Vizuál

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

2022.01.24. 14:50
Ajánlom
Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.

Schmied Andi fotóművész egy lakást kereső magyar milliárdosnak adta ki magát, hogy bejusson Manhattan legexkluzívabb magasemeleti ingatlanjaiba és dokumentálja a kilátásaikat. A projekthez megalkotta Gabriellát, az antikvitásokkal foglalkozó férjével, és közös gyermekükkel Manhattanbe költözni készülő magyar nő fiktív figuráját. A kiállításon látható műtárgyegyüttes a lakásokban tett látogatások kalandjain és az ügynökök szürreális marketing módszerein vezet végig, bemutatva New York szuper-luxus ingatlanjainak rejtőzködő és ellentmondásos világát.

Az előtérben látható videómunka az ingatlanbejárásokból kiragadott részleteken keresztül érint több fontos támát: az ultra-luxus ingatlanpiacon áthatoló szexizmust, az anyaghasználat és a designerek iránti fetisizmust, illetve olyan törvénykezési kiskapukat, mint a légtérjogok, melyek nélkül ezen beruházások nem is létezhetnének.

_S7A9176-144332.jpg

Schmied Andi: Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (Fotó/Forrás: Trapéz Galéria)

A kiállítótérben 12 fénykép Manhattenen belül délről- északra haladva mutatja be az elit kilátásait. Azon kilátásokat, melyek az átlagos városlakó és a turisták számára elérhetetlenek. Ezen fényképek között visszatérő elem az üveg homlokzat előtt álló fürdőkád, mely mára már a luxus szimbolumává vált. A milliárdosok utcájahoz érve (57. utca), a Central Park magaslati kilátásait tekinthetjük meg több felhőkarcolóból. Ez a látvány csupán ezekből az új építésű, privát, luxus-felhőkarcolókból adatik meg. Ám míg a marketing brosúrákon ezen terek egy állandó nyári napos délutánon vannak ábrázolva, Schmied képein -csakúgy, mint a valóságban- a felsőbb emeleti lakások sokszor egy felhő közepén vannak.

Szintén a kiállítótérben található egy gyapjú szőnyeg, melyen Manhattan legmagasabb nyolc tornyának sziluettje látható állatmintából megformálva - Calcatta Tucci márvány háttérrel egy zebrabunda alatt.

_S7A9152-144329.jpg

Schmied Andi: Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (Fotó/Forrás: Trapéz Galéria)

Ez az állat és az anyagmotívumok visszatérő elemei az ultra-luxusnak: a lakásokban található szőrmék, preparátumok és szobrok sokat mondanak a természet dominálásához való viszonyról. Például ezen beruházások létrejöttéhez a világ minden tájáról szállítják az amúgy USÁ-ban is elérhető alapanyagokat. A Perrier ásványvíz, melyen a szőnyeg nyugszik, szintén a kiváltság egy szimbóluma, melyet minden lakásnézéskor már az ajtóban az ember kezébe nyomnak.
Az új építésű ultra-luxus ingatlan valódi célja a vásárlók pénzének biztonságba helyezése: statisztikák alapján ezen ingatlanok 70%-a megvásárlása után üresen áll. Az építkezési törmelék anyagokból és egy márványlapból készült asztalon találunk több eredeti alaprajzot és marketing anyagot, mely ezen tömeggyártott lakásokat teljesen egyedülálló, helyenként "kézműves" lakásokként igyekeznek bemutatni.

A kiállítás támogatói: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Brno University of Technology Építészeti Kar

Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan

Schmied Andi kiállítása
Megtekinthető: 2022. január 31.
Trapéz, 1053 Budapest Henszlmann Imre utca 3.

Schmied Andi tárlatvezetése: január 27. 18:30

 

 

Fejléckép: Private Views enteriör képek / fotó: Trapéz Galéria

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.