Vizuál

Magyar szentek kortárs ikonokon

2016.03.22. 16:28
Ajánlom
Megnyílt a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále Kecskeméten, a Cifrapalotában. A tárlat május végéig látogatható.

Az eddigi nyolc biennálén 980 alkotást mutattak be a Cifrapalotában, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról - mondta el a zsűri elnöke, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a biennále alapító kurátora, Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője.

Cifrapalota

Cifrapalota (Fotó/Forrás: wikipedia)

A 2016-os biennále aktuális felhívására 222 művész 222 alkotást adott be, amiből a zsűri 122 alkotó 122 művét válogatta be a kiállításra és a katalógusba. A téma apropója („Isten, hazánkért térdelünk elődbe... – Magyar és magyarországi szentek”) részben az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés, és az, hogy a magyar szentek és boldogok élete hazánk egyik fontos kapcsolódási pontja volt az európai kultúrához.

Érdeklik az ikonok és a rejtélyes sztorik? Húsvét alkalmából egy négyrészes sorozatot indítottunk útnak vérző ikonokról és más különleges történetekről. Az első három részt itt, itt és itt olvashatják el. A negyedik rész nagypénteken jelenik meg.

A rendezvényen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Kustár Gábor debreceni szobrászművész vette át Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművésztől, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) elnökétől. Kecskemét város díját Zelenák Katalin kárpitművész kapta. A zsűri erkölcsi díjait Széles Judit Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Olescher Tamás festőművész, Tápai Nóra textilművész és Varga József Zsolt festőművész vehette át.

A zsűri elnöke bejelentette: a 2018-as IX. biennáléra Bosch nyomában címmel várják az alkotásokat. A biennálékra támaszkodva - elsősorban felajánlások útján egy folyamatosan növekvő, jelenleg 355 tételnyi kollekcióból álló, speciális gyűjteményi egységet hoztak létre. A gyűjtemény tovább nő, a nyolcadik biennáléra beadó művészek előzetes felajánlásainak köszönhetően legalább 44 alkotással fog gyarapodni. A tárlat május 29-ig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.
Vizuál optikai csalódás

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Vizuál videó

Több mint 30 ezren látták a Rossz verseket

A rendező, Reisz Gábor és csapata ennek alkalmából különleges zenés remix-videóban köszöni meg a nézők bizalmát.