Vizuál

Magyar filmekkel emlékezik Petőfi Sándorra és a szabadságharcra a FILMIO

2023.03.14. 11:20
Ajánlom
Tematikus összeállítással idézi meg nagy nemzeti költőnk alakját a Nemzeti Filmintézet. A streamingoldalukon mások mellett Jankovics Marcell, Lányi András és Gaál Béla műveit nézhetjük meg.

Izgalmas, felújított újdonságokkal emlékezik meg egész évben a Nemzeti Filmintézet (NFI) a 200 éve született Petőfi Sándorról. A FILMIO felületén már számos alkotás megtalálható, amelyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc költőjének állítanak emléket. A streamingoldalon

egész márciusban fókuszban lesznek a költő alakját felidéző, valamint a szabadságharc eseményeit bemutató filmek, amelyek sora az emlékév ideje alatt folyamatosan újabb alkotásokkal bővül.

090-110946.jpg

Jelenet a Lant és kard című filmből (Fotó/Forrás: Port.hu)

A platformon lesz először látható online Elek Judit 1984-es Mária-nap című mozifilmje, amelyben a Szendrey-család tagjai egy családi összejövetel során kénytelenek szembenézni elfojtott érzelmeikkel csaknem húsz évvel a forradalmat követően.

Jancsó Miklós forgatókönyvéből a költő születésének 150. évfordulójára készült a Lant és kard című 1973-as kísérleti rövidfilm, amely a forradalom látomásszerűen megidézett motívumaival eleveníti fel Petőfi Sándor alakját.

Március 16-án debütál az 1848-as forradalom és szabadságharc monumentális filmfeldolgozása, a Föltámadott a tenger felújítva a FILMIO-n.

A film Petőfi, Bem és a márciusi ifjak szemszögéből mutatja be az eseményeket,

az 50-es évek ízlésének és szocialista ideológiájának megfelelő feldolgozásban.

A kisebbeket csalogatja a képernyő elé a FILMIO-n debütáló, 1988-as Arany Lacinak című animáció március 23-tól. Dékány Ferenc kisfilmjében Petőfi Sándor költeménye egy gyönyörű 19. századi, tükrös fedelű kötetből bújik elő, amelynek népművészeti illusztrációi formálódnak rajzfilmfigurákká, a máig népszerű szöveg Domján Edit hangján szól.

Március 30-tól lesz látható Lányi András 1974-es alkotása, a Segesvár. A Balázs Béla Stúdióban készült kísérleti filmben a forradalom évfordulóján tartott megemlékezésre készülő politikusok feszülnek egymásnak, hogy mindenki a maga javára fordíthassa a forradalom szimbólumává lett Petőfi Sándor emlékét.

A FILMIO-n a márciusi újdonságok mellett jelenleg is számos film található, amelyeket Petőfi Sándor alakja, illetve a költő művei ihlettek: filmtörténeti jelentőségű alkotás Jankovics Marcell János vitéz (1973) című egész estés animációja, illetve az elbeszélő költemény alapján született daljáték filmváltozata, az 1938-as János vitéz Gaál Béla rendezésében.

Janosvitez-142913.jpg

Jelenet Jankovics Marcell János vitézéből (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Filmarchívum)

A költő születésének 150. évfordulója alkalmából készült Petőfi ’73-ban pedig farmeros középiskolás diákok elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit Petőfi szemszögéből a 70-es évek korszellemében.

Az NFI hangsúlyozta, az emlékév alkalmából a FILMIO kínálata egész évben további felújított alkotásokkal bővül: a Falu végén kurta kocsma (1939) című rövidfilmben megkapó életképek adják vissza az esteledő falu hangulatát. A költeményt Janovics Jenő, a magyar filmgyártás egyik úttörője dolgozta át filmre.

A költőnek emléket állító animációk sorát bővíti Lisziák Elek 1975-ös alkotása, A helység kalapácsa, illetve Olcsai-Kiss Zoltán Megy a juhász a szamáron (1948) című bábfilmje.  

Zsabka Kálmán Szeptember végén (1942) című alkotása pedig Petőfi Zoltán életét dolgozza fel édesapja egyik leghíresebb verse alapján.

Fejléckép: Jelenet a Petőfi '73 című filmből (Fotó/Forrás: Port.hu)

Toldi Miklós alakváltozásai

Kapcsolódó

Toldi Miklós alakváltozásai

Mi történik, ha egy korszakos zseni úgy dönt, hogy feldolgozza egy másik korszakos zseni alkotását? Bemutatják az egész estés Toldit. Jankovics Marcell utolsó filmjét október 20-ától láthatjuk a mozikban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Vizuál gyász

Elhunyt Pál Mihály szobrászművész

A Munkácsy-díjas szobrászművész nyolcvanhét éves volt. Halálhírét családja jelentette be – adta hírül az Index.
Vizuál ajánló

Kerítéskiállítással ünnepel a százéves Rákospalota

A XV. kerületi városrész elmúlt száz esztendeje elevenedik meg a március 29-én megnyíló kiállításon.
Vizuál hír

Beethoven és Harcsa Veronika szól az új Kolodko-szoborból

Ezúttal a Művészetek Palotája elé helyezett miniszobrot Kolodko Mihály: A Füles című alkotás egy fejhallgatót mintáz, és zene szól belőle.
Vizuál ajánló

Visszatérő témák és számadás – Szemadám György munkái a Pesti Vigadóban

Április 30-ig látható a 75 éves művész kiállítása, amely az alkotó elmúlt öt évben keletkezett munkáit mutatja be.