Vizuál

Máig nem tudjuk, ki volt a védtelen férfi, aki harminc éve a tankok elé állt Kínában

2019.06.04. 16:50
Ajánlom
1989. június 5-én egy fiatal férfi a felkelők ellen kivezényelt tankok elé állt Pekingben. Nem tudjuk biztosan, ki volt a „Tank Man”-ként emlegetett hős, de ha a harckocsi nem is, a rendszer valószínűleg maga alá gyűrte.

Éppen harminc éve, 1989 májusában történt, hogy Gorbacsov kínai látogatását követően demokráciapárti tüntetések robbantak ki Pekingben, a Tienanmen téren. A kínai kommunista rezsim júniusban erőszakkal válaszolt, katonákat és rendőröket küldött a helyszínre azzal a paranccsal, hogy akár a tömegbe is lőhetnek. Egy tüntető azonban kitűnt a sokadalomból. Egy fiatal férfi, aki úgy, ahogy volt, állt a felsorakozó tankok elé. Ez a jelenet látszik az alábbi videófelvételen.

A jelenetről Jeff Widener fotóriporter készített ikonikus felvételt. A mintegy száz országban megfordult, tapasztalt fotósnak a véletlenen múlt, hogy a fénykép elkészülhetett. A Tienanmen téri vérengzést megelőző napok békésen teltek: a tüntetéseknek inkább karneváli hangulatuk volt, az emberekben kigyúlt a remény. Június 3-án a párt kivezényelte a karhatalmi erőket, és elszabadult az erőszak. Jeff Widenert aznap este egy kő találta fejen, ami a kamerájában is kárt tett. Csak június 5-én tért vissza az Associated Press irodájába, ahol rögtön telefonhívást kapott New Yorkból: menjen még ki a térre, és készítsen felvételeket a szinte kiürült helyszínről.

Widener trükkel beslisszant egy hotelbe, amelynek erkélyéről jó kilátása nyílt a térre. Hamarosan elfogyott a filmje, de egy amerikai diáktól kapott egy tekercs Fujit.

Ekkor történt a legendás jelenet. Egy férfi, fekete nadrágban, fehér ingben, perceken át feltartóztatta a tankokat, egészen addig, míg elrángatták onnan, és a harckocsik folytatták az útjukat. „Majdnem elrontottam a képeket, mert a sérült fényképezőgép zárideje túl alacsony volt” – emlékezett vissza Widener. Csodák csodájára, az egyik fotó mégis élesre sikerült.

Másnap a „Tank Man” fotója a Daily Telegraph címoldalán landolt.

1989-ben ez sem volt egyszerű. Widener a filmtekercset az alsónadrágjában juttatta ki a hotel biztonsági őreit kijátszva.

 

 

Widener máig nem tudja, hogyan viszonyuljon a fotóhoz. „Van itt egy dolog, amit senki nem mer megkérdezni. Mi történt a katonákkal, akik a tankban voltak? A családjukkal? Mi van a szemtanúkkal? Azokkal, akik elrángatták a férfit? Legalább 30-40 ember szerepel ebben a történetben.”

Sokáig egyáltalán nem tudtuk, ki volt az tüntető, akit a TIME magazin a 20. század 100 legfontosabb embere közé is beválasztott. Azon a napon, 1989. június 5-én a felkelésről készült fotók káoszt és kétségbeesést mutatnak, a két bevásárló szatyrot tartó, hatalmas tankok előtt álló férfi képe azonban ikonikussá vált: a reménytelen küzdelem szimbólumává egy embertelen rendszerben.

Hogy mi történt „Tank Man”-nel, ezzel kapcsolatban csak találgatni tudunk. A legtöbben úgy vélik, hogy a felkelések utáni tisztogatásokkal minden bizonnyal őt is kivégezték. Egy interjúban az 1989 és 2002 között hatalmon lévő párttitkár, Jiang Zemin azonban arra utalt, hogy „Tank Man”-t nem ölték meg.

A fotót egykor a kínai propaganda annak illusztrálására használta fel, hogy emberségesen kezelik a tüntetőket: lám, „Tank Man” életét is megkímélték ebben a kritikus pillanatban. Az utóbbi években azonban a cenzúra mindent megtesz, hogy kiirtsák a jelenet emlékét is – mintha az internet korában lehetséges lenne ilyesmi. A pártállamon belül viszont sikeres az erőfeszítésük: egy kutatás szerint a fiatal kínaiak mintegy 60-65%-a nem ismeri a fényképet.

A kínaiaknak joguk lenne tudni, mi történt 1989. június 5-én, és nem titkolni, amit mindenki úgyis tud, véli Jeff Widener. „Csak ismerjék el. Ez már történelem, és soha nem fog meg nem történtté változni.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.
Vizuál kaff

Szezonvégi képeslap, vámpírlegenda és féltékenység - véget ért a 14. KAFF

Láng Orsolya diplomamunkája, a Szezon után nyerte el a 14. KAFF nagydíját, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett Kecskeméten.
Vizuál galéria

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.
Vizuál Film

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.