Vizuál

Lisztománia

2011.05.25. 19:03
Ajánlom
Pompás fellépések, rajongó nők hada, híres és befolyásos barátok: Liszt Ferenc.

A Lisztománia kifejezés Heinrich Heine nevéhez fűződik, aki Liszt 1841/42-es berlini koncertsorozata kiváltotta viharos sikert és hisztériát jellemezte ezzel a maga alkotta kifejezéssel. A siker persze nem pusztán szakmai volt, hanem lelkes nőhadat is jelentett, és bizony Heine akkoriban már nem volt az a rózsás arcú költő mint húszévesen, úgy lehet, hogy néminemű malícia is vezette a nyelvújító szándék mellett.

A tény ettől még tény marad: Liszt a maga korában mai popsztárokat megszégyenítő népszerűségnek örvendett és akárcsak a popsztárok, a cél érdekében ő is kihasznált minden rendelkezésére álló lehetőséget, még ha ezt manapság nehéz is elképzelni a Zeneakadémia szigorú széksoraiban, egy Liszt-estet hallgatva. Ez utóbbi hangulat inspirálta a szervezőket a Burgenlandi Tartományi Múzeumban Lisztománia Boszorkánymester a zongoránál című kiállítás megrendezésére. A tárlattal persze nem az említett hangulat reprodukálása volt a cél, hanem hogy megmutassák, hogy a napjainkban komolyzene kategóriában jegyzett zenészt és szerzőt milyennek látták a maga korában. Liszt ugyanis sztár volt, akinek ebbéli státusza semmivel sem járt kevesebb külsőséggel mint napjainkban.

Az említett célnak megfelelően láthatunk Liszt dedikálta albumlapot, rózsákat szóró hölgyrajongókat, őt karikírozó legyezőt emellett olyan pop ikonok ereklyéit mint Elvis, a Beatles, a U2 vagy a Rolling Stones. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy eme sorok írója összekevert valamit a billentyűzeten, leszögeznénk, hogy nem. Valóban huszadik századi sztárok is képviseltetik magukat ily formán a kiállításon, aminek az oka lehet hogy nem nyilvánvaló, de kézenfekvő: a sztárkultusz metodikája mit sem változott száz év alatt, csupán a léptéke lett nagyobb.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.