Vizuál

Lumú 2012: Mapplethorpe is jön

2011.12.27. 08:26
Ajánlom
Éppen futó kiállításait meghosszabbította a Ludwig Múzeum: ha még nem járt az Édentől Keletre (január 15-ig), a Yona Friedman (február 5-ig) vagy a Rita Ackermann (március 18-ig) tárlatokon, lehet pótolni - tavasszal pedig természetesen már érkeznek az új kiállítások. Például Robert Mapplethorpe képei is eljönnek Budapestre - a programváltoztatás jogának fenntartása mellett összeszedtük, mi várható még.

Megyik János
A művész festészet-szobrászat-építészet határterületén álló tevékenységének középpontját a táblakép struktúrájának modellezése határozza meg. A művész kísérletezései során olyan térbeliséget vetett fel, ami az építészetnek és a szobrászatnak egyaránt sajátja. Életmű-kiállítása azt a kérdést helyezi középpontba, hogy Megyik János világában hogyan valósul meg a táblakép mint térbeli modell és mint háromdimenziós tárgy. A nagyszabású tárlat Megyik munkásságát festményei, rajzai, pálcikakonstrukciói, fotogramjai, kartonreliefjei és legutóbbi korszakának acéllemezei, illetve építészeti működése alapján kívánja megidézni az ötvenes évek végétől napjainkig született művek reprezentatív bemutatásával.
A kép tere - Megyik János életmű-kiállítása
2012. március 9. - június 10
.

Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy
A művészpáros 2004 júniusa óta működik együtt Société Réaliste néven. A politikai dizájn, a kísérleti gazdaságtan, a területi ergonómia és az úgynevezett "social engineering consulting" területén dolgoznak. Művészi formába öntik azokat a politikai-vizuális és információs eszközöket, amelyekkel a hatalom manipulálja a társadalmat és irányítja az emberek gondolkodását. A művészpáros egy jel- és feliratrendszereken alapuló, hibrid kutató- és alkotómódszert fejlesztett ki, amely a graffiti, a tipográfia, a mintatervezés, a képvers örökségének, módszereinek ötvözésén alapul és a képek, szövegek közötti elmosódó határokat vizsgálja. A rangos nemzetközi kiállításokon és biennálékon szereplő, provokatív művészpárosnak ez az első retrospektív jellegű kiállítása Magyarországon. A Société Réaliste kiállítása a párizsi Jeu de Paume együttműködésével valósul meg.
Société Réaliste: Empire, State, Building
2012. április 20. - augusztus 5.

Robert Mapplethorpe
Kétségkívül a huszadik századi fotográfia egyik legfontosabb művésze és egyben a műfaj történetének meghatározó képviselője. Az antik és a reneszánsz szobrászatból merített inspirációt jellegzetes tónusú fekete-fehér képeihez, amelyeken főként férfi és női portrék, meztelen testek, bizarr szexuális helyzetek vagy művészien megvilágított virágcsendéletek jelennek meg. A hatvanas évektől a nyolcvanas évek végéig tartó pályafutása során olyan hírességeket is fényképezett, mint Andy Warhol, Deborah Harry vagy Patti Smith. A Ludwig Múzeum kiállítása a New York-i Robert Mapplethorpe Foundation anyagából mutat be reprezentatív válogatást, ami lenyűgöző képekkel rajzolja meg a kivételes alkotó botrányoktól sem mentes életművét.
Robert Mapplethorpe
2012. május 25. - szeptember 30.

Lakner Antal
Lakner a kilencvenes években indult művészgeneráció nemzetközileg legelismertebb alkotói közé tartozik. Sajátos, sorozatgyártottnak tűnő, a design és az ipari formatervezés jellegzetességeit magukon viselő tárgyai és gépei számtalan egyéni és csoportos hazai, illetve nemzetközi kiállításon szerepeltek, így többek között a legnagyobb kortárs művészeti seregszemléken: a Velencei Biennále magyar pavilonjában, az isztambuli és Sao Paolo-i biennálékon vagy a 4. Frankfurt am Main-ban megrendezett Manifestán. A Ludwig kiállítása Lakner Antal művészetének eddigi legátfogóbb, retrospektív jellegű bemutatása, ahol a hazai és a nemzetközi köz- és magángyűjteményekben található műveinek jelentős része együtt látható majd.
Lakner Antal kiállítása
2012. szeptember 21. - december 30.

John Cage
A huszadik század legérdekesebb avantgárd zeneszerzője a képzőművészet terén is jelentőset alkotott - 2012 születésének századik évfordulója. A művész installációit, kotta jellegű grafikai alkotásait nagy európai gyűjteményektől kölcsönzi a múzeum, így Cage-et zeneszerzői kvalitásain túl egy másik, legalább ilyen izgalmas oldaláról is megismerheti majd a magyar közönség. A kiállításon Cage művei mellett számos olyan nemzetközi és magyar képzőművész alkotásait is bemutatják, akikre munkássága nagy hatással volt. A híres, 1952-ben komponált 4'33'', a csönd zenéje - amelyben az előadónak egyetlen hangot sem kell megszólaltatnia - kétségtelenül befolyásolta a hatvanas években a konceptuális művészet megjelenését. John Cage nagymértékben hozzájárult a kortárs zene, tánc és képzőművészet szimbiózisához, és a kortárs művészetben kivívott jelentősége máig vitathatatlan.
John Cage
2012. november 23. - 2013. február 17.

Öntárlat
A Lumú két évtizedes történetre visszatekintő intézménye válogatott és dinamikusan fejlődő gyűjteménnyel rendelkezik. A kollekció magját a Ludwig-házaspár 1989-es adománya képezi, ami megalapozta a múzeum nemzetközi anyagát. A jelenlegi intézmény 1996-os megalapításával létrejött az a szakmailag és gazdaságilag önálló, állami gyűjtemény, ami a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti, őrzi és mutatja be. A gyűjtemény különlegessége közép-kelet-európai karaktere az, hogy hangsúlyosan jelenik meg benne egy sajátos történelmi, kulturális kontextussal rendelkező térség művészi teljesítménye az elmúlt fél évszázadból.
A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteménye
2012. november 9. - ?

Művészek szerepei
A kiállítás a művész kettős szerepéből indul ki, abból a sajátos dialektikából, hogy a művész gyakran egyszerre létrehozója és főszereplője is saját műveinek. A különféle szerepfelfogások sokféle lehetséges viszonyulást eredményeznek, így a művész kerülhet a mágikus erővel felruházott alkotó, a szenvedő emberi lény, a társadalmi szerepében elfogadott férfi, illetve nő vagy akár a társadalmat kritikusan, esetenként iróniával szemlélő tervező szerepébe. Néha mindezt egy személyes nézőpontból megjelenítve tárják a nézők elé az alkotók, máskor távolságtartással tekintenek témájukra vagy szinte társadalmi víziót kínálnak számunkra. A kiállítás ezeket a különböző művészi pozíciókat és stratégiákat kívánja bemutatni a Ludwig Múzeum gyűjteményének emblematikus, illetve kevésbé ismert művein keresztül.
A hős, a hősnő és a szerző
2012. július 6. - október 21.

Végül utóajándéknak ajánljuk a Lumú éves belépőkártyáját, amivel az összes kiállítás és program látogatható 2012-ben. Többféle képpel és mindenféle kedvezménnyel is lehet párosítani - lehet választani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.
Vizuál magazin

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.