Vizuál

Magasfeszültség, Dél-Amerika, démonkodás

2012.08.30. 09:35
Ajánlom
A Trafó Galéria őszi kiállításprogramjában jönnek modellezett látványokról készült fotók, absztrakt videós fiatal dél-amerikaiak, totális hang és fény-installációk.

Budapest egyetlen valódi közép-méretű kortárs kiállítótereként a Trafó Galéria 2012 őszének folyamán is hidat képez majd a kisebb innovatív kiállítóhelyek és a nagy reprezentatív intézmények programja között progresszív, kísérletező kortárs művészeti kiállítások létrehozásával (a Trafó igazgatóváltása körüli huzavona kapcsán tavasszal utánajártunk a kiállítótér helyzetének). Az őszi évadának tematikája az eddigi kollektív, a régió történelmét feldolgozó kiállítások után az individualitás új globális hullámával összhangban, a képzőművészek egyéni megszállottságból fakadó privát kutatási területekre helyezi a hangsúlyt.

Az őszi program szeptember 5-én 19:00-kor veszi kezdetét az évad első kiállítás-megnyitójával. Szabó Dezső Munkácsy Mihály-díjas képzőművész Magasfeszültség című legújabb fotósorozatát bemutató önálló kiállítását Horányi Attila nyitja meg. Egy a sorozatra épülő mozgóképes munkát is látni lehet majd, a rendkívüli előkészületet igénylő, komplex projektet egészében dokumentáló werk-fotók mellet. Szabó Dezső több mint egy évtizede foglalkozik a fotó képzőművészeti alkalmazásának lehetőségeivel, a két terület között húzódó határvonal újraértelmezésével. A művész az elmúlt 12 évben - analitikus monokróm festészeti programja után - modellezett látványokról készült fotókat hozott létre, amik a mostanihoz hasonló szimulációs technikával készültek.

Szabó Dezső megszállottan kutatja a valóságteremtés és újrateremtés lehetőségeit: extrém-természeti és fizikai jelenségek látványainak modellezéséhez pedig ködgépek, pirotechnika, vízáramoltatók és más speciális berendezések széles tárházát használja fel. A művész legújabb, laboratóriumi körülmények között készített felvételeit egy erre a célra épített Tesla-transzformátor segítségével hozta létre, aminek 20-40 centiméteres elektromos kisülései a nyári viharok közben létrejövő villámok kicsinyített másai. A természeti-fizikai jelenségek kiválasztása ugyanakkor tudatos folyamat eredménye: a művész ezek által kritizálja vizuális kultúránk reflektálatlan szenzáció-hajhászatát, aminek sajátos leágazásai az ismeretterjesztő csatornák katasztrófa-filmjei.

November elején egy dél-amerikai származású fiatal alkotók műveiből nyíló csoportos kiállítás érkezik a Trafóba. A galéria ezzel a kiállítással a nemzetközi intézményrendszerben már több éve domináns hangot jelentő dél-amerikai hullámot szeretné a magyar közönség számára is elérhetővé tenni. Daniel Jacoby, Tamara Kuselmann, és az argentin születésű, jelenleg Londonban élő, de Budapesten tanult Vass Miklós munkái is mind konceptuális gyökerekkel rendelkeznek. A fiatal alkotók lokális tradíciójuknak is köszönhetően olyan anyagtalan műveket hoznak létre, olyan absztrakt installációkat, videókat mutatnak be, amelyeknek tartalmát összefűzi az elemi történetmesélési kedv, narratív intenció.

December folyamán, a 2012-es év zárásaként Komoróczky Tamás legújabb önálló kiállítását nyílik meg a Trafó Galériában. A több évig Berlinben élő és alkotó Komoróczky - aki az Újlak Csoport egyik alapító tagja, valamint a Velencei Biennálé magyar pavilonjában is szerepelt már korábban - egy totális és démoni videó-, hang és fény-installációt mutat majd be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.
Vizuál hollywood

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.
Vizuál amszterdam

Virtuális túrán járható be Anne Frank egykori rejtekhelye

A kamaszlány naplójában részletesen leírja az amszterdami házat is, ahol családjával bujkált a nácik elől. Anne születésének 89. évfordulójára az azóta múzeumként működő épület virtuálisan bárki számára bejárhatóvá tette a szobáit.