Vizuál

Magánkincsek kalapács alatt

2009.05.16. 22:59
Ajánlom
Bőséges anyag, ritkaságok és 24 millió forintig terjedő kikiáltási ár: a Belvedere Szalon és Aukciósház idei utolsó árverését tartja május 23-án.

 

A tavaszi szezon méltó záróeseményének ígérkezik a Belvedere Szalon május 23-i Művészeti aukciója, ahol számtalan festmény, szobor és ezüst kerül kalapács alá. A változatos tárgykínálat önmagában is vonzó, de az árverés legérdekesebb pillanatait valószínűleg annak a 123 tételnek köszönhetjük majd, amelyek egy jelentős magángyűjteményből (Nádor 15 Galéria, Gallery Christoff) érkeztek az aukcióra. A gyűjteményi aukciók pedig nem ok nélkül váltanak ki izgalmat művészetbarátok körében, ilyenkor ugyanis esély van régóta lappangó kuriózumok, fontos alkotások, sőt főművek újbóli felbukkanására, és nem utolsósorban, megvásárlására.

Ez most maximálisan érvényes a Belvedere aukciójára, ahol több nagyszerű alkotásra is licitálhatunk. Így például Hollósy Simon Técsői tájára (kikiáltási ára: 2 400 000 Ft), amely díszhelyen volt az 1908-ban, Londonban megrendezett Magyar kiállításon,  Perlrott-Csaba Vilmos 1928-ban festett Nagybányai tájára (kikiáltási ára: 18 000 000 Ft) vagy Tihanyi Lajos 1912-es Trencséni utcájára, amely az árverés egyben legmagasabb árról induló tétele, a maga 24 millió forintjával. Azonban nemcsak a milliárdosokat kényezteti a Ház. Szerencsés esetben kevesebb pénzért is jelentős értékekhez juthatunk: Moholy-Nagy László 1923-as Kompozíciója 95 ezer forintról, Schönberger Armand Árkádok című krétarajza pedig mindössze 40 ezer forintról indul. A kínálat a 19. századi müncheniektől (Bruck Lajos vagy Spányik Kornél) a 20. századi  klasszikusokon át (Rippl-Rónai, Vaszary, Csók Isván vagy Berény Róbert) a kortársakig terjed (Wahorn András, Fehér László vagy Gyémánt László), úgyhogy bármely korszak is legyen a kedvencünk, nem lesz nehéz kedvünkre való művet találnunk a Belvedere aukcióján. Ám azoknak sem kell elkeseredniük, akiknek a pénztárcája éppen nem teszi lehetővé a vásárlást. Az eladásra kínált tárgyak május 22-ig megtekinthetőek a Galériában, ingyen és bérmentve.

Az árverés május 23-án, délután 3 órakor kezdődik a Belvedere Galéria és Aukciósházban (V., Szt. István tér 12.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.