Vizuál

Magritte-tól Piccasón át Miróig – Január 1-jétől már az USA-ban is szabadon felhasználhatóvá váltak ezek a művek

2023.01.09. 09:00
Ajánlom
Magritte, Dalí és Georgia O’Keeffe egy-egy ikonikus képe is ingyenesen, engedély nélkül használhatóvá vált 2023-tól az USA-ban, ahol kilencvenöt évnek kell eltelnie, hogy egy műalkotás közkinccsé váljon. Ez a határ Európában hetven, Afrikában és Ázsiában ötven év. 

Az Egyesült Államokban az újév első napján a kilencvenöt évvel ezelőtt létrehozott alkotások szabadon, engedély és díj megfizetése nélkül felhasználhatók, azaz megszűnnek a csaknem száz évvel ezelőtt létrehozott műalkotások szellemi tulajdonjogai.

Így január 1-jétől az 1927-ben készült alkotások közkincsnek számítanak.

Idén olyan ikonikus remekművek használhatók fel szabadon, mint a belga szürrealista festőművész, René Magritte A fenyegetett gyilkos (L'Assassin menancé) című képe, Salvador Dalí Szerkentyű és kéz és Picasso A festő és a modell című alkotása. 

Magritte másik két műve is engedély nélkül felhasználható mostantól, köztük az Éjszaka értelme és a Kettős titok című művei is.

Szintén 1927-ben festette Edward Hopper az Automata című emblematikus képét: az amerikai realista művész festménye egy kalapos nőt ábrázol, amint magányosan szürcsölgeti kávéját egy étteremben. A képhez a művész felesége, Jo ült modellt. 

 

A világhírű festőművész Georgia O’Keeffe Fekete absztrakciója is immáron közkincs: a 30 x 40 cm-es képen olyan, mintha egy nő lábát látnánk oldalnézetből, melynek térdhajlatában igazgyöngyként világít a telihold. 

A fenti művek mellett Yves Tanguy, Joan Miró és Vasilij Kandinszkij egy-egy 1927-ben festett alkotása is a közkincs mostantól. 

Míg ezek és más műalkotások idén először esnek bele a public domain kategóriába az Egyesült Államokban, a legtöbbjük már engedély és díj nélkül használható a világ más pontjain:

Európa nagy részén például minden olyan alkotás, amelyet egy több mint hetven éve elhunyt művész készített, közkincs.

Afrikában és Ázsiában még ennél is kevesebbet kell várni, mindössze ötven évet, hogy egy műalkotás szerzői tulajdonjoga megszűnjön. 

(via artnet)

Fejléckép: René Magritte A fenyegetett gyilkos (L'Assassin menancé) 150 x 195 cm, 1927 (részlet) (Fotó/Forrás: Wikipedia) 

 

Magritte-képért ennyit még soha nem kértek

Kapcsolódó

Magritte-képért ennyit még soha nem kértek

Rekordáron, az előzetes becslések szerint akár 45 millió fontért (19 milliárd forintért) is elkelhet René Magritte egyik mesterműve a londoni Sotheby's árverésén - írja a The Telegraph.

A 10 legdrágábban eladott festmény 2022-ben

A 10 legdrágábban eladott festmény 2022-ben

Úgy tűnik, hogy 2022-ben a művészeti világ visszarázódott a járványidőszak előtti állapotába, már ami az eladásokat illeti. 2020-ban ugyanis alacsonyabb áron keltek el a művek az aukciósházak árverésein, nem nagyon akadtak olyan képek, amelyek átlépték a 100 millió dolláros határt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Vizuál hír

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál hír

Márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum

Bő fél éves felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien. Az ikonikus épületet környezet- és látogatóbaráttá alakították, továbbá felfrissítették az állandó tárlatot is.
Vizuál ajánló

Gergye Krisztián hasított emlékei az Artusban

„Ezek a képek nekem fontosak. Talán átdereng belőlük, ahogy a világot látom, vagy látni szeretem” – fogalmaz az alkotó. A kiállítás megtekinthető február 27-től az Artus Stúdióban.