Vizuál

Magyar képzőművészek Krakkóban

2011.11.24. 14:34
Ajánlom
Tizenöt kortárs magyar alkotó ötven munkáját lehet megnézni Krakkó egyik legrangosabb kiállítótermében, a Bunkier Sztukiban még egészen december 23-ig - a tárlatot a Balázs Béla Stúdió válogatott kísérleti kisfilmjei egészítik ki. 13 éve nem volt ekkora kortárs magyar képzőművészeti kiállítás Lengyelországban.

A lengyelországi Dominik Art Projects-é volt az ötlet, hogy hívják meg a magyar művészeket, a Krakkói Magyar Centrum pedig részt vett a szervezésben, a Nemzeti Kulturális Alap és a Lengyel Kulturális Minisztérium anyagi támogatása mellett. A Bunkier Sztukiban két magyar tárlatot állítottak föl: az egyik a Minimal Movements, ami a '60-as és a '70-es évek magyar avantgárd művészetét mutatja be, a másik pedig a fiatal nemzedék képviselőinek alkotásait vonultatja fel Joy and Disaster címmel.

Meg lehet nézni Maurer Dóra V diagonál című, 1975-ben készült munkáját, Gáyor Tibor 4/4 relief-jét és Erdély Miklós Anaxagoras és a Párizsban élő Molnár Vera komputergrafikáját. Emellett levetítik a Balázs Béla Stúdió kísérleti filmjeit, köztük Bódy Gábor, Szirtes András, Erdélyi Miklós és Maurer Dóra alkotásait. A Joy and Disaster keretében többek között bemutatkozik a Kis Varsó is: a Gálik András-Havas Bálint képzőművészpáros és KissPál Szabolcs intermédia-művész.

November 18-án kezdődött Krakkóban a 18. Etiuda&Anima Nemzetközi Rövidfilmfesztivál is, ahol ezúttal magyar film nem szerepelt, de a zsűribe meghívták Kenyeres Bálint Európai-filmdíjas rendezőt. Az esemény arculatát, köztük a plakátot is Ducki Tomek, a Budapesten élő Ducki Krzysztof lengyel tervezőgrafikus ugyancsak művész fia készítette. Ezen a fesztiválon korábban olyan neves filmesek vettek részt személyesen is, mint Jankovics Marcell, Czakó Ferenc, Xantus János.

A Minimal Movements kiállítói: Miklós, Gáyor Tibor, Maurer Dóra, Molnar Vera.
A Joy and Disaster kiállítói: Benczúr Emese, Kaszás Tamás, KissPál Szabolcs, Kokesch Ádám, Oravecz Tímea, SZAF, Kis Varsó.

Minimal Movements, Joy and Disaster
Bunkier Sztuki, Krakkó - 2011. november 16. - 2011. december 23.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 11:00-18:00
Kurátorok: Maurer Dóra és Petrányi Zsolt

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Pillants be Fábri Zoltán forgatására!

Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint a Körhinta,az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr, A Pál utcai fiúk vagy Az ötödik pecsét. 1994. augusztus 23-án hunyt el Fábri Zoltán filmrendező.
Vizuál ajánló

A ma textilművészete

A Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt korunk textilművészetét mutatja be a budapesti Vigadó Galériában.
Vizuál hír

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál hír

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Vizuál fényképTár

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.