Vizuál

Májusig maradnak a világhírű múmiák Budapesten

2015.03.23. 15:40
Ajánlom
7000 év, 28 múmia – fejtsd meg titkukat a tudomány segítségével! Kalandozz el Kínába, Peruba vagy a 18. századi Vácra és legyél részese a rejtelmes és olykor szívszorító történetüknek. Május 17-ig még megteheted a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Huszonnyolc  emberi és tíz állatmúmia látható azon a nagyszabású vándorkiállításon, mely öt földrész több évezredes vagy épp a közelmúltból származó múmiáit mutatja be. A több nagy múzeumból és magángyűjtőktől kölcsönzött múmia személyes történetére, életére, szokásaikra, a letűnt kultúrák hagyományaira a tudomány segítségével derül fény. Mivel a múmiák keletkezésének módja, ideje rendkívül sokféle, ezért szinte nincs két egyforma közöttük.

A Múmiavilág című kiállításban többek között látható a Föld legrégibb múmiái közül egy újszülött chinchorro kisgyermek múmiája, mely feltehetőleg több mint 6500 éves. A chinchorrók a mai Peru és Chile partvidékén élt halásznép, akiket a legrégibb múmiakészítőkként tartanak számon. Az ötödik évezred elején kezdték mumifikálni halottaikat.

A perui Wari (huari) kultúrából származó múmiabatyuról a CT vizsgálatok derítették ki, hogy egy csecsemő múmiáját rejti. A színes kis batyu külső rétegeit négy fémtűvel és öt csigával fogták össze, benne pedig egy védő amulettet találtak a kutatók, amit a szülők adhattak a gyermeküknek a túlvilági életre.

A váci Fehérek templomának kriptájából 1994-ben a csaknem 200 éve bolygatatlan koporsókból 265 egyén maradványai kerültek elő. A kriptába temetettek természetes úton, a kripta egyedülálló mikroklímája és a temetkezés módja miatt őrződtek meg. Ezek közül a világon egyedülálló leletek közül a kiállításban is bemutatunk néhányat.

Az olykor meghökkentő és elgondolkoztató látványon kívül a látogatók arra is lehetőséget kapnak, hogy megismerkedjenek az antropológiai kutatás eszközeivel. A kiállításban felépített laboratóriumban egy adott vizsgálati protokollt (a nem és a kor meghatározása) követve saját maguk is megvizsgálhatják az itt elhelyezett maradványokat.

A kiállítást eddig több mint 2 millió ember látta Európában és Amerikában. Az itt látható múmiák egy rövid nyugat-európai turné után visszakerülnek az anyaintézményekbe (Reiss-Engelhorn-Museen, Drents Museum, Naturhistorisches Museum  Basel, Roemer- und Pelizaeus-Museum, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, Deutsches Museum) és nagy valószínűséggel együtt többé nem lesznek láthatók.

A kiállítás kedd kivételével minden nap nyitva tart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.