Vizuál

Már audionarrációs kísérettel is elérhető hét remek magyar film

2022.02.02. 11:40
Ajánlom
Az AKKU – Akadálymentes Korlátlan Kultúráért Egyesület – és a FILMIO összefogásában hét film, köztük az Oscar-jelölt Testről és lélekről, a legendás Macskafogó és a közönségkedvenc Kincsem, már audionarrációval is elérhető a Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n.

A hét remek film között található az örök kedvenc CSINIBABA, amely a nosztalgiázás mellett a hatvanas évek fergeteges karikatúrája is egyben, nem csoda, hogy félmillió nézővel a 90-es évek egyik legnagyobb magyar közönségsikere lett Tímár Péter rendezése.

A világhírű magyar egérügynök, Grabowski kalandjain izgulhatunk a MACSKAFOGÓ című felejthetetlen rajzfilmen, mely Ternovszky Béla és kiváló csapata máig friss alkotása 1986-ból.

macskafogo18-164649.jpg

Macskafogó (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

Bacsó Péter szatírája, A TANÚ már betiltása alatt kultfilmmé vált, tanulságos és szórakoztató mementója a magyar történelem egyik legnyomasztóbb korszakának.

A látáskárosult előfizetők audionarrációval élvezhetik Enyedi Ildikó Oscar-jelölt TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL című romantikus drámáját is, ami két különös ember egymásra találásának megérintő története.

Az egész családnak tartalmas szórakozás lesz a SALAMON KIRÁLY KALANDJAI című családi rajzfilm, ami Izrael bölcs uralkodójának felcseperedését meséli el.

Az Európai Filmakadémia 2021-es életműdíjával kitüntetett Mészáros Márta legutóbbi rendezésében, az AURORA BOREALIS – ÉSZAKI FÉNY című, több generáción átívelő filmben csodálatos színésznők – Tőröcsik Mari, Tőröcsik Franciska és Tóth Ildikó – játsszák a főszerepeket.

auroraborealis_27_ildiko_mari-113054.jpg

Aurora Borealis (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

A mozikban nagy sikert arató, több százezer nézőt bevonzó Herendi Gábor-film, a KINCSEM audionarrációs változata is csak egy kattintás a FILMIO-n. A főszereplő Petrik Andrea és Nagy Ervin emlékezetes alakításai mellett lélegzetelállító lóversenyjeleneteken izgulhatunk, és megismerhetjük a verhetetlen csodakanca történetét.

A Nemzeti Filmintézet filmtára, a FILMIO közel négyszáz magyar filmet kínál. Majdnem az összes elérhető közülük magyar nyelvű akadálymentes felirattal is a SINOSZ – Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Nemzeti Filmintézet együttműködésének köszönhetően. 

A FILMIO egyedülálló tartalommal várja a nézőket, felületén kiváló minőségben elérhetőek a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A havi előfizetéssel elérhető szolgáltatás filmenkénti kölcsönzést is lehetővé tesz, és hetente érkeznek az újdonságok.

Fejléckép: Jelenet a Kincsem c. filmből / Fórum Hungary

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.