Vizuál

Madame Tussauds nyílik Budapesten

2021.06.17. 09:15
Ajánlom
Várhatóan 2022 első negyedévében a Dorottya utcában is megnyílik az élethű viaszszobrairól híres Madame Tussauds, amely azért is különleges, mert a budapesti múzeum lesz a világ első teljesen franchise-rendszerben működő Madame Tussauds-ja – adta hírül a Telex.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a tárlat tulajdonosai magyarok, és úgynevezett franchise-díjat fizetnek majd a jogtulajdonos Merlin Entertainments-nek. Ebből azonban a látogatók semmit nem fognak érzékelni, ugyanis a világ 23. Madame Tussauds-jaként megnyíló múzeum ugyanolyan gondossággal készül, mint a többi, a Merlin mindent szigorúan ellenőriz: a figurákat, a jegyárakat és a várható látogatók számát is.

A Budapesti tárlaton várhatóan 50 bábu kerül majd kiállításra, melyek mindegyike Actonban készül,

és az előzetes tervekből az is kiderül, hogy Budapesten inkább a történelmi figurák kerülhetnek majd előtérbe a témaválasztásnál. Ez azt is eredményezi, hogy nagyobb hangsúly lehet az adott figura környezetén, és mindegyik bábuhoz valamilyen interakció is tartozik majd.

GettyImages-1608092-090822.jpg

Elizabeth Taylor többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas színésznő viaszszobrának készítése a londoni múzeum számára (Fotó/Forrás: Sion Touhig / Getty Images Hungary)

Mivel a külföldi látogatók elvárása kicsit más, mint a magyaroké, és egy részük nagy valószínűséggel ismeri a nemzetközi panoptikumok szobrait is, a tulajdonosok igyekeznek az ő igényeiket is kielégíteni: tehát miközben a tárlat anyaga részben helyspecifikus marad, csakúgy, mint Bécsben, ahol nagy hangsúlyt kap például Sissy és Ferenc József, illetve Mozart vagy Klimt, megjelennek a nemzetközi trendek, hírességek is.

Természetesen Budapesten sem hiányozhatnak majd a világsztárok és celebek, így aki ezekkel az ismert emberekkel akar majd fotózkodni, 2022-től megteheti a belváros szívében.

Fejléckép: Jennifer Lopez viaszszobra New Yorkban (fotó: Cindy Ord / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.