Vizuál

Már audionarrációs kísérettel is elérhető hét remek magyar film

2022.02.02. 11:40
Ajánlom
Az AKKU – Akadálymentes Korlátlan Kultúráért Egyesület – és a FILMIO összefogásában hét film, köztük az Oscar-jelölt Testről és lélekről, a legendás Macskafogó és a közönségkedvenc Kincsem, már audionarrációval is elérhető a Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n.

A hét remek film között található az örök kedvenc CSINIBABA, amely a nosztalgiázás mellett a hatvanas évek fergeteges karikatúrája is egyben, nem csoda, hogy félmillió nézővel a 90-es évek egyik legnagyobb magyar közönségsikere lett Tímár Péter rendezése.

A világhírű magyar egérügynök, Grabowski kalandjain izgulhatunk a MACSKAFOGÓ című felejthetetlen rajzfilmen, mely Ternovszky Béla és kiváló csapata máig friss alkotása 1986-ból.

macskafogo18-164649.jpg

Macskafogó (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

Bacsó Péter szatírája, A TANÚ már betiltása alatt kultfilmmé vált, tanulságos és szórakoztató mementója a magyar történelem egyik legnyomasztóbb korszakának.

A látáskárosult előfizetők audionarrációval élvezhetik Enyedi Ildikó Oscar-jelölt TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL című romantikus drámáját is, ami két különös ember egymásra találásának megérintő története.

Az egész családnak tartalmas szórakozás lesz a SALAMON KIRÁLY KALANDJAI című családi rajzfilm, ami Izrael bölcs uralkodójának felcseperedését meséli el.

Az Európai Filmakadémia 2021-es életműdíjával kitüntetett Mészáros Márta legutóbbi rendezésében, az AURORA BOREALIS – ÉSZAKI FÉNY című, több generáción átívelő filmben csodálatos színésznők – Tőröcsik Mari, Tőröcsik Franciska és Tóth Ildikó – játsszák a főszerepeket.

auroraborealis_27_ildiko_mari-113054.jpg

Aurora Borealis (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

A mozikban nagy sikert arató, több százezer nézőt bevonzó Herendi Gábor-film, a KINCSEM audionarrációs változata is csak egy kattintás a FILMIO-n. A főszereplő Petrik Andrea és Nagy Ervin emlékezetes alakításai mellett lélegzetelállító lóversenyjeleneteken izgulhatunk, és megismerhetjük a verhetetlen csodakanca történetét.

A Nemzeti Filmintézet filmtára, a FILMIO közel négyszáz magyar filmet kínál. Majdnem az összes elérhető közülük magyar nyelvű akadálymentes felirattal is a SINOSZ – Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Nemzeti Filmintézet együttműködésének köszönhetően. 

A FILMIO egyedülálló tartalommal várja a nézőket, felületén kiváló minőségben elérhetőek a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A havi előfizetéssel elérhető szolgáltatás filmenkénti kölcsönzést is lehetővé tesz, és hetente érkeznek az újdonságok.

Fejléckép: Jelenet a Kincsem c. filmből / Fórum Hungary

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.
Vizuál ajánló

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.
Vizuál ajánló

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Vizuál ajánló

A Hosszú alkony című filmet veszik górcső alá a Filmrendezők klubjában

Janisch Attila 1997-es misztikus alkotásában egy idős régésznő szürreális utazását követhetjük nyomon. A vetítést követően Bollók Csaba beszélget a rendezővel, aki mesterkurzust tart a résztvevőknek.
Vizuál ajánló

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.