Vizuál

Magasfeszültség, Dél-Amerika, démonkodás

2012.08.30. 09:35
Ajánlom
A Trafó Galéria őszi kiállításprogramjában jönnek modellezett látványokról készült fotók, absztrakt videós fiatal dél-amerikaiak, totális hang és fény-installációk.

Budapest egyetlen valódi közép-méretű kortárs kiállítótereként a Trafó Galéria 2012 őszének folyamán is hidat képez majd a kisebb innovatív kiállítóhelyek és a nagy reprezentatív intézmények programja között progresszív, kísérletező kortárs művészeti kiállítások létrehozásával (a Trafó igazgatóváltása körüli huzavona kapcsán tavasszal utánajártunk a kiállítótér helyzetének). Az őszi évadának tematikája az eddigi kollektív, a régió történelmét feldolgozó kiállítások után az individualitás új globális hullámával összhangban, a képzőművészek egyéni megszállottságból fakadó privát kutatási területekre helyezi a hangsúlyt.

Az őszi program szeptember 5-én 19:00-kor veszi kezdetét az évad első kiállítás-megnyitójával. Szabó Dezső Munkácsy Mihály-díjas képzőművész Magasfeszültség című legújabb fotósorozatát bemutató önálló kiállítását Horányi Attila nyitja meg. Egy a sorozatra épülő mozgóképes munkát is látni lehet majd, a rendkívüli előkészületet igénylő, komplex projektet egészében dokumentáló werk-fotók mellet. Szabó Dezső több mint egy évtizede foglalkozik a fotó képzőművészeti alkalmazásának lehetőségeivel, a két terület között húzódó határvonal újraértelmezésével. A művész az elmúlt 12 évben - analitikus monokróm festészeti programja után - modellezett látványokról készült fotókat hozott létre, amik a mostanihoz hasonló szimulációs technikával készültek.

Szabó Dezső megszállottan kutatja a valóságteremtés és újrateremtés lehetőségeit: extrém-természeti és fizikai jelenségek látványainak modellezéséhez pedig ködgépek, pirotechnika, vízáramoltatók és más speciális berendezések széles tárházát használja fel. A művész legújabb, laboratóriumi körülmények között készített felvételeit egy erre a célra épített Tesla-transzformátor segítségével hozta létre, aminek 20-40 centiméteres elektromos kisülései a nyári viharok közben létrejövő villámok kicsinyített másai. A természeti-fizikai jelenségek kiválasztása ugyanakkor tudatos folyamat eredménye: a művész ezek által kritizálja vizuális kultúránk reflektálatlan szenzáció-hajhászatát, aminek sajátos leágazásai az ismeretterjesztő csatornák katasztrófa-filmjei.

November elején egy dél-amerikai származású fiatal alkotók műveiből nyíló csoportos kiállítás érkezik a Trafóba. A galéria ezzel a kiállítással a nemzetközi intézményrendszerben már több éve domináns hangot jelentő dél-amerikai hullámot szeretné a magyar közönség számára is elérhetővé tenni. Daniel Jacoby, Tamara Kuselmann, és az argentin születésű, jelenleg Londonban élő, de Budapesten tanult Vass Miklós munkái is mind konceptuális gyökerekkel rendelkeznek. A fiatal alkotók lokális tradíciójuknak is köszönhetően olyan anyagtalan műveket hoznak létre, olyan absztrakt installációkat, videókat mutatnak be, amelyeknek tartalmát összefűzi az elemi történetmesélési kedv, narratív intenció.

December folyamán, a 2012-es év zárásaként Komoróczky Tamás legújabb önálló kiállítását nyílik meg a Trafó Galériában. A több évig Berlinben élő és alkotó Komoróczky - aki az Újlak Csoport egyik alapító tagja, valamint a Velencei Biennálé magyar pavilonjában is szerepelt már korábban - egy totális és démoni videó-, hang és fény-installációt mutat majd be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.
Vizuál napszállta

Nemes Jeles László a legjobb rendező Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Ázsia nagyszabású seregszemléjén, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Napszállta című filmjéért. A filmet pénteken vetítik a Magyar Filmhéten, a Corvin moziban.
Vizuál magazin

Csokoládéra épült a világhírű műgyűjtemény

A Budapest Art Week keretén belül betekintettünk a budapesti Ludwig Múzeum kulisszái mögé, ahol azt is megtudhattuk, mi köze a húsvéti csokitojásoknak Andy Warhol pop-art képeihez.
Vizuál videó

Terápia filmben és építészetben – Krigler Gábor és Varga Tamás a Kult50-ben

A Kult50 a háttérben álló alkotókra is szeretné felhívni a figyelmet, hiszen Krigler Gábor showrunner, kreatív producer sorozataival és Varga Tamás építész épületeivel sokan naponta találkoznak. Videósorozatunk hetente két alkalommal jelentkezik, amelyben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit.
Vizuál hír

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.