Vizuál

Magyar népmesék ruhákká változtatva

2020.10.02. 14:35
Ajánlom
Németh Hajnal Auróra rendhagyó divatbemutatóján a magyar népi motívumkincset ruhákon, ékszereken, zenében és táncban is megidézi. A célja színes viseleteivel a régi népművészet megmentése és egyfajta környezettudatosság, nem kidobni szeretné a régi sérült, vagy ma már hordhatatlan darabokat, hanem új életre kelteni.

"Célom egy olyan komplex előadás létrehozása, amelyben egy időben jelenik meg a magyar viseletekből és népművészetből általam újra tervezett ruhák és ékszerek, a régi magyar balladák, népmesék, legendák, a magyar népdalokból inspirálódott zenék, az autentikus magyar néptáncból újra álmodott mozdulatok, táncok." - árulta el a divatbemutatóról Németh Hajnal Aurora, az Aurora FolkGlamour megalkotója.

Szekelyvarsag-123955.jpg

Szekelyvarsag-123955.jpg (Fotó/Forrás: Németh Hajnal Auróra)

Németh Hajnal Auróra számos művészeti ágban alkot: szobrokat, installációkat készít, színházi és fesztivál díszleteket tervez, kivitelez, performanszokat rendez, egyedi ékszer és ruha kollekciókat hoz létre, üvegablakokat fest. Alkotásaiban az iparművészet, a képzőművészet, a klasszikus üvegfestészet és a magyar népművészet elemei is visszaköszönnek. Az Aurora FolkGlamour projektben autentikus magyar népviseleteket és ezek újragondolásából született ruhákat és ékszereket készít - írja róla a Ritmus és hang blog.

Szombaton délután az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendez mesés divatbemutatót, ahol a magyar népmesék, balladák kelnek életre.

"Az előadást egy mesélő vezeti végig, minden új kép előtt, bemutatva a történetet. Az est folyamán több balladát, mesét, legendát mutatunk meg közös alkotásként, teljesen más szemszögből: vegyítve a táncot, a szövegeket, az éneket, a zenét és a divatot, miközben minden a magyar gyökerekből táplálkozik" - vázolja a programot Németh.

"Bízom benne, hogy a közönség egy olyan kulturális élménnyel távozik, ami nemcsak egy színházi élményt jelent számukra, hanem egy mesékkel átitatott táncos divatbemutatót, ahol újra ismertté és divatossá tudjuk tenni a viseleteket és a rég elfeledett történeteinket is.

A divatbemutató előadáson az autentikus népviseletek, illetve az ezekből inspirálódott ruhák és ékszerek kerülnek bemutatásra.

Előre kiválasztott magyar népmesék, balladák és operák elevenednek meg a nézők szeme előtt, miközben egy kis szeletet tudunk megmutatni Magyarország kulturális értékeiből.

További képekért kattints a fotóra!

Úgy érzem, ha a különböző művészeti ágakat egy előadáson belül együtt használjuk fel, akkor talán jobban hatunk a nézők megnövekedett ingerküszöbére. Minden ruha és ékszer valamilyen antik magyar népviselet, viselet darab, szalag, régiség újra tervezve.

Célom ezekkel, a régi népművészet megmentése és egyfajta környezettudatosság, nem kidobni szeretném a régi sérült, vagy ma már hordhatatlan darabokat, hanem új életre kelteni."

További képekért kattints a fotóra!

"Folyamatosan kutatom, hogyan lehet a régi technikákat, motívum kincseket átemelni a jelenbe, úgy hogy megtartsák szépségüket, értéküket, de hozzátegyem a saját kézjegyemet is.

Szeretném megőrizni a múltunk értékes darabjait, miközben átformálom őket a mai világ számára is érthető, hordható, befogadható alakba."

- vallja az alkotó.

További képekért kattints a fotóra!

AURORA FOLKGLAMOUR MESÉS DIVATBEMUTATÓ ELŐADÁS
avagy a magyar népmesék, balladák életre kelnek

Helyszín: Uránia Mozi - Kávézó
Időpont: 2020 október 3. 14.00

Rendező és tervező: Németh Hajnal Aurora-Aurora FolkGlamour
Koreográfus: Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő
Mesélő: Kárász Eszter
Táncosok: Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes
Énekesek: Balatoni Kata, Szabó Annamária, Szabó Enikő, Szentgyörgyváry Laura, Zsikó Zsuzsanna

A programot a Táncháztalálkozó keretében rendezik meg.

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

Kapcsolódó

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.
Vizuál interjú

Esterházy Marcell: Pál bácsi egyszerre volt közeli rokon és valóságos herceg

Az utolsó Esterházy herceg, Esterházy V. Pál életét és mecénási tevékenységét dolgozza fel Esterházy Marcell videókollázsa, az E. Pál rövid története.  Az Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállításon látható munkájáról kérdeztük az alkotót.