Vizuál

Magyar siker a portói és a párizsi filmfesztiválon

2022.04.12. 12:15
Ajánlom
Horváth László Attila Portóban a legjobb színésznek járó kitüntetést vehette át a Lélekparkban nyújtott alakításáért, míg Fazekas Máté Bencét a Kilakoltatás forgatókönyvéért díjazták. Párizsban is magyar siker született: a Korai menyegző megvalósítását ismerte el a szakmai zsűri .

42. alkalommal rendezték meg a portói nemzetközi filmfesztivált, melyről a magyar alkotók két díjat is elhoztak. A szakmai zsűri döntése értelmében a versenyprogramban szereplő mindkét film – Odegnál Róbert és Horváth Illés Lélekpark, valamint Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című alkotása – elismerést érdemelt, előbbiben a színészi alakítást, utóbbiban a forgatókönyvírót jutalmazták.

A Lélekpark című fantasy-thriller a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Blue Duck Arts és a Móricz Zsigmond Színház együttműködésében valósult meg. Története egy állatkertben indul, ahol egy férfi a krokodilok között ébred meztelenül.

Nem emlékszik, hogyan került oda, sőt arra sem, hogy az elmúlt három évet hol töltötte.

A rejtély megoldásában egy fiatal nyomozónő siet a segítségére. A film főbb szerepeiben a legjobb színész díját elnyerő Horváth László Attila, valamint Staub Viktória és Pregitzer Fruzsina látható.

A legjobb forgatókönyv díját elnyerő Kilakoltatás Fazekas Máté Bence munkája, és egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó hétköznapjaiba nyújt betekintést, aki a történet idején épp egy idős nénit (Nagy Mari) próbál kilakoltatni. A végtelennek tűnő munkanap során az Orosz Ákos alakította végrehajtónak akadályok egész sorát kell leküzdenie. A szatirikus hangvételű dramedyt valós események ihlették.

Portó mellett Párizsban is magyar siker született, az ÉCU nemzetközi filmfesztiválon ugyanis a Csiky Gergely Színház Korai menyegző című előadásából készült film elnyerte a szakmai zsűri tetszését.

A Vékes Csaba és Olt Tamás rendezésében készült alkotás egy mai szemmel kissé bizarr hagyományt elevenít fel Fándly Csaba főszereplésével és Koltai Róbert közreműködésével.

Fejléckép: Horváth László Attila a Lélekparkban (forrás: Blue Duck Arts)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.