Vizuál

Márta István kinyitná a világnak a Zsolnay-negyedet

2012.02.03. 12:08
Ajánlom
Márta István szerint akkor végzi el feladatát a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. élén, ha az ott szervezett színvonalas programokon évente legalább 150 ezer ember vesz részt.

A baranyai megyeszékhely kiemelkedő kulturális intézményeinek tevékenységét koordináló szervezet február 1-jén hivatalba lépett ügyvezetője, az Új Színház korábbi igazgatója úgy fogalmazott: ehhez megvannak az álmok, megvan az akarat, a hely, a Zsolnayak öröksége pedig erre kötelezi is őket. "Mint művész, mint zeneszerző és mint különféle intézmények igazgatója arra tettem fel az életemet, hogy minőségi programokat adjunk a látogatóknak. Tekintet nélkül arra, hogy gyerekekről, vagy nyugdíjasokról van szó" - hangoztatta Márta István. Hozzátette, ennek szellemében az örökségkezelő dolgozóinak figyelmét felhívta arra, hogy a közönség kiszolgálása mindig az első legyen. 

Márta István szerin példamutató az együttműködés, amivel a korábbi ügyvezetők segítik a munkáját. Megismerkedett a divízióvezetőkkel és a beosztott munkatársakkal is. "A rövid ismerkedés alkalmával elmondtam: mindenki munkájára számítok" - jelentette ki. Hozzáfűzte, "a csapat alapjában véve jó", és heroikus küzdelmet folytat azért, hogy a közönség kiszolgálása megfelelő legyen. A hatékony működés érdekében ugyanakkor szükség lesz szerkezeti, strukturális átalakításra, de ennek részleteiről csak a személyes beszélgetések után döntenek. "Sokan úgy gondolják, nagy létszámban dolgozunk itt. De ez Közép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális intézménye, nagyon sok olyan háttérmunkás van, akik nélkül nem tudna működni. Ezt a közönség nem látja, ám ennyi kulturális terepet összefogni, különösen szigorú európai szakhatósági előírásokkal üzemeltetni  elég bonyolult dolog" - fejtette ki. Úgy vélte: a mintegy száz munkatárs jelen pillanatban éppen elegendő e "hatalmas kulturális üzem" működtetéséhez.  Egyben jelezte, az átszervezés esetükben azt jelenti, hogy megvizsgálják, mely területeken van szükség erőforrásra, s hol lehet csökkenteni a létszámot. "Mindez nem erőszakosan, drasztikusan, hanem folyamatában, a munkatársakat megismerve történik, és a következő hetek, hónapokban feladata lesz" - mondta. 

Márta István a tervezett rendezvényekkel kapcsolatban azt mondta, hogy magas színvonalú zenei, színházi, képzőművészeti eseményekben gondolkodnak, amelyek megszervezésében számítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának, a városi művészeti csoportok, és a civil zervezetek közreműködésére is. A nyitás fontos lépései lesznek az áprilisi, májusi hétvégéken sorra kerülő Zsolnay Fesztivál eseményei, amelyek szervezésében idővel minden, a negyedben helyet kapó intézmény kivenné a részét, s amelyre reményei szerint büszkék lehetnek majd a pécsi, baranyai emberek. Hangsúlyozta: a sikeres működés a költségvetés függvénye is. Bízik ugyanakkor abban, hogy ahogy eddig, az önkormányzat idén és a jövőben is kiemelten támogatja az örökségkezelőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.