Vizuál

Magyar vadakra lehet licitálni

2016.12.14. 11:47
Ajánlom
Tihanyi Lajos csaknem 110 éves lappangás után előkerült látképe mellett Berény Róbert és Pór Bertalan alkotásait kínálja a Kieselbach Galéria karácsonyi aukcióján, amelyet december 20-án rendeznek meg Budapesten a Marriott Hotel dísztermében.

Tihanyi Lajos Pont St. Michel (Párizs) című fauve látképe 110 év után, érintetlen állapotban, közvetlenül az első tulajdonos leszármazottainak gyűjteményéből került elő. A kép 1908-ban készült, amikor Tihanyi a párizsi Saint-Michel rakparton lakott, pár lépésre Matisse-tól, közelről szemlélve a pezsgő életű modern nagyváros mindennapjait és a fauve-ok kibontakozó esztétikai forradalmát.

A festmény kikiáltási ára 34 millió forint. Az elsőrangú magyar vadak sorát Tihanyi Lajos mellett Berény Róbert és Pór Bertalan művei is gazdagítják. A Mediterrán táj című kompozíció Berény itáliai utazásai során, a művész fauve korszakában készült. Az 1907 körülre datált alkotásra 5 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Pór Bertalan Parkrészlet vöröslő lombokkal című képe ugyancsak a művész "vad" periódusában született, kikiáltási ára pedig 4 millió 200 ezer forint. Licitálásra bocsájtják az 1920-as évekbeli neoklasszicizmus, a Római Iskola egyik főművét, Patkó Károly Fésülködés című kompozícióját, amely 42 millió forinttól cserélhet gazdát.

A karácsonyi aukción kalapács alá kerül egy különleges kultúrtörténeti értékkel bíró 19. századi biedermeier képegyüttes, Vörösmarty Mihály Szép Ilonka című balladájának festett változata, amely az álruhában vadászó ("A vadász ül hosszú méla lesben") Mátyás királyba beleszerető Ilonka történetét meséli el. A nyolc tételes képfüzér az eredeti megrendelő családjában öröklődött nemzedékről nemzedékre másfél évszázadon keresztül. A Petőfi arcképeivel halhatatlanná vált Orlai Petrich Soma által festett ciklus - egész ritka módon - az eredeti biedermeier keretekben maradt meg.

A két világháború közötti polgári műgyűjtés legjobb szemű alakjának, Radnai Bélának évtizedeken át gyűjtött kollekciójában Rippl-Rónai József és Derkovits Gyula művei is szerepelnek. Emellett a második világháború utáni műkereskedelem pionírjának, Koller Györgynek a kollekciójából is licitálni lehet egy-egy múzeumi kvalitású Szőnyi István és Csók István műre.

A Kieselbach Galéria aukciós kiállítása december 19-ig tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.