Vizuál

Los Angelesben díjazták Hegedűs Ákos 'Morpho' fotográfust

2020.11.02. 10:15
Ajánlom
Aspergeres kisfiúról szóló fotósorozattal nyerte el az International Photography Awards oklevelét Hegedűs Ákos, aki fotóblogot vezet nálunk, a Fidelio.hu-n. Nézze meg a fotókat!

A hatéves, Asperger-szindrómás Milán a tárgya Hegedűs Ákos Complicated Minds című fotósorozatának, amely az International Photography Awards díjkiosztóján tiszteletteljes említést érdemelt idén.

A fotók főszereplője, Milán aspergeres, ezért különösen nehéz volt számára a tavaszi karantén. A három hónapban alig hagyhatta el budapesti otthonát, legfeljebb akkor, amikor a szüleivel ételt vittek a nagyszüleiknek.

A fotók az alábbi linken tekinthetők meg.

Névjegy

Hegedűs Ákos 1972-ben született Budapesten, Óbudán nőtt fel. 1990-ben érettségizett, majd fotográfiát tanult, és a Köztársaság, majd a Kurír c. lapok munkatársa lett.

A kilencvenes években koncertfotóival hívta meg magára a figyelmet. Több külföldi világsztárt lencsevégre kapott. Számos, ekkortájt történt sztorit megírt a Fidelio.hu-n futó cikksorozatában. 2000-ben jelent meg a Szigeti nemzedék 1993-1999 című albuma sztárinterjúkkal és fotókkal (Göbölyös N. Lászlóval közösen).  Olyan zenekarokat és előadókat is lefotózott, mint a Rolling Stones, a U2, Michael Jackson, Tina Turner, Santana, a Metallica vagy Robbie Williams, ezekből jelent meg a Csak a zene van című album.

Ódzkodik a beállított képektől, szívesebben készít spontán felvételeket. Erről így beszélt egy interjúban: „Például amikor először találkoztam David Bowie-val, a zenéjét ismertem, de személyiségéről legfeljebb sejtéseim lehettek.

Ilyenkor az ember ott bontakozik ki előttem, amikor leül beszélgetni, gesztikulál, és figyelem az arcjátékát. Nem biztos, hogy egy tervszerű fotózással ugyanazt tudnám kihozni belőle.”

2009-ben jelent meg Egyedül című albuma, amely a magánnyal, a kiszolgáltatottsággal, az emberi kapcsolatokkal foglalkozik. Legújabb albuma tavaly jelent meg Harmadik rész címmel.

Morpho sorozatának cikkeit itt éri el. >>>

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.
Vizuál Zöldhullám

Válhat-e művész az állatokból?

Mindmáig úgy tudjuk, hogy az ember az egyetlen öntudattal bíró lény a Földön, így egyedül ő hozhat létre művészetet. Tekinthetjük-e mégis művésznek az énekesmadarakat vagy azt a csimpánzt, amelyik előszeretettel fejezte ki magát ecsettel?