Vizuál

Már Ausztriában sincs pénz a művészetre?

2016.04.06. 10:57
Ajánlom
Júliustól végleg bezárják az ausztriai Essl múzeumot, anyagi források és állami segítség híján - jelentette be Karlheinz Essl, a Bécs közelében fekvő Klosterneuburgban található gyűjtemény tulajdonosa.

Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb kortárs műgyűjteményeként ismert kollekciójának működését az Essl család saját forrásból 17 éven át finanszírozta, egészen mostanáig. A pénz azonban elfogyott. Essl korábban felajánlotta az osztrák államnak a kollekciót, hogy megmentse vállalatát, a Baumaxot, az állam azonban nem vásárolta meg azt. Az áruházláncot pedig tavaly az OBI barkácsáruházlánc és a Supernova nevű grazi ingatlanfejlesztő vette meg.

Karlheinz Essl és felesége a róluk készült portré előtt

Karlheinz Essl és felesége a róluk készült portré előtt (Fotó/Forrás: www.derstandard.at)

Karlheinz Essl feleségével az 1970-es évek óta gyűjti kortárs művészek alkotásait. Mivel a múzeum nem kapott állami segítséget, Essl az "osztrák kultúra mellőzéséről" beszélt. Az osztrák művészet és a kortárs művészeti közeg egy fontos része veszett el, amely hiányozni fog - mondta a tulajdonos.

A múzeum júliustól lerakatként és restauráláshoz használatos helyiségként működik majd; a jelenlegi 42 munkatárs közül nyár közepétől csak négyen folytathatják itt a munkát.

A tulajdonos a múzeum bezárását az április 5-én megnyílt Body & Soul című kiállításon jelentette be, amely az utolsó lesz a Essl múzeum történetében. A művészeti tárlat azt mutatja be, hogy a huszadik században miképpen viszonyult a társadalom a testiség kérdéséhez.

Művészeti adás-vétel a Baumax áruházért

Hans Peter Haselsteiner osztrák építési vállalkozó megvásárolta - feltehetőleg 100 millió eurót meghaladó vételáron - Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb kortárs műgyűjteményének, a Baumax áruházláncot alapító Karlheinz Essl 130-160 millió euró értékűre becsült kollekciójának hatvan százalékát.

A bezárás előtti héten, június 25. és 30. között ingyenes nyílt napokat tartanak, ekkor lehet utolsó alkalommal ellátogatni a múzeumba.

Karlheinz Essl gyűjteménye egyik darabja előtt

Karlheinz Essl gyűjteménye egyik darabja előtt (Fotó/Forrás: www.news.at)

A múzeum 1999 óta működik. A gyűjteményben található művek között az 1945 utáni osztrák művészet valamennyi jelentős alkotója képviselteti magát, de sok a külföldi művész munkája is. Essl és felesége Friedensreich Hundertwasser és Kurt Moldovan műveivel alapozta meg a gyűjteményt, amely azóta mások mellett Maria Lassnig, Valie Export, Arnulf Rainer, Max Weiler, Markus Prachensky, a bécsi akcionizmus - Hermann Nitsch és Günter Brus -, valamint a legfiatalabb generáció tagjai - Elke Krystufek és Clemens Wolf - munkáival bővült és vált az egyik legjelentősebb kortárs művészeti magángyűjteménnyé.

Az Essl család által alapított művészeti díjat 2005 óta kétévente ítélte oda képzőművész hallgatóknak egy nemzetközi zsűri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Vizuál

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Zenés színház

A Pécsi Nemzeti Színház újraalkotja a szabadtéri színház fogalmát – indul a #színháztér projekt

Júniusban a pécsi teátrum művészei nyakukba veszik Baranya megyét, hogy szó szerint az utcára vigyék a színházat. A miniszter félrelép telt házas premierjével újranyitó intézmény ingyenesen látogatható Erkélykoncertekkel és klasszikus produkciókkal várják a szórakozni vágyókat.
Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Vizuál

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Vizuál hír

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.
Vizuál hír

50 éves a legendás Kecskemétfilm

Magyar Népmese sorozatuk immár hivatalosan is hungarikum, a világhálón 170 országból 134 millióan nézték meg. Itt készült a Vízipók-csodapók, melyet 46 ország vásárolt meg, és melyből generációk tanulhatták meg, hogy a barátság és a természet védelme egyaránt fontos.
Vizuál magazin

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.