Vizuál

Magyar zeneszerző hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Filmfesztiválról

2019.12.17. 13:15
Ajánlom
Hodován Milán, a Zeneakadémia alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatója kapta a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Filmfesztivál „48 Hour Film Project” nevű versenyén, csapatával pedig összesítve második helyezést ért el a legjobb film kategóriájában.

A nemzetközi 48hour Film Project filmkészítő versenyét több mint 130 országban rendezik meg évről évre. A megmérettetés lényege, hogy

a résztvevőknek csupán 48 órájuk van arra, hogy forgatókönyvvel és utómunkákkal együtt elkészítsenek egy filmet.

Emiatt a verseny maximális együttműködést és gyors döntéshozatalt követel.

BeyondBudapest_3-072222.jpg

Bexond Budapest

Az idei holland fordulón a magyar Beyond Budapest csapata (rendező, producer: Szatmári Andrea) a rendkívül erős mezőny ellenére kiemelkedő eredményeket ért el: 11 jelölésből 5 kategóriában kapott díjat, köztük a legjobb filmzenéért járó elismerést. Az összesített eredmény szerint a 26 döntős alkotás közül

a magyar csapat Birds on the Catwalk című filmje második helyezést ért el.

A film fontos és aktuális témákat feszeget. Egy divatbemutató világába vezeti be a nézőt, ahol az egyik modellt (Törőcsik Franciska) követhetjük a divattervező (Joey Blangé) felé való megfelelési kényszertől a ráébredésig, miszerint ők csak a szentesítő eszközei valaki más céljának.

A zenei anyag érdekessége, hogy a diegetikus (vagyis a filmbe beilleszkedő, a történet szerint indokolt zenei részek - a szerk.) és az aláfestő részek elválaszthatatlanok. Egy 7 perces, folyamatosan építkező, elektronikus soundtrackről beszélhetünk, ami témájában nem, csupán hangzásában tesz különbséget a filmbeli jelen és a konkrét filmzene közt.

Nézd meg a projekt werkfilmjét itt!

Nagyszerű szakmai kihívás volt ez a projekt, nem csak a kevés alvás és az idő rövidsége miatt, hanem amiatt is, hogy a film úgymond „faltól-falig” zenét igényelt.

Továbbá mivel a hangutómunka minden esetben a filmgyártás utolsó láncszeme, így talán rajtunk volt az egyik legnagyobb a nyomás. Inspiráló élmény volt ” – emelte ki Hodován Milán, a legjobbi filmzenéért járó díj nyertese. „Sokat segített a rendező lélekjelenléte, aki a legfeszültebb pillanatokban is nyugodt tudott maradni és egy közel 30 fős, kiemelkedő szakemberekből álló csapatot irányított a teljes folyamat során.”

A film premierjére, valamint az ünnepélyes díjátadó gálára az eindhoveni Natlab intézményében került sor.

szerző: Pinthér Anna

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Claude Lanzmann monumentális Shoah filmje is látható a holokauszt nemzetközi emléknapján

75 éve, 1945. január 27-én szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az Izraeli Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház vetítéssorozataiból ajánlunk.
Vizuál BIDF

„Nincs izgalmasabb, mint ott lenni és látni"

Müller Péter Sziámi, a BIDF zsűritagjaként a valóságéhség és a filmezés összefüggéseiről, a dokumentumfilm fontosságáról beszél, a K polgártárs, a Bukjon minden! és Az underground kórház című filmek kapcsán. 
Vizuál vincent van gogh

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Vizuál buszmegálló

Kortárs festményekkel találkozhat a buszmegállókban

Az irodalom már meghódította a tömegközlekedést a megállókban olvasható novellákkal és a könyvautomatákkal, most a képzőművészeten a sor!
Vizuál gyász

Elhunyt A kockásfülű nyúl alkotója

Televíziós sorozatok, egész estés tévé- és mozifilmek, gyermeknek készülő produkciók egész sora kötődik nevéhez. Generációk nőttek fel az általa készített A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain. Richly Zsolt rajzfilmrendező 79 éves volt.