Vizuál

Már Ausztriában sincs pénz a művészetre?

2016.04.06. 10:57
Ajánlom
Júliustól végleg bezárják az ausztriai Essl múzeumot, anyagi források és állami segítség híján - jelentette be Karlheinz Essl, a Bécs közelében fekvő Klosterneuburgban található gyűjtemény tulajdonosa.

Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb kortárs műgyűjteményeként ismert kollekciójának működését az Essl család saját forrásból 17 éven át finanszírozta, egészen mostanáig. A pénz azonban elfogyott. Essl korábban felajánlotta az osztrák államnak a kollekciót, hogy megmentse vállalatát, a Baumaxot, az állam azonban nem vásárolta meg azt. Az áruházláncot pedig tavaly az OBI barkácsáruházlánc és a Supernova nevű grazi ingatlanfejlesztő vette meg.

Karlheinz Essl és felesége a róluk készült portré előtt

Karlheinz Essl és felesége a róluk készült portré előtt (Fotó/Forrás: www.derstandard.at)

Karlheinz Essl feleségével az 1970-es évek óta gyűjti kortárs művészek alkotásait. Mivel a múzeum nem kapott állami segítséget, Essl az "osztrák kultúra mellőzéséről" beszélt. Az osztrák művészet és a kortárs művészeti közeg egy fontos része veszett el, amely hiányozni fog - mondta a tulajdonos.

A múzeum júliustól lerakatként és restauráláshoz használatos helyiségként működik majd; a jelenlegi 42 munkatárs közül nyár közepétől csak négyen folytathatják itt a munkát.

A tulajdonos a múzeum bezárását az április 5-én megnyílt Body & Soul című kiállításon jelentette be, amely az utolsó lesz a Essl múzeum történetében. A művészeti tárlat azt mutatja be, hogy a huszadik században miképpen viszonyult a társadalom a testiség kérdéséhez.

Művészeti adás-vétel a Baumax áruházért

Hans Peter Haselsteiner osztrák építési vállalkozó megvásárolta - feltehetőleg 100 millió eurót meghaladó vételáron - Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb kortárs műgyűjteményének, a Baumax áruházláncot alapító Karlheinz Essl 130-160 millió euró értékűre becsült kollekciójának hatvan százalékát.

A bezárás előtti héten, június 25. és 30. között ingyenes nyílt napokat tartanak, ekkor lehet utolsó alkalommal ellátogatni a múzeumba.

Karlheinz Essl gyűjteménye egyik darabja előtt

Karlheinz Essl gyűjteménye egyik darabja előtt (Fotó/Forrás: www.news.at)

A múzeum 1999 óta működik. A gyűjteményben található művek között az 1945 utáni osztrák művészet valamennyi jelentős alkotója képviselteti magát, de sok a külföldi művész munkája is. Essl és felesége Friedensreich Hundertwasser és Kurt Moldovan műveivel alapozta meg a gyűjteményt, amely azóta mások mellett Maria Lassnig, Valie Export, Arnulf Rainer, Max Weiler, Markus Prachensky, a bécsi akcionizmus - Hermann Nitsch és Günter Brus -, valamint a legfiatalabb generáció tagjai - Elke Krystufek és Clemens Wolf - munkáival bővült és vált az egyik legjelentősebb kortárs művészeti magángyűjteménnyé.

Az Essl család által alapított művészeti díjat 2005 óta kétévente ítélte oda képzőművész hallgatóknak egy nemzetközi zsűri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Néhány érdekesség az idei Oscar-jelöltekről

Több érdekességet is összegyűjtött az Amerikai Filmakadémia az Oscar-díj kedden nyilvánosságra hozott idei jelöltjeiről. Miben különleges Lady Gaga nominációja?
Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.