Vizuál

Madame Tussauds nyílik Budapesten

2021.06.17. 09:15
Ajánlom
Várhatóan 2022 első negyedévében a Dorottya utcában is megnyílik az élethű viaszszobrairól híres Madame Tussauds, amely azért is különleges, mert a budapesti múzeum lesz a világ első teljesen franchise-rendszerben működő Madame Tussauds-ja – adta hírül a Telex.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a tárlat tulajdonosai magyarok, és úgynevezett franchise-díjat fizetnek majd a jogtulajdonos Merlin Entertainments-nek. Ebből azonban a látogatók semmit nem fognak érzékelni, ugyanis a világ 23. Madame Tussauds-jaként megnyíló múzeum ugyanolyan gondossággal készül, mint a többi, a Merlin mindent szigorúan ellenőriz: a figurákat, a jegyárakat és a várható látogatók számát is.

A Budapesti tárlaton várhatóan 50 bábu kerül majd kiállításra, melyek mindegyike Actonban készül,

és az előzetes tervekből az is kiderül, hogy Budapesten inkább a történelmi figurák kerülhetnek majd előtérbe a témaválasztásnál. Ez azt is eredményezi, hogy nagyobb hangsúly lehet az adott figura környezetén, és mindegyik bábuhoz valamilyen interakció is tartozik majd.

GettyImages-1608092-090822.jpg

Elizabeth Taylor többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas színésznő viaszszobrának készítése a londoni múzeum számára (Fotó/Forrás: Sion Touhig / Getty Images Hungary)

Mivel a külföldi látogatók elvárása kicsit más, mint a magyaroké, és egy részük nagy valószínűséggel ismeri a nemzetközi panoptikumok szobrait is, a tulajdonosok igyekeznek az ő igényeiket is kielégíteni: tehát miközben a tárlat anyaga részben helyspecifikus marad, csakúgy, mint Bécsben, ahol nagy hangsúlyt kap például Sissy és Ferenc József, illetve Mozart vagy Klimt, megjelennek a nemzetközi trendek, hírességek is.

Természetesen Budapesten sem hiányozhatnak majd a világsztárok és celebek, így aki ezekkel az ismert emberekkel akar majd fotózkodni, 2022-től megteheti a belváros szívében.

Fejléckép: Jennifer Lopez viaszszobra New Yorkban (fotó: Cindy Ord / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.