Vizuál

Manierista sci-fi és dimenziószédelgés

2011.04.07. 08:04
Ajánlom
Képzőművészeti szitokszó-e a papír?

Nagy tömeget vonzó, hangzatos című sztárkiállításokon a jól hangzó művészek nevét garanciaként kezelő látogatók a metrólejáró felé ballagva gyakran mormolják egymás között bosszúsan, hogy milyen kevés volt az igazi kép. Értem ez alatt az olyan képeket, amiket az ember ismer filmekből vagy könyvekből, fel tudja idézni a hozzá tartozó mitologikus vagy narratív történetet és ami lehetőleg vászonra, lehetőleg olajfestékkel készült. A többi, a papírra maszatolt töltelék, már nem ér annyit.

Mélyebb érdeklődés mellett, gyakorlattal és történeti tudással (vagy sznob konoksággal) a zsebben nyitunk csak a tanulmányok, tömegvázlatok, a fametszetek és sorszámozott rézkarcok felé, amik olyanok, mint az IKEA-s olcsó kis páfrány: eldobható vacakként veszik a növénytartással küszködők, aztán a harmadik költözés és a negyedik átültetés között derül csak ki, mennyi mindent megtanultak rajta.

Akár egy menekülttáborban szervezett ki-mit-tud, messziről olyannak tűnik a papír alapú munkákat tömörítő kiállítás, amit az alkotók névsora fényez igazán. Bak Imre és Bukta Imre, Konok Tamás, Nádler István és Hencze Tamás szolgálnak itt mint biztonsági Monet és barátai.

Az utcaszinten nagyméretű szénrajzok kerülnek először a látogató elé, egyiken óriási gumiabroncs fenyeget a tér végleges elhajlításával. A jobb oldali falon pedig realitásra törekvő aprólékossággal rajzolt grafitszürke triptichon várja a kerékpározás bigott hívőit. Tovább kell indulni lefelé, a helyes utat a lépcső mellett elhelyezett korai Konok Tamás-képek mutatják telt színeikkel és zajosan girbegurba vonalaikkal.

Lent a szem gyorsan megtalálja Hencze Tamás és Nádler István képeit, utóbbiak tussal készültek papírra 2009-ben, ami ebben a kontextusban Hencze 1964-es kartonra olajfestékkel festett alkotásainak negyven évig fejlesztett, karbonszálas utódjává teszi őket.

Kósa János két grafikája miatt egyik szemünk sírni, másik nevetni kezd, ugyanis a manierista bugyborékolásig zsúfolt ceruzavonalak között elbújtatott sci-fi részletek jók, az 1998-as kép címe (Mandelbrot Társaság Titkos Éves Közgyűlésére igyekvők egy csoportja) ezt csak fokozza, a frissen készült másik kép mellett viszont bosszantóan virít a kigyomlálhatatlan Cím nélkül.

Egymás cinkosai egy kicsi és üdítő csalásban Bak Imre és Szabó Dezső, akik mindketten ofszetnyomatokat használtak alapanyagként. Bak Imre budapesti házakról készült képeket tükröz, Szabó Dezső pedig bécsi házak sziluettjét takarja ki fekete lakkfestékkel, mint egy instant Magritte.

Egyetlen, igazi papíros alkotónak itt Szíj Kamilla nevezhető, két nagyméretű képe maga a kézzel fogható idő és koncentráció, ami önmagát áramoltató dinamikájával, súrlófényben zsírosan csillogó színesceruza-vonásaival maradéktalanul visszaadja azt a meditatív energiát, ami a készítéséhez szükségeltetett.

Hasonló motívumot használ Haász Katalin is, aki munkáiban a Möbius-szalag monomániás megörökítője. Tiszta papírra perforált apró lyukakkal kijelölt erővonalai finoman játszanak a két-és háromdimenziós tér között.

Van, akinél visszasírjuk az olaj-vászon menüt, van ahol a felhasznált rengeteg papír pazarlásnak tűnik, de összességében szépen válogatott, a saját dimenzióját jól átfogó csoportos kiállítás látható a Virág Judit Galériában, ami sokakban elülteti majd az anyag szeretetének csíráját.

Papír panoráma
Virág Judit Galéria
Nyitva: április 30-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.
Vizuál hír

Fényfestőversenyt hirdet a Zsolnay Fényfesztivál

Bár a tavalyi Zsolnay Fényfesztivált a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, a pécsi fesztivál szervezői idén igazán látványos akcióra készülnek. A programsorozat legnagyobb attrakciója egy nemzetközi fényfestőverseny lesz.
Vizuál hír

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál hír

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Vizuál interjú

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.