Vizuál

Magasfeszültség, Dél-Amerika, démonkodás

2012.08.30. 09:35
Ajánlom
A Trafó Galéria őszi kiállításprogramjában jönnek modellezett látványokról készült fotók, absztrakt videós fiatal dél-amerikaiak, totális hang és fény-installációk.

Budapest egyetlen valódi közép-méretű kortárs kiállítótereként a Trafó Galéria 2012 őszének folyamán is hidat képez majd a kisebb innovatív kiállítóhelyek és a nagy reprezentatív intézmények programja között progresszív, kísérletező kortárs művészeti kiállítások létrehozásával (a Trafó igazgatóváltása körüli huzavona kapcsán tavasszal utánajártunk a kiállítótér helyzetének). Az őszi évadának tematikája az eddigi kollektív, a régió történelmét feldolgozó kiállítások után az individualitás új globális hullámával összhangban, a képzőművészek egyéni megszállottságból fakadó privát kutatási területekre helyezi a hangsúlyt.

Az őszi program szeptember 5-én 19:00-kor veszi kezdetét az évad első kiállítás-megnyitójával. Szabó Dezső Munkácsy Mihály-díjas képzőművész Magasfeszültség című legújabb fotósorozatát bemutató önálló kiállítását Horányi Attila nyitja meg. Egy a sorozatra épülő mozgóképes munkát is látni lehet majd, a rendkívüli előkészületet igénylő, komplex projektet egészében dokumentáló werk-fotók mellet. Szabó Dezső több mint egy évtizede foglalkozik a fotó képzőművészeti alkalmazásának lehetőségeivel, a két terület között húzódó határvonal újraértelmezésével. A művész az elmúlt 12 évben - analitikus monokróm festészeti programja után - modellezett látványokról készült fotókat hozott létre, amik a mostanihoz hasonló szimulációs technikával készültek.

Szabó Dezső megszállottan kutatja a valóságteremtés és újrateremtés lehetőségeit: extrém-természeti és fizikai jelenségek látványainak modellezéséhez pedig ködgépek, pirotechnika, vízáramoltatók és más speciális berendezések széles tárházát használja fel. A művész legújabb, laboratóriumi körülmények között készített felvételeit egy erre a célra épített Tesla-transzformátor segítségével hozta létre, aminek 20-40 centiméteres elektromos kisülései a nyári viharok közben létrejövő villámok kicsinyített másai. A természeti-fizikai jelenségek kiválasztása ugyanakkor tudatos folyamat eredménye: a művész ezek által kritizálja vizuális kultúránk reflektálatlan szenzáció-hajhászatát, aminek sajátos leágazásai az ismeretterjesztő csatornák katasztrófa-filmjei.

November elején egy dél-amerikai származású fiatal alkotók műveiből nyíló csoportos kiállítás érkezik a Trafóba. A galéria ezzel a kiállítással a nemzetközi intézményrendszerben már több éve domináns hangot jelentő dél-amerikai hullámot szeretné a magyar közönség számára is elérhetővé tenni. Daniel Jacoby, Tamara Kuselmann, és az argentin születésű, jelenleg Londonban élő, de Budapesten tanult Vass Miklós munkái is mind konceptuális gyökerekkel rendelkeznek. A fiatal alkotók lokális tradíciójuknak is köszönhetően olyan anyagtalan műveket hoznak létre, olyan absztrakt installációkat, videókat mutatnak be, amelyeknek tartalmát összefűzi az elemi történetmesélési kedv, narratív intenció.

December folyamán, a 2012-es év zárásaként Komoróczky Tamás legújabb önálló kiállítását nyílik meg a Trafó Galériában. A több évig Berlinben élő és alkotó Komoróczky - aki az Újlak Csoport egyik alapító tagja, valamint a Velencei Biennálé magyar pavilonjában is szerepelt már korábban - egy totális és démoni videó-, hang és fény-installációt mutat majd be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Változtassunk klímát!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a balatonboglári jégfalról mesél.