Vizuál

Magyar siker a portói és a párizsi filmfesztiválon

2022.04.12. 12:15
Ajánlom
Horváth László Attila Portóban a legjobb színésznek járó kitüntetést vehette át a Lélekparkban nyújtott alakításáért, míg Fazekas Máté Bencét a Kilakoltatás forgatókönyvéért díjazták. Párizsban is magyar siker született: a Korai menyegző megvalósítását ismerte el a szakmai zsűri .

42. alkalommal rendezték meg a portói nemzetközi filmfesztivált, melyről a magyar alkotók két díjat is elhoztak. A szakmai zsűri döntése értelmében a versenyprogramban szereplő mindkét film – Odegnál Róbert és Horváth Illés Lélekpark, valamint Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című alkotása – elismerést érdemelt, előbbiben a színészi alakítást, utóbbiban a forgatókönyvírót jutalmazták.

A Lélekpark című fantasy-thriller a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Blue Duck Arts és a Móricz Zsigmond Színház együttműködésében valósult meg. Története egy állatkertben indul, ahol egy férfi a krokodilok között ébred meztelenül.

Nem emlékszik, hogyan került oda, sőt arra sem, hogy az elmúlt három évet hol töltötte.

A rejtély megoldásában egy fiatal nyomozónő siet a segítségére. A film főbb szerepeiben a legjobb színész díját elnyerő Horváth László Attila, valamint Staub Viktória és Pregitzer Fruzsina látható.

A legjobb forgatókönyv díját elnyerő Kilakoltatás Fazekas Máté Bence munkája, és egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó hétköznapjaiba nyújt betekintést, aki a történet idején épp egy idős nénit (Nagy Mari) próbál kilakoltatni. A végtelennek tűnő munkanap során az Orosz Ákos alakította végrehajtónak akadályok egész sorát kell leküzdenie. A szatirikus hangvételű dramedyt valós események ihlették.

Portó mellett Párizsban is magyar siker született, az ÉCU nemzetközi filmfesztiválon ugyanis a Csiky Gergely Színház Korai menyegző című előadásából készült film elnyerte a szakmai zsűri tetszését.

A Vékes Csaba és Olt Tamás rendezésében készült alkotás egy mai szemmel kissé bizarr hagyományt elevenít fel Fándly Csaba főszereplésével és Koltai Róbert közreműködésével.

Fejléckép: Horváth László Attila a Lélekparkban (forrás: Blue Duck Arts)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.