Vizuál

Lumú: 2011

2011.12.25. 09:38
Ajánlom
Avagy miről maradt le a Kedves Olvasó, ha nem járt idén a Ludwigban.

A Kortárs Művészeti Múzeum többek között bemutatta Mladen Stilinović és Moholy-Nagy László munkásságát, a Helyszíni szemle alatt pedig saját magát is kiállítási témává tette. Volt előadás-sorozat így a múzeum intézményének szerepéről, folytatódott a Szabadegyetem és a Lumú ott volt a Múzeumok Éjszakáján, a Múzeumok Őszi Fesztiválján és a Szigeten is. Volt sok családi, közösségi program, alkotó foglalkozások - ezek a rendszeres események most januárig szünetelnek, de a három futó kiállítás és a kapcsolódó tárlatvezetések várnak mindenkit.

Múzeumpedagógia
A szeptemberben indult Busszal a múzeumba projekt során a Raiffeisen Bank támogatásával 18 vidéki iskola kilencszáz diákja utazhatott térítésmentesen Budapestre, hogy részt vegyen az Édentől keletre kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson, amit az ősz folyamán 42 oktatási intézmény 1700 tanulójának tartottak meg. A Budapest titkai - a múlt útvesztői című városi, kulturális tájékozódási futóverseny keretében több mint háromszáz, többnyire hátrányos helyzetű diákot fogadott a múzeum, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal és a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógia és Pályaválasztási Tanácsadó Intézettel közösen megrendezett Gondolattúra a Ludwigban című kortárs műelemzőverseny pedig lesz jövőre is.

A Tapintható rajzok országos rajzpályázatára érkezett munkák a Múzeumok Éjszakáján lettek kiállítva, a májusi alkotó foglalkozásokkal és az egyik júniusi táborral pedig a Lumú is csatalakozott a Marshall McLuhan centenárium eseményeihez: a Médiahónap jegyében készült művekből Üzenet Marshall McLuhannak címmel kiállítás nyílt a LABOR Galériában. Marshall McLuhan születésének századik évfordulóját ünnepelte a Marshall McLuhan in Europe 2011 című eseménysorozat Európa-szerte. A budapesti rendezvények az egyik legnagyobb hatású médiatörténeti gondolkodót és munkásságát kollektív alkotómunka, műhelygyakorlatok, kutatások, kiállítások, beszélgetések és konferenciák révén mutatták be. Az események szervezésében a Lumú mellett a Kitchen Budapest, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Média és Kommunikáció Tanszéke vett részt.

Családi és közösségi programok
2011-ben egy új kezdeményezés indult el: a kéthetente jelentkező Integrált Családi Délelőttök a szombati Családi Délelőttök mintájára összeállított alkotó foglalkozások a fogyatékkal élő gyermekek számára. Szeptemberben elbúcsúzott a kisgyermekes szülőknek szóló múzeumlátogatási program, a LumiMini, a nyugdíjas korosztálynak szánt múzeumi séta, a Tea viszont továbbra is működik. Ha a téli szünetnek vége, 2012. januárjától újra várják a kicsiket és nagyokat rendszeres programokon és foglalkozásokon.

A lumús szakkönyvtár bekapcsolódott a könyvtári kölcsönzés rendszerébe, így már innen is lebonyolíthatnak hazai és nemzetközi kölcsönzést. Az állomány nyolcvan százaléka kereshető az online katalógusban és elérhető a Muzeumikonyvtarak.hu portálon is. A könyvtár december 22. és január 4. között tart zárva.

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda az ír Maurice Ward Grouppal együttműködve létrehozta a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit Batykó Róbert vehetett át és amely novemberben elnyerte az év legjobb projektjéért járó Summa Artium Díjat. A pozsonyi Szlovák Nemzeti Galériában a Lumú megszervezte az Ironapplause.net című nemzetközi kiállítást is, ami 2012. február 26-ig látható. A Check-in Budapest kurátori vizitorprogram is működött 2011-ben, ahol többek között a Lyon Biennále, a PhotoEspaña, Bukarest Biennále és az Isztambul Biennále kurátora is Budapesten járt. Jens Hoffmann látogatásának eredményeként az ACAX támogatásával az idei Isztambul Biennálén Maurer Dóra kiemelt egyéni kiállítóként, Kaszás Tamás pedig Loránt Anikóval közös installációjával mutatkozhatott be. Nemzetközi műteremprogramjaink keretében Csoszó Gabriella a New York-i ISCP-ben, Khoór Lilla pedig a londoni Gasworks-ben töltött el három hónapot.

December végével búcsúzik a LudwigInzert. A Ludwig Múzeum külső projekthelyszíne, ami 2010 júniusától üzemelt a Józsefvárosi Galériában, befejezte működését. Az elmúlt másfél év során a budapesti nyolcadik kerület sajátosságaira kiemelten építő intézmény több időszaki kiállítást, rendszeres klubprogramokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezett. Az idei őszi program két fő eseménye, Orosz Richárd és Ipek Türkoglu Nefelejcs című köztéri falfestése (Budapest, VIII. kerület, Kisfaludy u. 14.) és Tihanyi Dominika és az Újirány csoport 7 nap című projektje és az ezekhez kapcsolódó programok sikeresen szólították meg a helyi közösségek és a köztéri művészet témája iránt érdeklődőket.

Ünnepi nyitva tartás
December 24., szombat: zárva (a Művészetek Palotája zárva)
December 25., vasárnap: zárva (a Művészetek Palotája zárva)
December 26., hétfő: zárva
December 27., kedd 10:00-20:00
December 28., szerda 10:00-20:00
December 29., csütörtök  10:00-20:00
December 30., péntek  10:00-20:00
December 31., szombat 10:00-14:00
2012. január 1., vasárnap: zárva

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.