Vizuál

Magyar tudósok mikrobákból alkotott festményekkel nyertek díjat Amerikában

2019.12.05. 16:45
Ajánlom
A magyar népművészeti motívumokat szerette legjobban a közönség a sajátos technikával alkotó szakemberek munkái közül.

Héjja Andrea harmadik helyet ért el a nemzetközi versenyen, ahol Munch Sikoly című képét reprodukálta színes baktériumokból Az ilyen hétfők... címmel. A mikrobákból nevelt magyar népművészeti mintával kollégája Pöstényi Zita, a SYNLAB Hungary Kft. szakembere nyert közönségdíjat, - jelentették be szerdán.

 A versenyre 43 ország mikrobiológusai neveztek, a magyar szakemberek munkáit 347 kompozícióból választották ki. 

Az Agar Art lényege, hogy a mikrobiológusok vászon helyett Petri-csészét, festék helyett pedig élő organizmusokat - baktériumokat, gombákat - használnak.

A versenyt 2015 óta rendezi meg az amerikai társaság, hogy megmutassa, a tudomány és a művészet nem is áll olyan távol egymástól. A mikróbák számára a megfelelő táptalajt az agar nevű zselésítőanyaggal hozzák létre, innen kapta nevét a nemzetközi verseny.

Pont ilyen zaklatott a labor munkatársainak arckifejezése hétfő reggelenként"

- fűzte hozzá alkotásához Héjja Andrea. "Edvard Munch híres festményét próbáltuk reprodukálni baktériumokkal."

"A magyar népművészet fontos szerepet tölt be az ország kultúrájában: a színes hímzés, a fazekasság, a csipkéből készült alkotások a múzeumokban és a vidéki házaknál egyaránt megtalálhatóak. Ezek a mesterművek épp olyan színesek és izgalmasak, mint a baktériumok az agar tányérokon" - mesélt saját alkotásáról Pöstényi Zita.

A versenyen három kategóriában nevezhettek a kutatók: profi, félprofi és gyerek kategóriában is vártak alkotásokat a szervezők. A nemzetköz verseny legszebb műalkotását profi kategóriában az Oakland Egyetem hallgatója, Arwa Hadid készítette, aki egy Koi halat festett meg Petri-csészében.

Természetesen az indulók a képek mellett részletesen feltüntetik, hogy hogyan érték el a megfelelő színeket és hatást, vagyis hogy milyen baktériumtörzseket használtak az alkotáshoz. 

A sikeres magyar szereplés ellenére nem javasoljuk, hogy valaki nekiálljon otthon, esetleg az irodai hűtőben kísérletezni hasonló véletlen, vagy szándékolt műalkotások előállításával!

További alkotások a szervezet Facebook-oldalára kattintva tekinthetőek meg.

(via ASM)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Könyv

Aki megmutatta nekünk a Tücsökzenét

1900. március 31-én született Miskolcon a költő és műfordító, akit több alkalommal is eltiltottak a publikálástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Vizuál ajánló

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Vizuál Nemzeti Filmintézet

A filmes pályáztatásban egyelőre nincs fennakadás

A Nemzeti Filmintézet tevékenysége továbbra is zökkenőmentes, a pályáztatás folyamatos, legutóbb hét pályázat támogatásáról döntöttek.
Vizuál galéria

Utazási plakátok – könyvekbe és filmekbe

Unod a bezártságot? Kimozdulnál már? Mutatunk néhány csábító uticélt, ahova még most is el lehet jutni!