Vizuál

Máig nem tudjuk, ki volt a védtelen férfi, aki harminc éve a tankok elé állt Kínában

2019.06.04. 16:50
Ajánlom
1989. június 5-én egy fiatal férfi a felkelők ellen kivezényelt tankok elé állt Pekingben. Nem tudjuk biztosan, ki volt a „Tank Man”-ként emlegetett hős, de ha a harckocsi nem is, a rendszer valószínűleg maga alá gyűrte.

Éppen harminc éve, 1989 májusában történt, hogy Gorbacsov kínai látogatását követően demokráciapárti tüntetések robbantak ki Pekingben, a Tienanmen téren. A kínai kommunista rezsim júniusban erőszakkal válaszolt, katonákat és rendőröket küldött a helyszínre azzal a paranccsal, hogy akár a tömegbe is lőhetnek. Egy tüntető azonban kitűnt a sokadalomból. Egy fiatal férfi, aki úgy, ahogy volt, állt a felsorakozó tankok elé. Ez a jelenet látszik az alábbi videófelvételen.

A jelenetről Jeff Widener fotóriporter készített ikonikus felvételt. A mintegy száz országban megfordult, tapasztalt fotósnak a véletlenen múlt, hogy a fénykép elkészülhetett. A Tienanmen téri vérengzést megelőző napok békésen teltek: a tüntetéseknek inkább karneváli hangulatuk volt, az emberekben kigyúlt a remény. Június 3-án a párt kivezényelte a karhatalmi erőket, és elszabadult az erőszak. Jeff Widenert aznap este egy kő találta fejen, ami a kamerájában is kárt tett. Csak június 5-én tért vissza az Associated Press irodájába, ahol rögtön telefonhívást kapott New Yorkból: menjen még ki a térre, és készítsen felvételeket a szinte kiürült helyszínről.

Widener trükkel beslisszant egy hotelbe, amelynek erkélyéről jó kilátása nyílt a térre. Hamarosan elfogyott a filmje, de egy amerikai diáktól kapott egy tekercs Fujit.

Ekkor történt a legendás jelenet. Egy férfi, fekete nadrágban, fehér ingben, perceken át feltartóztatta a tankokat, egészen addig, míg elrángatták onnan, és a harckocsik folytatták az útjukat. „Majdnem elrontottam a képeket, mert a sérült fényképezőgép zárideje túl alacsony volt” – emlékezett vissza Widener. Csodák csodájára, az egyik fotó mégis élesre sikerült.

Másnap a „Tank Man” fotója a Daily Telegraph címoldalán landolt.

1989-ben ez sem volt egyszerű. Widener a filmtekercset az alsónadrágjában juttatta ki a hotel biztonsági őreit kijátszva.

 

 

Widener máig nem tudja, hogyan viszonyuljon a fotóhoz. „Van itt egy dolog, amit senki nem mer megkérdezni. Mi történt a katonákkal, akik a tankban voltak? A családjukkal? Mi van a szemtanúkkal? Azokkal, akik elrángatták a férfit? Legalább 30-40 ember szerepel ebben a történetben.”

Sokáig egyáltalán nem tudtuk, ki volt az tüntető, akit a TIME magazin a 20. század 100 legfontosabb embere közé is beválasztott. Azon a napon, 1989. június 5-én a felkelésről készült fotók káoszt és kétségbeesést mutatnak, a két bevásárló szatyrot tartó, hatalmas tankok előtt álló férfi képe azonban ikonikussá vált: a reménytelen küzdelem szimbólumává egy embertelen rendszerben.

Hogy mi történt „Tank Man”-nel, ezzel kapcsolatban csak találgatni tudunk. A legtöbben úgy vélik, hogy a felkelések utáni tisztogatásokkal minden bizonnyal őt is kivégezték. Egy interjúban az 1989 és 2002 között hatalmon lévő párttitkár, Jiang Zemin azonban arra utalt, hogy „Tank Man”-t nem ölték meg.

A fotót egykor a kínai propaganda annak illusztrálására használta fel, hogy emberségesen kezelik a tüntetőket: lám, „Tank Man” életét is megkímélték ebben a kritikus pillanatban. Az utóbbi években azonban a cenzúra mindent megtesz, hogy kiirtsák a jelenet emlékét is – mintha az internet korában lehetséges lenne ilyesmi. A pártállamon belül viszont sikeres az erőfeszítésük: egy kutatás szerint a fiatal kínaiak mintegy 60-65%-a nem ismeri a fényképet.

A kínaiaknak joguk lenne tudni, mi történt 1989. június 5-én, és nem titkolni, amit mindenki úgyis tud, véli Jeff Widener. „Csak ismerjék el. Ez már történelem, és soha nem fog meg nem történtté változni.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Vizuál

Férje betiltotta birodalmában Grace Kelly filmjeit

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.
Klasszikus

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Vasárnap megdőlhet a magyar árverési rekord

Mérföldkő és korszakváltás a magyar műtárgypiacon. Száznál is több 1945 és 2000 között készült műalkotás látható a Virág Judit Galéria tematikus aukciós kiállításán, melynek anyagából vasárnap rendeznek árverést a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

Milyen az európai identitás? – Sundance-nyertes dokumentumfilm a LUX Filmnapokon

Macedón feminista filmszatírát, dán oknyomozó dokumentumfilmet és spanyol politikai thrillert kínál a LUX Filmnapok programja november 13. és 15. között az Urániában. A belépés díjtalan, a LUX Filmdíjra érkező szavazatokat 2020. január 20-ig várja az Európai Parlament.
Vizuál magazin

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Vizuál hír

Hamis érmékre cserélte egy múzeum kiállítási darabjait egy tolvaj

Az Index értesülései szerint valaki hamis darabokra cserélte a győri Rómer Flóris Múzeum éremgyűjteményét, így az intézmény hónapokig hamis érméket mutathatott be a látogatóknak.
Vizuál galéria

Férje betiltotta birodalmában Grace Kelly filmjeit

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.