Vizuál

Magyar filmekkel emlékezik Petőfi Sándorra és a szabadságharcra a FILMIO

2023.03.14. 11:20
Ajánlom
Tematikus összeállítással idézi meg nagy nemzeti költőnk alakját a Nemzeti Filmintézet. A streamingoldalukon mások mellett Jankovics Marcell, Lányi András és Gaál Béla műveit nézhetjük meg.

Izgalmas, felújított újdonságokkal emlékezik meg egész évben a Nemzeti Filmintézet (NFI) a 200 éve született Petőfi Sándorról. A FILMIO felületén már számos alkotás megtalálható, amelyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc költőjének állítanak emléket. A streamingoldalon

egész márciusban fókuszban lesznek a költő alakját felidéző, valamint a szabadságharc eseményeit bemutató filmek, amelyek sora az emlékév ideje alatt folyamatosan újabb alkotásokkal bővül.

090-110946.jpg

Jelenet a Lant és kard című filmből (Fotó/Forrás: Port.hu)

A platformon lesz először látható online Elek Judit 1984-es Mária-nap című mozifilmje, amelyben a Szendrey-család tagjai egy családi összejövetel során kénytelenek szembenézni elfojtott érzelmeikkel csaknem húsz évvel a forradalmat követően.

Jancsó Miklós forgatókönyvéből a költő születésének 150. évfordulójára készült a Lant és kard című 1973-as kísérleti rövidfilm, amely a forradalom látomásszerűen megidézett motívumaival eleveníti fel Petőfi Sándor alakját.

Március 16-án debütál az 1848-as forradalom és szabadságharc monumentális filmfeldolgozása, a Föltámadott a tenger felújítva a FILMIO-n.

A film Petőfi, Bem és a márciusi ifjak szemszögéből mutatja be az eseményeket,

az 50-es évek ízlésének és szocialista ideológiájának megfelelő feldolgozásban.

A kisebbeket csalogatja a képernyő elé a FILMIO-n debütáló, 1988-as Arany Lacinak című animáció március 23-tól. Dékány Ferenc kisfilmjében Petőfi Sándor költeménye egy gyönyörű 19. századi, tükrös fedelű kötetből bújik elő, amelynek népművészeti illusztrációi formálódnak rajzfilmfigurákká, a máig népszerű szöveg Domján Edit hangján szól.

Március 30-tól lesz látható Lányi András 1974-es alkotása, a Segesvár. A Balázs Béla Stúdióban készült kísérleti filmben a forradalom évfordulóján tartott megemlékezésre készülő politikusok feszülnek egymásnak, hogy mindenki a maga javára fordíthassa a forradalom szimbólumává lett Petőfi Sándor emlékét.

A FILMIO-n a márciusi újdonságok mellett jelenleg is számos film található, amelyeket Petőfi Sándor alakja, illetve a költő művei ihlettek: filmtörténeti jelentőségű alkotás Jankovics Marcell János vitéz (1973) című egész estés animációja, illetve az elbeszélő költemény alapján született daljáték filmváltozata, az 1938-as János vitéz Gaál Béla rendezésében.

Janosvitez-142913.jpg

Jelenet Jankovics Marcell János vitézéből (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Filmarchívum)

A költő születésének 150. évfordulója alkalmából készült Petőfi ’73-ban pedig farmeros középiskolás diákok elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit Petőfi szemszögéből a 70-es évek korszellemében.

Az NFI hangsúlyozta, az emlékév alkalmából a FILMIO kínálata egész évben további felújított alkotásokkal bővül: a Falu végén kurta kocsma (1939) című rövidfilmben megkapó életképek adják vissza az esteledő falu hangulatát. A költeményt Janovics Jenő, a magyar filmgyártás egyik úttörője dolgozta át filmre.

A költőnek emléket állító animációk sorát bővíti Lisziák Elek 1975-ös alkotása, A helység kalapácsa, illetve Olcsai-Kiss Zoltán Megy a juhász a szamáron (1948) című bábfilmje.  

Zsabka Kálmán Szeptember végén (1942) című alkotása pedig Petőfi Zoltán életét dolgozza fel édesapja egyik leghíresebb verse alapján.

Fejléckép: Jelenet a Petőfi '73 című filmből (Fotó/Forrás: Port.hu)

Toldi Miklós alakváltozásai

Kapcsolódó

Toldi Miklós alakváltozásai

Mi történik, ha egy korszakos zseni úgy dönt, hogy feldolgozza egy másik korszakos zseni alkotását? Bemutatják az egész estés Toldit. Jankovics Marcell utolsó filmjét október 20-ától láthatjuk a mozikban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rangos európai fesztiválon zsűrizik Reisz Gábor

A Magyarázat mindenre rendezője is dönthet az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjairól. A térség egyetlen A-kategóriás szemléjének versenyprogramjába beválogatták a The Hungarian Dressmaker című filmet is, amelynek főszerepét Borbély Alexandra alakítja.
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Vizuál hír

Új, rejtélyes projektet lengetett be David Lynch

„Hölgyeim és uram, valami készül, amit láthattok és hallhattok” – mindössze ennyit árult el a világ egyik legismertebb művészfilmese. Az elmúlt hetek sajtóhírei alapján lehetséges, hogy egy animációs alkotásról van szó, amelynek gyártását a Netflix korábban elutasította. 
Vizuál hír

Egy héten keresztül vetítik Pálfi György filmjeit New Yorkban

A Dekanalog filmforgalmazó cég a rendező Hukkle című 2002-es filmjének amerikai forgalmazásához kapcsolódóan hirdette meg a retrospektív vetítéssorozatot, amelyen Pálfi György csaknem teljes életműve látható lesz. 
Vizuál hír

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.