Vizuál

Magánkincsek kalapács alatt

2009.05.16. 22:59
Ajánlom
Bőséges anyag, ritkaságok és 24 millió forintig terjedő kikiáltási ár: a Belvedere Szalon és Aukciósház idei utolsó árverését tartja május 23-án.

 

A tavaszi szezon méltó záróeseményének ígérkezik a Belvedere Szalon május 23-i Művészeti aukciója, ahol számtalan festmény, szobor és ezüst kerül kalapács alá. A változatos tárgykínálat önmagában is vonzó, de az árverés legérdekesebb pillanatait valószínűleg annak a 123 tételnek köszönhetjük majd, amelyek egy jelentős magángyűjteményből (Nádor 15 Galéria, Gallery Christoff) érkeztek az aukcióra. A gyűjteményi aukciók pedig nem ok nélkül váltanak ki izgalmat művészetbarátok körében, ilyenkor ugyanis esély van régóta lappangó kuriózumok, fontos alkotások, sőt főművek újbóli felbukkanására, és nem utolsósorban, megvásárlására.

Ez most maximálisan érvényes a Belvedere aukciójára, ahol több nagyszerű alkotásra is licitálhatunk. Így például Hollósy Simon Técsői tájára (kikiáltási ára: 2 400 000 Ft), amely díszhelyen volt az 1908-ban, Londonban megrendezett Magyar kiállításon,  Perlrott-Csaba Vilmos 1928-ban festett Nagybányai tájára (kikiáltási ára: 18 000 000 Ft) vagy Tihanyi Lajos 1912-es Trencséni utcájára, amely az árverés egyben legmagasabb árról induló tétele, a maga 24 millió forintjával. Azonban nemcsak a milliárdosokat kényezteti a Ház. Szerencsés esetben kevesebb pénzért is jelentős értékekhez juthatunk: Moholy-Nagy László 1923-as Kompozíciója 95 ezer forintról, Schönberger Armand Árkádok című krétarajza pedig mindössze 40 ezer forintról indul. A kínálat a 19. századi müncheniektől (Bruck Lajos vagy Spányik Kornél) a 20. századi  klasszikusokon át (Rippl-Rónai, Vaszary, Csók Isván vagy Berény Róbert) a kortársakig terjed (Wahorn András, Fehér László vagy Gyémánt László), úgyhogy bármely korszak is legyen a kedvencünk, nem lesz nehéz kedvünkre való művet találnunk a Belvedere aukcióján. Ám azoknak sem kell elkeseredniük, akiknek a pénztárcája éppen nem teszi lehetővé a vásárlást. Az eladásra kínált tárgyak május 22-ig megtekinthetőek a Galériában, ingyen és bérmentve.

Az árverés május 23-án, délután 3 órakor kezdődik a Belvedere Galéria és Aukciósházban (V., Szt. István tér 12.)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.