Vizuál

Liszt és Wartburg

2011.05.06. 09:15
Ajánlom
Liszt és a Wartburg vára közti kapcsolatra derít fényt a Liszt Ferenc és Wartburg című kiállítás Eisenachban.

Liszt Ferenc, a weimari hercegség udvari zenekari vezetője többször is időzött Carl Alexander herceggel Wartburg várában. Liszt látogatásainak szemmel látható nyoma is van az épületben, köszönhetően Moritz von Schwind 1855-ben készült Dalnokverseny című freskójának, amelyen központi helyet foglal el a fiatal, hullámos hajú, fényes zöld öltözékben ábrázolt zeneszerző. Liszt Ferenc a várban találkozott Moritz von Schwinddel aki éppen a Szent Erzsébetet megörökítő freskósorozatán dolgozott. Von Schwindel művészete, az elbeszélések szerint, magával ragadta Lisztet.

A kiállítás a mélyen vallásos Liszt Ferencnek nemcsak a várhoz, hanem Szent Erzsébethez fűződő kapcsolatára is fényt derít. Liszt a Szent Erzsébet legendája című oratóriumban állított emléket a szentté avatott királylánynak, aki rövid életének legnagyobb részét Wartburg várában töltötte. Mint Jutta Krauss, a Wartburg Alapítvány munkatársa elmondta,„a herceg megbízására komponált Erzsébet-oratórium valószínűleg Richard Wagner Tannhäuser és a wartburgi dalverseny című művére készült válaszul".

A kiállítás 2012. március 31-ig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.
Vizuál oscar-díj

Egyre kétségbeesettebb az Oscar: jöhet a Legjobb populáris film kategória?

A nézettségért folytatott harc egyre elkeseredettebb döntéseket eredményez az Oscart kiosztó Akadémiánál - lehet, hogy néhány év múlva Marvel-filmek, Michael Bay-akciómozik és fantasyk is Oscar-díjasnak vallhatják magukat?
Vizuál ajánló

Jön a szenzációs műkincsrablásról szóló animációs thriller

Augusztusban és szeptemberben elővetítéseken mutatkozik be Milorad Krstic rendező Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációs akció-thrillere.