Vizuál

Magyar képzőművészek Krakkóban

2011.11.24. 14:34
Ajánlom
Tizenöt kortárs magyar alkotó ötven munkáját lehet megnézni Krakkó egyik legrangosabb kiállítótermében, a Bunkier Sztukiban még egészen december 23-ig - a tárlatot a Balázs Béla Stúdió válogatott kísérleti kisfilmjei egészítik ki. 13 éve nem volt ekkora kortárs magyar képzőművészeti kiállítás Lengyelországban.

A lengyelországi Dominik Art Projects-é volt az ötlet, hogy hívják meg a magyar művészeket, a Krakkói Magyar Centrum pedig részt vett a szervezésben, a Nemzeti Kulturális Alap és a Lengyel Kulturális Minisztérium anyagi támogatása mellett. A Bunkier Sztukiban két magyar tárlatot állítottak föl: az egyik a Minimal Movements, ami a '60-as és a '70-es évek magyar avantgárd művészetét mutatja be, a másik pedig a fiatal nemzedék képviselőinek alkotásait vonultatja fel Joy and Disaster címmel.

Meg lehet nézni Maurer Dóra V diagonál című, 1975-ben készült munkáját, Gáyor Tibor 4/4 relief-jét és Erdély Miklós Anaxagoras és a Párizsban élő Molnár Vera komputergrafikáját. Emellett levetítik a Balázs Béla Stúdió kísérleti filmjeit, köztük Bódy Gábor, Szirtes András, Erdélyi Miklós és Maurer Dóra alkotásait. A Joy and Disaster keretében többek között bemutatkozik a Kis Varsó is: a Gálik András-Havas Bálint képzőművészpáros és KissPál Szabolcs intermédia-művész.

November 18-án kezdődött Krakkóban a 18. Etiuda&Anima Nemzetközi Rövidfilmfesztivál is, ahol ezúttal magyar film nem szerepelt, de a zsűribe meghívták Kenyeres Bálint Európai-filmdíjas rendezőt. Az esemény arculatát, köztük a plakátot is Ducki Tomek, a Budapesten élő Ducki Krzysztof lengyel tervezőgrafikus ugyancsak művész fia készítette. Ezen a fesztiválon korábban olyan neves filmesek vettek részt személyesen is, mint Jankovics Marcell, Czakó Ferenc, Xantus János.

A Minimal Movements kiállítói: Miklós, Gáyor Tibor, Maurer Dóra, Molnar Vera.
A Joy and Disaster kiállítói: Benczúr Emese, Kaszás Tamás, KissPál Szabolcs, Kokesch Ádám, Oravecz Tímea, SZAF, Kis Varsó.

Minimal Movements, Joy and Disaster
Bunkier Sztuki, Krakkó - 2011. november 16. - 2011. december 23.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 11:00-18:00
Kurátorok: Maurer Dóra és Petrányi Zsolt

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.