Vizuál

Máig nem tudjuk, ki volt a védtelen férfi, aki harminc éve a tankok elé állt Kínában

2019.06.04. 16:50
Ajánlom
1989. június 5-én egy fiatal férfi a felkelők ellen kivezényelt tankok elé állt Pekingben. Nem tudjuk biztosan, ki volt a „Tank Man”-ként emlegetett hős, de ha a harckocsi nem is, a rendszer valószínűleg maga alá gyűrte.

Éppen harminc éve, 1989 májusában történt, hogy Gorbacsov kínai látogatását követően demokráciapárti tüntetések robbantak ki Pekingben, a Tienanmen téren. A kínai kommunista rezsim júniusban erőszakkal válaszolt, katonákat és rendőröket küldött a helyszínre azzal a paranccsal, hogy akár a tömegbe is lőhetnek. Egy tüntető azonban kitűnt a sokadalomból. Egy fiatal férfi, aki úgy, ahogy volt, állt a felsorakozó tankok elé. Ez a jelenet látszik az alábbi videófelvételen.

A jelenetről Jeff Widener fotóriporter készített ikonikus felvételt. A mintegy száz országban megfordult, tapasztalt fotósnak a véletlenen múlt, hogy a fénykép elkészülhetett. A Tienanmen téri vérengzést megelőző napok békésen teltek: a tüntetéseknek inkább karneváli hangulatuk volt, az emberekben kigyúlt a remény. Június 3-án a párt kivezényelte a karhatalmi erőket, és elszabadult az erőszak. Jeff Widenert aznap este egy kő találta fejen, ami a kamerájában is kárt tett. Csak június 5-én tért vissza az Associated Press irodájába, ahol rögtön telefonhívást kapott New Yorkból: menjen még ki a térre, és készítsen felvételeket a szinte kiürült helyszínről.

Widener trükkel beslisszant egy hotelbe, amelynek erkélyéről jó kilátása nyílt a térre. Hamarosan elfogyott a filmje, de egy amerikai diáktól kapott egy tekercs Fujit.

Ekkor történt a legendás jelenet. Egy férfi, fekete nadrágban, fehér ingben, perceken át feltartóztatta a tankokat, egészen addig, míg elrángatták onnan, és a harckocsik folytatták az útjukat. „Majdnem elrontottam a képeket, mert a sérült fényképezőgép zárideje túl alacsony volt” – emlékezett vissza Widener. Csodák csodájára, az egyik fotó mégis élesre sikerült.

Másnap a „Tank Man” fotója a Daily Telegraph címoldalán landolt.

1989-ben ez sem volt egyszerű. Widener a filmtekercset az alsónadrágjában juttatta ki a hotel biztonsági őreit kijátszva.

 

 

Widener máig nem tudja, hogyan viszonyuljon a fotóhoz. „Van itt egy dolog, amit senki nem mer megkérdezni. Mi történt a katonákkal, akik a tankban voltak? A családjukkal? Mi van a szemtanúkkal? Azokkal, akik elrángatták a férfit? Legalább 30-40 ember szerepel ebben a történetben.”

Sokáig egyáltalán nem tudtuk, ki volt az tüntető, akit a TIME magazin a 20. század 100 legfontosabb embere közé is beválasztott. Azon a napon, 1989. június 5-én a felkelésről készült fotók káoszt és kétségbeesést mutatnak, a két bevásárló szatyrot tartó, hatalmas tankok előtt álló férfi képe azonban ikonikussá vált: a reménytelen küzdelem szimbólumává egy embertelen rendszerben.

Hogy mi történt „Tank Man”-nel, ezzel kapcsolatban csak találgatni tudunk. A legtöbben úgy vélik, hogy a felkelések utáni tisztogatásokkal minden bizonnyal őt is kivégezték. Egy interjúban az 1989 és 2002 között hatalmon lévő párttitkár, Jiang Zemin azonban arra utalt, hogy „Tank Man”-t nem ölték meg.

A fotót egykor a kínai propaganda annak illusztrálására használta fel, hogy emberségesen kezelik a tüntetőket: lám, „Tank Man” életét is megkímélték ebben a kritikus pillanatban. Az utóbbi években azonban a cenzúra mindent megtesz, hogy kiirtsák a jelenet emlékét is – mintha az internet korában lehetséges lenne ilyesmi. A pártállamon belül viszont sikeres az erőfeszítésük: egy kutatás szerint a fiatal kínaiak mintegy 60-65%-a nem ismeri a fényképet.

A kínaiaknak joguk lenne tudni, mi történt 1989. június 5-én, és nem titkolni, amit mindenki úgyis tud, véli Jeff Widener. „Csak ismerjék el. Ez már történelem, és soha nem fog meg nem történtté változni.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online animációs mesterkurzusokat tart a Primanima

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál másfél órás, Budaörsi Animációs Bázisról közvetített előadásait bárki megnézheti május 21-én a fesztivál és a CEE Animation Facebook-oldalán.
Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.