Vizuál

Made in Taiwan

2010.12.21. 14:43
Ajánlom
Az idei év utolsó Ludwigos tárlatán a tajvani kortárs művészetről kaphatunk átfogó képet.

Nem túlzás kijelenteni, hogy egy igen erős és kivételes műalkotásokat felvonultató kiállítási évet tudhat maga mögött a Ludwig Múzeum. Így év végén pedig egy igazán egzotikus csemegével várják a múzeum látogatóit.

Tajvan politikai helyzete 1971 óta ‒ amikor az ENSZ megvonta Tajvan (Kínai Köztársaság) tagságát és a helyét átadta a Kínai Népköztársaságnak ‒, mind a mai napig zavaros, miközben az elmúlt évtizedekben az ország döbbenetes gazdasági fejlődésen ment át. Nem véletlen, hogy Tajvanról leginkább a címadó felirat jut eszünkbe: a világ 16. legerősebb gazdasága, amely pozíciót leginkább a nagy emberi munkát kívánó elektronikai eszközök gyártásával vívta ki. Ezen közben megváltozott a sziget struktúrája ‒ a zölddel szemben egyre inkább tért nyer a beton ‒, ahogy az ott lakók identitása is. A fenti helyzetből fakadóan nehéz kínainak lenni, de tajvaninak is, főleg ha az ember nem kap vízumot mondjuk az USA-ba, mert nem ismerik el az országát, miközben az idősek még bőven emlékeznek a japán megszállásra is. Ezt az eseményekben gazdag történelmet pedig végigkísérte és kíséri a tao és a buddhizmus, amit napjainkban a jóléti társadalom koronáz meg, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Ezt a sokrétű és számunkra teljesen ismeretlen világot igyekszik bemutatni a tárlat a kiállító művészek munkáin keresztül. A 19 alkotó személye ráadásul több generációt fog át, így nem csak egy korosztály látásmódját és problémáit ismerhetjük meg a videómunkákon és installációkon keresztül, amely műfajok dominanciája nem meglepő egy szilícium szigetnek is nevezett ország esetében.

A tárlathoz kapcsolódóan angol-magyar nyelvű katalógus jelenik meg, és egy kortárs művészfilm fesztivál is a tervek között szerepel, ahol remélhetőleg nemcsak a méltán világhírnévnek örvendő tajvani rendező, Ang Lee (Tigris és Sárkány, Túl a barátságon, Ellenséges vágyak) munkáit láthatjuk majd, hanem itthon még sosem vetített tajvani filmeket is.

Tajvani Calling - kortárs csoportos kiállítás
Ludwig Múzeum
Nyitva: 2010. december 17. - 2011. március 6-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.