Vizuál

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

2022.01.24. 14:50
Ajánlom
Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.

Schmied Andi fotóművész egy lakást kereső magyar milliárdosnak adta ki magát, hogy bejusson Manhattan legexkluzívabb magasemeleti ingatlanjaiba és dokumentálja a kilátásaikat. A projekthez megalkotta Gabriellát, az antikvitásokkal foglalkozó férjével, és közös gyermekükkel Manhattanbe költözni készülő magyar nő fiktív figuráját. A kiállításon látható műtárgyegyüttes a lakásokban tett látogatások kalandjain és az ügynökök szürreális marketing módszerein vezet végig, bemutatva New York szuper-luxus ingatlanjainak rejtőzködő és ellentmondásos világát.

Az előtérben látható videómunka az ingatlanbejárásokból kiragadott részleteken keresztül érint több fontos támát: az ultra-luxus ingatlanpiacon áthatoló szexizmust, az anyaghasználat és a designerek iránti fetisizmust, illetve olyan törvénykezési kiskapukat, mint a légtérjogok, melyek nélkül ezen beruházások nem is létezhetnének.

_S7A9176-144332.jpg

Schmied Andi: Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (Fotó/Forrás: Trapéz Galéria)

A kiállítótérben 12 fénykép Manhattenen belül délről- északra haladva mutatja be az elit kilátásait. Azon kilátásokat, melyek az átlagos városlakó és a turisták számára elérhetetlenek. Ezen fényképek között visszatérő elem az üveg homlokzat előtt álló fürdőkád, mely mára már a luxus szimbolumává vált. A milliárdosok utcájahoz érve (57. utca), a Central Park magaslati kilátásait tekinthetjük meg több felhőkarcolóból. Ez a látvány csupán ezekből az új építésű, privát, luxus-felhőkarcolókból adatik meg. Ám míg a marketing brosúrákon ezen terek egy állandó nyári napos délutánon vannak ábrázolva, Schmied képein -csakúgy, mint a valóságban- a felsőbb emeleti lakások sokszor egy felhő közepén vannak.

Szintén a kiállítótérben található egy gyapjú szőnyeg, melyen Manhattan legmagasabb nyolc tornyának sziluettje látható állatmintából megformálva - Calcatta Tucci márvány háttérrel egy zebrabunda alatt.

_S7A9152-144329.jpg

Schmied Andi: Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (Fotó/Forrás: Trapéz Galéria)

Ez az állat és az anyagmotívumok visszatérő elemei az ultra-luxusnak: a lakásokban található szőrmék, preparátumok és szobrok sokat mondanak a természet dominálásához való viszonyról. Például ezen beruházások létrejöttéhez a világ minden tájáról szállítják az amúgy USÁ-ban is elérhető alapanyagokat. A Perrier ásványvíz, melyen a szőnyeg nyugszik, szintén a kiváltság egy szimbóluma, melyet minden lakásnézéskor már az ajtóban az ember kezébe nyomnak.
Az új építésű ultra-luxus ingatlan valódi célja a vásárlók pénzének biztonságba helyezése: statisztikák alapján ezen ingatlanok 70%-a megvásárlása után üresen áll. Az építkezési törmelék anyagokból és egy márványlapból készült asztalon találunk több eredeti alaprajzot és marketing anyagot, mely ezen tömeggyártott lakásokat teljesen egyedülálló, helyenként "kézműves" lakásokként igyekeznek bemutatni.

A kiállítás támogatói: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Brno University of Technology Építészeti Kar

Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan

Schmied Andi kiállítása
Megtekinthető: 2022. január 31.
Trapéz, 1053 Budapest Henszlmann Imre utca 3.

Schmied Andi tárlatvezetése: január 27. 18:30

 

 

Fejléckép: Private Views enteriör képek / fotó: Trapéz Galéria

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Vizuál ajánló

Izraelben is forgatott a Lefkovicsék gyászolnak stábja

Várhatóan 2024 tavaszán mutatják be Breier Ádám abszurd dramedyjét, amelyben egy ortodox zsidó fiú próbál kibékülni ateista édesapjával. A forgatás kulisszái mögé egy werkfilmben is betekinthetünk.
Vizuál ajánló

„A szobor átszellemült anyag" – Diénes Attila kiállítása a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata a Meditációs hely című tárlattal tiszteleg a nyolcvanéves alkotó munkássága előtt.
Vizuál ajánló

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.
Vizuál lapszemle

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.