Vizuál

Magyar népmesék ruhákká változtatva

2020.10.02. 14:35
Ajánlom
Németh Hajnal Auróra rendhagyó divatbemutatóján a magyar népi motívumkincset ruhákon, ékszereken, zenében és táncban is megidézi. A célja színes viseleteivel a régi népművészet megmentése és egyfajta környezettudatosság, nem kidobni szeretné a régi sérült, vagy ma már hordhatatlan darabokat, hanem új életre kelteni.

"Célom egy olyan komplex előadás létrehozása, amelyben egy időben jelenik meg a magyar viseletekből és népművészetből általam újra tervezett ruhák és ékszerek, a régi magyar balladák, népmesék, legendák, a magyar népdalokból inspirálódott zenék, az autentikus magyar néptáncból újra álmodott mozdulatok, táncok." - árulta el a divatbemutatóról Németh Hajnal Aurora, az Aurora FolkGlamour megalkotója.

Szekelyvarsag-123955.jpg

Szekelyvarsag-123955.jpg (Fotó/Forrás: Németh Hajnal Auróra)

Németh Hajnal Auróra számos művészeti ágban alkot: szobrokat, installációkat készít, színházi és fesztivál díszleteket tervez, kivitelez, performanszokat rendez, egyedi ékszer és ruha kollekciókat hoz létre, üvegablakokat fest. Alkotásaiban az iparművészet, a képzőművészet, a klasszikus üvegfestészet és a magyar népművészet elemei is visszaköszönnek. Az Aurora FolkGlamour projektben autentikus magyar népviseleteket és ezek újragondolásából született ruhákat és ékszereket készít - írja róla a Ritmus és hang blog.

Szombaton délután az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendez mesés divatbemutatót, ahol a magyar népmesék, balladák kelnek életre.

"Az előadást egy mesélő vezeti végig, minden új kép előtt, bemutatva a történetet. Az est folyamán több balladát, mesét, legendát mutatunk meg közös alkotásként, teljesen más szemszögből: vegyítve a táncot, a szövegeket, az éneket, a zenét és a divatot, miközben minden a magyar gyökerekből táplálkozik" - vázolja a programot Németh.

"Bízom benne, hogy a közönség egy olyan kulturális élménnyel távozik, ami nemcsak egy színházi élményt jelent számukra, hanem egy mesékkel átitatott táncos divatbemutatót, ahol újra ismertté és divatossá tudjuk tenni a viseleteket és a rég elfeledett történeteinket is.

A divatbemutató előadáson az autentikus népviseletek, illetve az ezekből inspirálódott ruhák és ékszerek kerülnek bemutatásra.

Előre kiválasztott magyar népmesék, balladák és operák elevenednek meg a nézők szeme előtt, miközben egy kis szeletet tudunk megmutatni Magyarország kulturális értékeiből.

További képekért kattints a fotóra!

Úgy érzem, ha a különböző művészeti ágakat egy előadáson belül együtt használjuk fel, akkor talán jobban hatunk a nézők megnövekedett ingerküszöbére. Minden ruha és ékszer valamilyen antik magyar népviselet, viselet darab, szalag, régiség újra tervezve.

Célom ezekkel, a régi népművészet megmentése és egyfajta környezettudatosság, nem kidobni szeretném a régi sérült, vagy ma már hordhatatlan darabokat, hanem új életre kelteni."

További képekért kattints a fotóra!

"Folyamatosan kutatom, hogyan lehet a régi technikákat, motívum kincseket átemelni a jelenbe, úgy hogy megtartsák szépségüket, értéküket, de hozzátegyem a saját kézjegyemet is.

Szeretném megőrizni a múltunk értékes darabjait, miközben átformálom őket a mai világ számára is érthető, hordható, befogadható alakba."

- vallja az alkotó.

További képekért kattints a fotóra!

AURORA FOLKGLAMOUR MESÉS DIVATBEMUTATÓ ELŐADÁS
avagy a magyar népmesék, balladák életre kelnek

Helyszín: Uránia Mozi - Kávézó
Időpont: 2020 október 3. 14.00

Rendező és tervező: Németh Hajnal Aurora-Aurora FolkGlamour
Koreográfus: Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő
Mesélő: Kárász Eszter
Táncosok: Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes
Énekesek: Balatoni Kata, Szabó Annamária, Szabó Enikő, Szentgyörgyváry Laura, Zsikó Zsuzsanna

A programot a Táncháztalálkozó keretében rendezik meg.

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

Kapcsolódó

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.
Vizuál magazin

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.