Vizuál

Liszt Burgenlandban

2011.05.24. 07:52
Ajánlom
Több kiváló Liszt-kiállítást láthatnak az érdeklődők Burgenlandban.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Eisenstadtban és Közép-Burgenlandban több, részben egyedülálló és eredeti helyszínen szentelnek látványos kiállítást a burgenlandi zeneszerző életének és munkásságának. A raidingi Liszt-házban, a történelmi szülőházban származása és gyermekévei állnak a kiállítás középpontjában. A Raiding szomszédságában található Unterfrauenhaid plébániatemplomában látható kiállítás Liszt keresztelőjét és a születése körül keringő mítoszt dolgozza fel.

Az Eisenstadtban található Burgenlandi Tartományi Múzeumban a vezértéma, a „Lisztománia" áll a tárlat középpontjában: a különc színpadi fellépések és a nagy európai koncertturné Liszt Ferencet ünnepelt sztárrá tették. Az eisenstadti Haydn-házban látható kiállítás Liszt zenekarvezetői jelentőségét mutatja be a weimari évek alatt, illetve próbál e között és Haydn hercegi karnagyként betöltött szerepe között összefüggést találni.

Az Eisenstadti Egyházmegyei Múzeumban Liszt mély vallásossága jelenti a fő témát. A MUBA - a Neutali Építészettörténeti Múzeum Liszt, mint szabadkőműves címmel szentel kiállítást a nagy zeneszerzőnek. A Raidingi Liszt Ferenc Koncertház pedig egy hangszerkiállítással teszi teljessé a kínálatot.

A kiállítások 2011. november 11-ig látogathatók, a részletekről itt olvashatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.