Vizuál

Május 10-től látogatható a Határtalan design kiállítás a Kiscelli Múzeumban

2024.05.09. 16:50
Ajánlom
Az idén huszadik születésnapját ünneplő kiállítás és programsorozat mostanra a régió egyik legjelentősebb dizájn- és összművészeti kiállítás- és rendezvénysorozatává vált.

A múzeum nem csupán helyszínt biztosít a kiállításnak, hanem részét is képezi, hiszen a tárlat utolsó egysége a múzeum épületének izgalmas történetét is bemutatja – emelte ki Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója a tárlat szerdai sajtóbejárásán. A múzeum gyűjteménye, tevékenysége ezer szállal kötődik az iparművészethez, a képzőművészethez, ilyen értelemben a dizájnhoz is, ezért gondolták azt, hogy szerepeljen a kiállításban az intézmény gyűjteménye is – fogalmazott az igazgató.

Szigeti Szilvia textilművész, a tárlat egyik alapító kurátora felidézte, hogy a kiállítást 2004 és 2012 között Made in Hungary címmel rendezték meg a Lakástrend és design kiállítás részeként, majd rövid időre a Millenárisra költözött a bemutató, 2014-től 2019-ig pedig a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Új Budapest Galériájában volt látható.

A Határtalan design című kiállítás május 9-én, az Európa-napon nyílik meg. Fontos üzenete az európai összetartozás, a különböző országok, régiók közötti kapcsolatépítés – emelte ki a kurátor, aki felidézte, hogy az elmúlt húsz évben csaknem 1000 nemzetközi és magyar alkotóval dolgoztak együtt, a mostani válogatásban pedig 22 ország több mint 200 alkotójának munkái lesznek láthatók. Szigeti Szilvia elmondta, hogy a tárlat több tematikus egységből áll.

A kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében egy visszatekintő szekcióval indul, ahol a rendezvénysorozat történetét meghatározó alkotók, stúdiók munkáiból látható válogatás.

A következő rész középpontjában olasz, osztrák, szlovák dizájnerek és egyetemi hallgatók munkái állnak. A népszerű kortárs ékszer szekció idén kiemelt szerepet kap, több mint 100 darabos válogatást láthat majd a közönség meghatározó nemzetközi alkotók munkáiból, magyar ötvösök alkotásaiból, valamint több egyetem hallgatóinak ékszerei is megtekinthetők lesznek. A 2024-es válogatásban meghatározó tervezők és márkák ikonikus darabjai is helyet kapnak

DLAPE20240508007-164914.jpg

Az idei Határtalan design kiállítás a Kiscelli Múzeumban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / MTI)

A dizájn társadalmi hasznosságát hangsúlyozó, a felelős gondolkodás mentén született projektek is fontos részei a kiállításnak, de a megvalósítás sokféleségét tükröző tárgyakból is széles merítéssel találkozhatnak a látogatók. Mindezeken túl egyedi darabok, tárgy- és anyagkísérletek, a dizájn és a képzőművészet határán elhelyezkedő alkotások, prototípusok, kis szériában készülő és sorozatban gyártott termékek is láthatók lesznek. A Szigeti Szilvia által tíz éve életre hívott Texhibiton-projekt a tervezők és a gyártók együttműködését segíti, idén az utóbbi évek fejlesztéseiből látható egy szűk válogatást.

A Határtalan design – Reflexiók című, 2023 őszén a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezett nemzetközi hangzótárgy-kiállítás reprezentatív darabjai is helyet kaptak a jubileumi bemutatón,

az összművészetiség jegyében pedig különálló egységként jelenik meg a salzburgi Mozarteum Spot On MozART című, Mozart zenéjére épülő projektsorozat is.

A tárlat utolsó egységében lehet megismerni a Kiscelli Múzeum épületének történetét.

Az intézményi háttér nélkül szervezett kiállítás és programsorozat két évtized alatt a régió egyik legjelentősebb dizájn- és összművészeti kiállítás- és rendezvénysorozatává vált. A két kurátor, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás belsőépítész a dizájnt tág keretbe helyezi, amelynek középpontjában a különböző régiók, kultúrák közötti párbeszéd, a kreativitás és az innováció áll, összekapcsolva a tárgy- és a formatervezést, a vizuális művészeteket, az előadó-művészetet és a képzőművészetet.

A kiállításhoz május 10-én nemzetközi szimpózium is kapcsolódik, amelyet személyesen és az online térben is követhetnek az érdeklődők, valamint rendszeres tárlatvezetések, kortárs és komolyzenei koncertek és performanszok is gazdagítják majd a programot. A tárlat június 23-ig lesz tekinthető meg a Kiscelli Múzeumban.

Fejléckép: Határtalan design kiállítás 2022-ben a Kiscelli Múzeum Templomterében (forrás: Határtalan design)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is. 
Vizuál ajánló

Őszi ének – Véssey Gábor lírai festményei a Pesti Vigadóban

Május 10-én nyílt meg a Munkácsy Mihály-díjas Véssey Gábor munkáit bemutató tárlat a Pesti Vigadóban. A július 7-ig látogatható kiállítás a 75 éves művész legújabb alkotásait vonultatja fel.