Vizuál

Magyar operatőrökről szól a Csokonai Hollywood-sorozatának következő előadása

2023.02.21. 15:05
Ajánlom
Február 23-án harmadszor is beköltözik Hollywood a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házba, ahol Bokor Balázs előadása ezúttal a hollywoodi magyar operatőrök karrierjének történetét veszi sorra. Az érdeklődők ugyankkor azt is megtudhatják, mit csinál a hollywoodi operatőrök „céhe”, vagy mi is az a film noir.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Tudta, hogy a hollywoodi operatőr iskola a mai napig ikonként tekint Zsigmond Vilmosra? Hogy

az 1956-os forradalom filmfelvételeit a nyugati világ elsősorban Zsigmond Vilmos és Kovács László munkájából ismerhette meg?

Hogy az Egy amerikai Párizsban című film operatőri munkájáért Oscar-díjat kapott John Altont eredetileg Altmann Jakab Jánosnak hívták? Vagy, hogy a hippikorszak ikonikus filmjét, a Szelid Motorosokat Kovács László fotografálta?

Fenykep0203-142035.jpg

Hollywood a Csokonaiban 3. (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Mindezekről hallhat Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnökének vetítettképes előadásában, érdekes filmrészletekkel. Február 23-án a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban sorra veszik a nagy hollywoodi magyar operatőrök karrierjének történetét. Az érdeklődők megtudhatják, hogy mit csinál a hollywoodi operatőrök „céhe”, mi az a film noir és ki ennek a nagymestere, vagy, hogy hol születtek ezek a nagy operatőrök és miként őrzik emléküket.

Hollywood a Csokonaiban 3. – Az operatőrök

(Zsigmond Vilmos, Kovács László, Ernest Laszlo, Andrew Laszlo, John AltonAltman Jakab, Pados Gyula)

 

Időpont: 2023. február 23., csütörtök, 18:00

Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház

 

A következő időpontok:

2023. március 9., 18:00

2023. március 23., 18:00

2023. április 6., 18:00

 

Bővebb információ ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Hollywood a Csokonaiban (Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.) 

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

10+1 ikonikus jelenet minden idők legmeghatározóbb sorozatából

Táncoló törpe, rébuszokban beszélő óriás, isteni feketekávék és cseresznyés piték, bohókás jazz, csontig hatoló rémálmok, egy furcsa FBI-ügynök, misztikus baglyok, vörös bársonyfüggöny. Összegyűjtöttük a Twin Peaks legikonikusabb jeleneteit.
Vizuál hír

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.
Vizuál magazin

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Vizuál hír

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál hír

Ha tavasz, akkor Essentia Artis!

Márciusban nyílik meg az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kiállítása. A grandiózus összművészeti esemény részleteiről idén a Fidelio különszámából is tájékozódhatnak!