Vizuál

Magasfeszültség, Dél-Amerika, démonkodás

2012.08.30. 09:35
Ajánlom
A Trafó Galéria őszi kiállításprogramjában jönnek modellezett látványokról készült fotók, absztrakt videós fiatal dél-amerikaiak, totális hang és fény-installációk.

Budapest egyetlen valódi közép-méretű kortárs kiállítótereként a Trafó Galéria 2012 őszének folyamán is hidat képez majd a kisebb innovatív kiállítóhelyek és a nagy reprezentatív intézmények programja között progresszív, kísérletező kortárs művészeti kiállítások létrehozásával (a Trafó igazgatóváltása körüli huzavona kapcsán tavasszal utánajártunk a kiállítótér helyzetének). Az őszi évadának tematikája az eddigi kollektív, a régió történelmét feldolgozó kiállítások után az individualitás új globális hullámával összhangban, a képzőművészek egyéni megszállottságból fakadó privát kutatási területekre helyezi a hangsúlyt.

Az őszi program szeptember 5-én 19:00-kor veszi kezdetét az évad első kiállítás-megnyitójával. Szabó Dezső Munkácsy Mihály-díjas képzőművész Magasfeszültség című legújabb fotósorozatát bemutató önálló kiállítását Horányi Attila nyitja meg. Egy a sorozatra épülő mozgóképes munkát is látni lehet majd, a rendkívüli előkészületet igénylő, komplex projektet egészében dokumentáló werk-fotók mellet. Szabó Dezső több mint egy évtizede foglalkozik a fotó képzőművészeti alkalmazásának lehetőségeivel, a két terület között húzódó határvonal újraértelmezésével. A művész az elmúlt 12 évben - analitikus monokróm festészeti programja után - modellezett látványokról készült fotókat hozott létre, amik a mostanihoz hasonló szimulációs technikával készültek.

Szabó Dezső megszállottan kutatja a valóságteremtés és újrateremtés lehetőségeit: extrém-természeti és fizikai jelenségek látványainak modellezéséhez pedig ködgépek, pirotechnika, vízáramoltatók és más speciális berendezések széles tárházát használja fel. A művész legújabb, laboratóriumi körülmények között készített felvételeit egy erre a célra épített Tesla-transzformátor segítségével hozta létre, aminek 20-40 centiméteres elektromos kisülései a nyári viharok közben létrejövő villámok kicsinyített másai. A természeti-fizikai jelenségek kiválasztása ugyanakkor tudatos folyamat eredménye: a művész ezek által kritizálja vizuális kultúránk reflektálatlan szenzáció-hajhászatát, aminek sajátos leágazásai az ismeretterjesztő csatornák katasztrófa-filmjei.

November elején egy dél-amerikai származású fiatal alkotók műveiből nyíló csoportos kiállítás érkezik a Trafóba. A galéria ezzel a kiállítással a nemzetközi intézményrendszerben már több éve domináns hangot jelentő dél-amerikai hullámot szeretné a magyar közönség számára is elérhetővé tenni. Daniel Jacoby, Tamara Kuselmann, és az argentin születésű, jelenleg Londonban élő, de Budapesten tanult Vass Miklós munkái is mind konceptuális gyökerekkel rendelkeznek. A fiatal alkotók lokális tradíciójuknak is köszönhetően olyan anyagtalan műveket hoznak létre, olyan absztrakt installációkat, videókat mutatnak be, amelyeknek tartalmát összefűzi az elemi történetmesélési kedv, narratív intenció.

December folyamán, a 2012-es év zárásaként Komoróczky Tamás legújabb önálló kiállítását nyílik meg a Trafó Galériában. A több évig Berlinben élő és alkotó Komoróczky - aki az Újlak Csoport egyik alapító tagja, valamint a Velencei Biennálé magyar pavilonjában is szerepelt már korábban - egy totális és démoni videó-, hang és fény-installációt mutat majd be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál sixtus-kápolna

Egyetlen hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után ismét együtt láthatóak a sorozat darabjai a Sixtus-kápolnában. A kárpitokat Raffaello tervezte X. Leó pápa megbízásából a pápai magánkápolnába. A különleges kiállítással ünneplik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulóját a Vatikáni Múzeumok.
Vizuál oszk

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.
Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.