Vizuál

Magyar vadakra lehet licitálni

2016.12.14. 11:47
Ajánlom
Tihanyi Lajos csaknem 110 éves lappangás után előkerült látképe mellett Berény Róbert és Pór Bertalan alkotásait kínálja a Kieselbach Galéria karácsonyi aukcióján, amelyet december 20-án rendeznek meg Budapesten a Marriott Hotel dísztermében.

Tihanyi Lajos Pont St. Michel (Párizs) című fauve látképe 110 év után, érintetlen állapotban, közvetlenül az első tulajdonos leszármazottainak gyűjteményéből került elő. A kép 1908-ban készült, amikor Tihanyi a párizsi Saint-Michel rakparton lakott, pár lépésre Matisse-tól, közelről szemlélve a pezsgő életű modern nagyváros mindennapjait és a fauve-ok kibontakozó esztétikai forradalmát.

A festmény kikiáltási ára 34 millió forint. Az elsőrangú magyar vadak sorát Tihanyi Lajos mellett Berény Róbert és Pór Bertalan művei is gazdagítják. A Mediterrán táj című kompozíció Berény itáliai utazásai során, a művész fauve korszakában készült. Az 1907 körülre datált alkotásra 5 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Pór Bertalan Parkrészlet vöröslő lombokkal című képe ugyancsak a művész "vad" periódusában született, kikiáltási ára pedig 4 millió 200 ezer forint. Licitálásra bocsájtják az 1920-as évekbeli neoklasszicizmus, a Római Iskola egyik főművét, Patkó Károly Fésülködés című kompozícióját, amely 42 millió forinttól cserélhet gazdát.

A karácsonyi aukción kalapács alá kerül egy különleges kultúrtörténeti értékkel bíró 19. századi biedermeier képegyüttes, Vörösmarty Mihály Szép Ilonka című balladájának festett változata, amely az álruhában vadászó ("A vadász ül hosszú méla lesben") Mátyás királyba beleszerető Ilonka történetét meséli el. A nyolc tételes képfüzér az eredeti megrendelő családjában öröklődött nemzedékről nemzedékre másfél évszázadon keresztül. A Petőfi arcképeivel halhatatlanná vált Orlai Petrich Soma által festett ciklus - egész ritka módon - az eredeti biedermeier keretekben maradt meg.

A két világháború közötti polgári műgyűjtés legjobb szemű alakjának, Radnai Bélának évtizedeken át gyűjtött kollekciójában Rippl-Rónai József és Derkovits Gyula művei is szerepelnek. Emellett a második világháború utáni műkereskedelem pionírjának, Koller Györgynek a kollekciójából is licitálni lehet egy-egy múzeumi kvalitású Szőnyi István és Csók István műre.

A Kieselbach Galéria aukciós kiállítása december 19-ig tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Színház

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Vizuál születésnap

Aki nélkül elképzelhetetlen a magyar film - 80 éves Ragályi Elemér

Régi idők focija, Az ajtó, 1945 - néhány film a magyar operatőri iskola egyik nagy alakjától, aki 1991-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozhatott. Április 18-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező.
Vizuál galéria

Történeteket keresnek a talált képekhez – Fortepan

A Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása. A kiállításon szereplő képek szorosan kapcsolódnak Magyarország XX. századi történelméhez. Mindegyikhez tartozik, tartozott történet, ezeknek azonban csak egy részét ismerjük.