Vizuál

Maguk megőrültek? – véget ért a 73. Berlinale

2023.02.27. 11:00
Ajánlom
Az Arany Medve nyertese, Nicolas Philibert lepődött meg a legjobban, hogy megkapta a Berlinale fődíját. Ismerve azonban a fesztivál társadalmi felelősségvállalásról vallott nézeteit, cseppet sem meglepő az elismerés, ahogy a többi díj is fontos ügyekről szóló filmekhez került. Helyszíni tudósításunk Berlinből.

Spielberg életműdíja után, február 25-én este átadták a másik Arany Medvét is. A legjobb filmnek járó díjat a francia Sur l'Adamant, Nicolas Philibert filmje nyerte el. A döntésen egyébként maga a rendező lepődött meg a legjobban.

Maguk megőrültek?

– kérdezte a zsűritől, mert még maga is úgy érezte, hogy az elismerés túlzás. És valóban megdöbbentő lett volna az ítélet, ha 2018-ban már nem kapott volna hasonló témáért Arany Medvét a román Adina Pintilie, aki szintén laikus, fogyatékkal élő szereplőkkel forgatta le a Touch Me Not című filmjét.

Berlinben iszonyatosan fontos az inklúzió, amelynek központi gondolata, hogy a fogyatékossággal élő és nem fogyatékos emberek együtt élnek, együtt dolgoznak az élet minden területén. Legyen szó vásárlásról, munkahelyről, iskoláról, rendezvényekről, klubokról vagy családról, mindenkit olyannak fogad el a társadalom, amilyen, így minden ember korlátok nélkül élheti az életét. És erről szól Philibert csaknem kétórás filmje is, amely egy párizsi állóhajón működő pszichiátriai járóbeteg-gondozó világát mutatja be. Bepillanthatunk a mentális betegségben szenvedő felnőttek mindennapjaiba, látjuk, ahogy különböző foglalkozásokra járnak, workshopokra, festeni, zenélni vagy egyszerűen csak társasjátékozni. Csak nem biztos, hogy ez valóban film.

2023_0011-092252.jpg

Nicholas Philibert nyerte az Arany Medvét a 73. Berlinalén (Fotó/Forrás: Richard Hübner / Berlinale 2023)

A fő Ezüst Medvét, a zsűri fődíját a Vörös égbolt kapta. A német rendező, Christian Petzold tehát hatodik próbálkozásra sem vehette kézbe az Arany Medvét, pedig tényleg eddigi legjobb alkotását hozta, és egyértelműen ez volt a legjobb a versenyszekcióban futó öt német alkotás közül. Petzold onnan indít, ahonnan az amerikai horrorfilmek is szoktak: két jóbarát autója lerobban az erdő közepén. A művész azonban nem horrort, hanem két szép szerelmes történetet komponál az erdő közepén álló házikó lakóiból. A főhőst ismét Paula Beer alakítja, akit immár harmadszor tesz meg Petzold a filmje főszereplőjévé, először 2018-ban a Transitban és 2020-ban az Undinében, utóbbi Ezüst Medvét hozott a színésznőnek. Beer most egy irodalomtörténész-fagylaltárus lányt alakít, akibe halálosan beleszeret a szintén az erdei házikóba érkező fiatal, feltörekvő író, Leon (Thomas Schubert). Petzold gyönyörű környezetbe helyezi a négyes szerelmi történetet, és egy pillanatra sem billen ki a film az egyensúlyából, minden remekül adagolt, a dialógusok, a történet fonala, a feszültség, és a végén feloldozást is kapunk – ami nem esett meg túl sokszor az idei Berlianalén.

Szintén Ezüst Medvét, a zsűri díját kapta a portugál João Canijo Mal Viver című alkotása.

A vásznon gyakorlatilag az Asszonyok az idegösszeomlás szelén portugál verziója elevenedett meg, csak egyáltalán nem vicces, egyetlen percre sem.

2023_0019-092251.jpg

Sofia Otero kapta a legjobb főszereplőnek járó díjat a 73. Berlinalén (Fotó/Forrás: Richard Hübner / Berlinale 2023)

Az Ezüst Medvét a legjobb főszerepért a nyolcéves Sofia Otero kapta, a 20 000 especies de abejas című filmben nyújtott alakításáért, pedig nem egyedül volt gyerekszereplő a versenyben. A Tótem című mexikói alkotásban is szinte egy teljesen vele egykorú kislány, Naima Senties játssza a főszerepet, aki haldokló édesapját kíséri utolsó útjára a születésnapján. Ami aztán mégis Sofia Otero malmára hajtotta a vizet, hogy míg Senties csak megfigyelőként áll a történet középpontjában, addig

Otero minden mozdulatával és gesztusával jelen van a vásznon.

Profikat megszégyenítő könnyedséggel játssza az identitását kereső nyolcéves kisfiút, Cocót, aki inkább kislány, Lucia szeretne lenni, és ennek elfogadásáért küzd a családon belül.

A legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét a transznemű Thea Ehre kapta. A színész az Éj végéig című német filmben egy börtönből szabadult transznőt játszik, akit feltételesen szabadlábra helyeznek, ha segít lebuktatni a frankfurti alvilág drogbáróját.

2023_0021-103416.jpg

Thea Ehre a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvével (Fotó/Forrás: Richard Hübner / Berlinale 2023)

A legjobb forgatókönyv díját szintén a Berlini Iskolához tartozó Angela Schanelec kapta a Zene című filmért. A szinte szavak nélkül játszódó alkotás Aliocha Schneider és Agathe Bonitzer főszereplésével a görög Oidipusz-mítosz modern újragondolása, amelyben Schanelec meglehetősen igénybe veszi a műveltségünket és a fantáziánkat is. Hiszen ahogy nem mond ki szinte semmit, úgy nem is mutat meg mindent, a nézőnek a jelenet-torzokból kell összeraknia az alkotást.

Összességében elmondható, hogy a zsűri jól osztotta ki a díjakat, tényleg a legjobb alkotások részesültek elismerésben. Csak azt remélem, hogy jövőre egy szebb világ, így mentálisan egy kicsivel könnyebb filmek korszaka köszönt ránk.

A Berlinale díjai (Fotó/Forrás: Sean Gallup/Getty Images Hungary)

Újrakezdés, újradefiniálás – Elkezdődött a 73. Berlinale

Kapcsolódó

Újrakezdés, újradefiniálás – Elkezdődött a 73. Berlinale

A világ egyik legrangosabb filmfesztiválja minden korábbinál nyíltabban állást foglal azon alkotók mellett, akik a szabad gondolkodásért és véleménynyilvánításért harcolnak. Helyszíni tudósításunk Berlinből.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.