Vizuál

Los Angelesben díjazták Hegedűs Ákos 'Morpho' fotográfust

2020.11.02. 10:15
Ajánlom
Aspergeres kisfiúról szóló fotósorozattal nyerte el az International Photography Awards oklevelét Hegedűs Ákos, aki fotóblogot vezet nálunk, a Fidelio.hu-n. Nézze meg a fotókat!

A hatéves, Asperger-szindrómás Milán a tárgya Hegedűs Ákos Complicated Minds című fotósorozatának, amely az International Photography Awards díjkiosztóján tiszteletteljes említést érdemelt idén.

A fotók főszereplője, Milán aspergeres, ezért különösen nehéz volt számára a tavaszi karantén. A három hónapban alig hagyhatta el budapesti otthonát, legfeljebb akkor, amikor a szüleivel ételt vittek a nagyszüleiknek.

A fotók az alábbi linken tekinthetők meg.

Névjegy

Hegedűs Ákos 1972-ben született Budapesten, Óbudán nőtt fel. 1990-ben érettségizett, majd fotográfiát tanult, és a Köztársaság, majd a Kurír c. lapok munkatársa lett.

A kilencvenes években koncertfotóival hívta meg magára a figyelmet. Több külföldi világsztárt lencsevégre kapott. Számos, ekkortájt történt sztorit megírt a Fidelio.hu-n futó cikksorozatában. 2000-ben jelent meg a Szigeti nemzedék 1993-1999 című albuma sztárinterjúkkal és fotókkal (Göbölyös N. Lászlóval közösen).  Olyan zenekarokat és előadókat is lefotózott, mint a Rolling Stones, a U2, Michael Jackson, Tina Turner, Santana, a Metallica vagy Robbie Williams, ezekből jelent meg a Csak a zene van című album.

Ódzkodik a beállított képektől, szívesebben készít spontán felvételeket. Erről így beszélt egy interjúban: „Például amikor először találkoztam David Bowie-val, a zenéjét ismertem, de személyiségéről legfeljebb sejtéseim lehettek.

Ilyenkor az ember ott bontakozik ki előttem, amikor leül beszélgetni, gesztikulál, és figyelem az arcjátékát. Nem biztos, hogy egy tervszerű fotózással ugyanazt tudnám kihozni belőle.”

2009-ben jelent meg Egyedül című albuma, amely a magánnyal, a kiszolgáltatottsággal, az emberi kapcsolatokkal foglalkozik. Legújabb albuma tavaly jelent meg Harmadik rész címmel.

Morpho sorozatának cikkeit itt éri el. >>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Újra látható az ellopott Klimt-festmény

23 évvel az ellopása után újra kiállítják Klimt Bildnis einer Freu (Egy hölgy arcképe) című festményét a piacenzai Ricci-Oddi Modern Művészeti Galériában. A portréra kertészek találtak rá tavaly decemberben a galéria udvarán.
Vizuál gyász

Elhunyt a Star Wars Darth Vadere, David Prowse

85 éves korában meghalt David Prowse színész, akit leginkább a Csillagok háborúja Darth Vadereként ismerhetnek a nézők. Az eredeti trilógia Sötét Nagyura rövid betegség után hunyt el.
Vizuál ajánló

A négyzetrácsos papírtól a virtuális valóságig – A hálózati vizualizáció története dióhéjban

Bár jelenleg zárva tart a Ludwig Múzeum, így a Barabási Albert-László hálózatkutatói munkásságának vizualizációs anyagát bemutató kiállítás is, jó hír, hogy a mielőbbi újranyitás reményében a múzeum március végéig meghosszabbította a tárlatot. Addig is, amíg újra személyesen átélhetjük a tudomány és a művészet találkozásának varázsát, ismerkedjünk meg a hálózati vizualizáció fejlődéstörténetével.
Vizuál hír

Firenzében díjazták Lakos Nóra filmjét

Lakos Nóra HAB című alkotása nyerte a nagy múltú firenzei Cinema e Donne nemzetközi filmfesztivál legjobbjának járó Gilda-díjat.
Vizuál magazin

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.