Vizuál

Magyar operatőrökről szól a Csokonai Hollywood-sorozatának következő előadása

2023.02.21. 15:05
Ajánlom
Február 23-án harmadszor is beköltözik Hollywood a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házba, ahol Bokor Balázs előadása ezúttal a hollywoodi magyar operatőrök karrierjének történetét veszi sorra. Az érdeklődők ugyankkor azt is megtudhatják, mit csinál a hollywoodi operatőrök „céhe”, vagy mi is az a film noir.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Tudta, hogy a hollywoodi operatőr iskola a mai napig ikonként tekint Zsigmond Vilmosra? Hogy

az 1956-os forradalom filmfelvételeit a nyugati világ elsősorban Zsigmond Vilmos és Kovács László munkájából ismerhette meg?

Hogy az Egy amerikai Párizsban című film operatőri munkájáért Oscar-díjat kapott John Altont eredetileg Altmann Jakab Jánosnak hívták? Vagy, hogy a hippikorszak ikonikus filmjét, a Szelid Motorosokat Kovács László fotografálta?

Fenykep0203-142035.jpg

Hollywood a Csokonaiban 3. (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Mindezekről hallhat Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnökének vetítettképes előadásában, érdekes filmrészletekkel. Február 23-án a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban sorra veszik a nagy hollywoodi magyar operatőrök karrierjének történetét. Az érdeklődők megtudhatják, hogy mit csinál a hollywoodi operatőrök „céhe”, mi az a film noir és ki ennek a nagymestere, vagy, hogy hol születtek ezek a nagy operatőrök és miként őrzik emléküket.

Hollywood a Csokonaiban 3. – Az operatőrök

(Zsigmond Vilmos, Kovács László, Ernest Laszlo, Andrew Laszlo, John AltonAltman Jakab, Pados Gyula)

 

Időpont: 2023. február 23., csütörtök, 18:00

Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház

 

A következő időpontok:

2023. március 9., 18:00

2023. március 23., 18:00

2023. április 6., 18:00

 

Bővebb információ ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Hollywood a Csokonaiban (Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.) 

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.