Vizuál

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

2022.01.24. 14:50
Ajánlom
Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.

Schmied Andi fotóművész egy lakást kereső magyar milliárdosnak adta ki magát, hogy bejusson Manhattan legexkluzívabb magasemeleti ingatlanjaiba és dokumentálja a kilátásaikat. A projekthez megalkotta Gabriellát, az antikvitásokkal foglalkozó férjével, és közös gyermekükkel Manhattanbe költözni készülő magyar nő fiktív figuráját. A kiállításon látható műtárgyegyüttes a lakásokban tett látogatások kalandjain és az ügynökök szürreális marketing módszerein vezet végig, bemutatva New York szuper-luxus ingatlanjainak rejtőzködő és ellentmondásos világát.

Az előtérben látható videómunka az ingatlanbejárásokból kiragadott részleteken keresztül érint több fontos támát: az ultra-luxus ingatlanpiacon áthatoló szexizmust, az anyaghasználat és a designerek iránti fetisizmust, illetve olyan törvénykezési kiskapukat, mint a légtérjogok, melyek nélkül ezen beruházások nem is létezhetnének.

_S7A9176-144332.jpg

Schmied Andi: Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (Fotó/Forrás: Trapéz Galéria)

A kiállítótérben 12 fénykép Manhattenen belül délről- északra haladva mutatja be az elit kilátásait. Azon kilátásokat, melyek az átlagos városlakó és a turisták számára elérhetetlenek. Ezen fényképek között visszatérő elem az üveg homlokzat előtt álló fürdőkád, mely mára már a luxus szimbolumává vált. A milliárdosok utcájahoz érve (57. utca), a Central Park magaslati kilátásait tekinthetjük meg több felhőkarcolóból. Ez a látvány csupán ezekből az új építésű, privát, luxus-felhőkarcolókból adatik meg. Ám míg a marketing brosúrákon ezen terek egy állandó nyári napos délutánon vannak ábrázolva, Schmied képein -csakúgy, mint a valóságban- a felsőbb emeleti lakások sokszor egy felhő közepén vannak.

Szintén a kiállítótérben található egy gyapjú szőnyeg, melyen Manhattan legmagasabb nyolc tornyának sziluettje látható állatmintából megformálva - Calcatta Tucci márvány háttérrel egy zebrabunda alatt.

_S7A9152-144329.jpg

Schmied Andi: Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (Fotó/Forrás: Trapéz Galéria)

Ez az állat és az anyagmotívumok visszatérő elemei az ultra-luxusnak: a lakásokban található szőrmék, preparátumok és szobrok sokat mondanak a természet dominálásához való viszonyról. Például ezen beruházások létrejöttéhez a világ minden tájáról szállítják az amúgy USÁ-ban is elérhető alapanyagokat. A Perrier ásványvíz, melyen a szőnyeg nyugszik, szintén a kiváltság egy szimbóluma, melyet minden lakásnézéskor már az ajtóban az ember kezébe nyomnak.
Az új építésű ultra-luxus ingatlan valódi célja a vásárlók pénzének biztonságba helyezése: statisztikák alapján ezen ingatlanok 70%-a megvásárlása után üresen áll. Az építkezési törmelék anyagokból és egy márványlapból készült asztalon találunk több eredeti alaprajzot és marketing anyagot, mely ezen tömeggyártott lakásokat teljesen egyedülálló, helyenként "kézműves" lakásokként igyekeznek bemutatni.

A kiállítás támogatói: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Brno University of Technology Építészeti Kar

Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan

Schmied Andi kiállítása
Megtekinthető: 2022. január 31.
Trapéz, 1053 Budapest Henszlmann Imre utca 3.

Schmied Andi tárlatvezetése: január 27. 18:30

 

 

Fejléckép: Private Views enteriör képek / fotó: Trapéz Galéria

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.