Vizuál

Makovecz Imre rajzait állították ki Berlinben

2014.11.21. 09:42
Ajánlom
Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész 50 szabadkézi rajzából nyílt kiállítás november 21-én Berlinben a műszaki egyetem (TU) építészeti múzeumában.

Az építészeti rajzokat gyűjtő világhírű múzeum vezetője, Hans-Dieter Nägelke a kiállítás megnyitóján mondott beszédében kiemelte, hogy Makovecz Imre a huszadik század végének egyik legnagyobb jelentőségű európai építésze, egyben kiemelkedő építészet-teoretikus és tanár volt.

Jelentősége és németországi ismertsége között azonban egyelőre nagy távolság mutatkozik, aminek egyik fő oka az, hogy a sokszínű kelet-közép-európai építészet lassan kerül be a "Nyugat-Európa- és transzatlanti-centrikus építészettörténeti köztudatba". A másik fő oka pedig a magyar alkotó "legalábbis nyugati szemmel nézve formailag egyedülálló" megközelítése, vagyis az általa képviselt "organikus, élő építészet", éppen ezért igen fontos, hogy sikerült a német fővárosban megrendezni az első kiállítást Makovecz Imre munkásságáról - tette hozzá a német szakember. A tárlat kurátota, Csernyus Lőrincz - Makovecz tanítványa - arról beszélt, hogy a kiállítás megnyitásának napja egybeesik az alkotó születésnapjával, amelynek alkalmából Budapesten emlékkoncertet tartanak, és így Makovecz Imre 79. születésnapja "közös, magyar-német rendezésű ünnepség".

A kiállításon a 2003-ig készült rajzokat mutatnak be, köztük épület-, ház-, templomterveket és tájképeket. Eredetileg ezek a munkák egy mappába készültek és egyedivé az tette őket, hogy Makovecz Imre valamennyit aláírta. Az alkotót, aki 1999-ben kezdte a rajzok elkészítését, mindig is érdekelte a tájak, növények és az épületek szimbiózisa, amely "valamilyen, az emberi erőnél nagyobb alkotóerő jelenlétét sugallja", és "a rajzaiban alkotta meg a múlt és a jövő építészetét" - mondta Cernyus Lőrinc, hozzátéve, hogy Makovecz a rajzok révén előre és hátra közlekedett az időben és a tájban, a "lehetett volna" világában. A rajzok az ember és a természet, az "épített és a teremetett környezet" viszonyának alapvető kérdéseit feszegetik, azt vizsgálják, hogy "lesz-e erő, képesség az együttműködésre a természet formaalkotó erőivel" - emelte ki az Ybl-díjas építész.

A január végéig látható kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricuma (CHB) együttműködésével szervezte a TU építészeti múzeuma, amely a 19. és a 20 század mintegy 1200 német építészének nagyjából 70 ezer rajzát, vázlatát, tervét őrzi gyűjteményében.

 Makovecz Imre 1992-ben egyik alapítója volt a MMA-nak, és 2011-ben a köztestületté vált intézmény örökös tiszteleti elnökének választották. Ő alkotta 1992-ben a sevillai világkiállítás nagy nemzetközi sikert aratott magyar pavilonját, amelyet a spanyol hatóságok védetté nyilvánítottak. A 2011-ben elhunyt építész munkásságát magas kitüntetésekkel ismerték el Magyarországon és külföldön egyaránt, így egyebek között megkapta a Francia Építészeti Akadémia Nagy Aranyérmét, tiszteletbeli tagjává választotta az Amerikai Építészeti Intézet és a Brit Királyi Építészeti Szövetség, díszdoktorává avatta Skóciában a Dundee-i Egyetem, valamint a római La Sapienza egyetem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.