Vizuál

Magyar képzőművészek Krakkóban

2011.11.24. 14:34
Ajánlom
Tizenöt kortárs magyar alkotó ötven munkáját lehet megnézni Krakkó egyik legrangosabb kiállítótermében, a Bunkier Sztukiban még egészen december 23-ig - a tárlatot a Balázs Béla Stúdió válogatott kísérleti kisfilmjei egészítik ki. 13 éve nem volt ekkora kortárs magyar képzőművészeti kiállítás Lengyelországban.

A lengyelországi Dominik Art Projects-é volt az ötlet, hogy hívják meg a magyar művészeket, a Krakkói Magyar Centrum pedig részt vett a szervezésben, a Nemzeti Kulturális Alap és a Lengyel Kulturális Minisztérium anyagi támogatása mellett. A Bunkier Sztukiban két magyar tárlatot állítottak föl: az egyik a Minimal Movements, ami a '60-as és a '70-es évek magyar avantgárd művészetét mutatja be, a másik pedig a fiatal nemzedék képviselőinek alkotásait vonultatja fel Joy and Disaster címmel.

Meg lehet nézni Maurer Dóra V diagonál című, 1975-ben készült munkáját, Gáyor Tibor 4/4 relief-jét és Erdély Miklós Anaxagoras és a Párizsban élő Molnár Vera komputergrafikáját. Emellett levetítik a Balázs Béla Stúdió kísérleti filmjeit, köztük Bódy Gábor, Szirtes András, Erdélyi Miklós és Maurer Dóra alkotásait. A Joy and Disaster keretében többek között bemutatkozik a Kis Varsó is: a Gálik András-Havas Bálint képzőművészpáros és KissPál Szabolcs intermédia-művész.

November 18-án kezdődött Krakkóban a 18. Etiuda&Anima Nemzetközi Rövidfilmfesztivál is, ahol ezúttal magyar film nem szerepelt, de a zsűribe meghívták Kenyeres Bálint Európai-filmdíjas rendezőt. Az esemény arculatát, köztük a plakátot is Ducki Tomek, a Budapesten élő Ducki Krzysztof lengyel tervezőgrafikus ugyancsak művész fia készítette. Ezen a fesztiválon korábban olyan neves filmesek vettek részt személyesen is, mint Jankovics Marcell, Czakó Ferenc, Xantus János.

A Minimal Movements kiállítói: Miklós, Gáyor Tibor, Maurer Dóra, Molnar Vera.
A Joy and Disaster kiállítói: Benczúr Emese, Kaszás Tamás, KissPál Szabolcs, Kokesch Ádám, Oravecz Tímea, SZAF, Kis Varsó.

Minimal Movements, Joy and Disaster
Bunkier Sztuki, Krakkó - 2011. november 16. - 2011. december 23.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 11:00-18:00
Kurátorok: Maurer Dóra és Petrányi Zsolt

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.
Vizuál hír

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Vizuál pályázat

Várják a jelentkezőket az Esterházy Art Award 2021 pályázatára

A 2021. június 11-ig beérkezett pályázatokból a nemzetközi zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek Short List 2021 – Esterházy Art Award Magyarország címmel 2021. december 3-án nyílik kiállítása a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál hír

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.