Vizuál

Magyar vadakra lehet licitálni

2016.12.14. 11:47
Ajánlom
Tihanyi Lajos csaknem 110 éves lappangás után előkerült látképe mellett Berény Róbert és Pór Bertalan alkotásait kínálja a Kieselbach Galéria karácsonyi aukcióján, amelyet december 20-án rendeznek meg Budapesten a Marriott Hotel dísztermében.

Tihanyi Lajos Pont St. Michel (Párizs) című fauve látképe 110 év után, érintetlen állapotban, közvetlenül az első tulajdonos leszármazottainak gyűjteményéből került elő. A kép 1908-ban készült, amikor Tihanyi a párizsi Saint-Michel rakparton lakott, pár lépésre Matisse-tól, közelről szemlélve a pezsgő életű modern nagyváros mindennapjait és a fauve-ok kibontakozó esztétikai forradalmát.

A festmény kikiáltási ára 34 millió forint. Az elsőrangú magyar vadak sorát Tihanyi Lajos mellett Berény Róbert és Pór Bertalan művei is gazdagítják. A Mediterrán táj című kompozíció Berény itáliai utazásai során, a művész fauve korszakában készült. Az 1907 körülre datált alkotásra 5 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Pór Bertalan Parkrészlet vöröslő lombokkal című képe ugyancsak a művész "vad" periódusában született, kikiáltási ára pedig 4 millió 200 ezer forint. Licitálásra bocsájtják az 1920-as évekbeli neoklasszicizmus, a Római Iskola egyik főművét, Patkó Károly Fésülködés című kompozícióját, amely 42 millió forinttól cserélhet gazdát.

A karácsonyi aukción kalapács alá kerül egy különleges kultúrtörténeti értékkel bíró 19. századi biedermeier képegyüttes, Vörösmarty Mihály Szép Ilonka című balladájának festett változata, amely az álruhában vadászó ("A vadász ül hosszú méla lesben") Mátyás királyba beleszerető Ilonka történetét meséli el. A nyolc tételes képfüzér az eredeti megrendelő családjában öröklődött nemzedékről nemzedékre másfél évszázadon keresztül. A Petőfi arcképeivel halhatatlanná vált Orlai Petrich Soma által festett ciklus - egész ritka módon - az eredeti biedermeier keretekben maradt meg.

A két világháború közötti polgári műgyűjtés legjobb szemű alakjának, Radnai Bélának évtizedeken át gyűjtött kollekciójában Rippl-Rónai József és Derkovits Gyula művei is szerepelnek. Emellett a második világháború utáni műkereskedelem pionírjának, Koller Györgynek a kollekciójából is licitálni lehet egy-egy múzeumi kvalitású Szőnyi István és Csók István műre.

A Kieselbach Galéria aukciós kiállítása december 19-ig tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Johnny Depp érkezése megmozgatta a berlinieket

Félidőnél jár a jubileumi Berlinale, bár még nem láttuk a teljes versenyprogramot, az már most elmondható, hogy gazdag és szép a válogatás, komoly, nagy filmekkel. Helyszíni beszámolónk Berlinből.
Vizuál interjú

Már a kamera is csak illúzió

Egy fotóra pillantva mindenki tudja, hogy a nagyobb alakok közelebb álltak a fotóshoz, az oválisnak látszó asztal a valóságban kerek – ez a tudás azonban tanult, a kultúránk része, ahogy az egyiptomiaké a legjellemzőbb nézet ábrázolása volt. Waliczky Tamás azt mutatja meg, hogy a kép és a valóság milyen távol állhatnak egymástól egy fotón is.
Vizuál ajánló

Láthatóvá teszik a fiatal művészeket

Huszonhat fiatal képzőművész pályaműveit sorakoztatja fel a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj idei nyerteseinek bemutatkozó kiállítása a Műcsarnokban.
Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.