Vizuál

Másfél tucat emlékezetes magyar film a Benczúr Kertben

2020.07.07. 14:30
Ajánlom
A legrégebbi 1934-ből való a „legfiatalabb” 2001-ből. Az egyik lírai, a másik kifejezetten röhögtető, az egyik pörgős, a másik lassú, tűnődő, és nem is egy nosztalgikus. A sokszínű kínálat szűk egyharmada lefutott, de a másik kétharmad is remek estéket kínál.

Sára Sándor Tüske a köröm alatt című 1987-es filmje a Hortobágyon játszódik. A szakma intrikái, rágalmai elől Hódosi András festőművész kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet. Semmi sem új a nap alatt – sóhajthatjuk. A Karlovy Vary-ban 1988-ban fődíjat nyert filmet július 7-én vetítik.

egigerofu-143938.jpg

Égigérő fű (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Palásthy György tetemes életművében a gyermek és ifjúsági filmek nagy súllyal szerepelnek, közülük az Égigérő fű július 9-re ígér kellemes családi estét. A konfliktus itt is ismerős: gyerekek azért küzdenek, hogy udvarukon a kőkockák helyére gyeptéglák kerüljenek.

A Meztelen diplomata felnőtteknek készült 1963-ban Rejtő Jenő egyik legmulatságosabb és legizgalmasabb regénye a Vesztegzár a Grand Hotelban alapján. Manapság a kiskorúak is bátran megtekinthetik augusztus 6-án.

​A magyar filmsikerek egyik kulcsa a magas színvonalú irodalmi alapanyag.

Makk Károly három filmjét ajánlják a Benczúr Kert munkatársai. Július 14-én vetítik az Egy erkölcsös éjszakát, amely Hunyadi Sándor Vöröslámpás ház című regényéből készült és a „boldog békeidőkbe” viszi vissza a nézőt. Július 23-án a Macskajáték látható, a filmet megelőzően színmáként aratott hatalmas sikert Örkény István munkája. Idős, életük hajdani nívóját csak nehezen tartó nők és egy férfi kisvilága tárul fel, sok groteszk és sok drámai momentumban elbeszélve.

szerelem-143938.jpg

Szerelem (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Déry Tibor-novellák, a Szerelem és a Két asszony adják minden idők egyik legszebb magyar filmalkotásának témáját. Makk Károly munkája méltán nyert rangos díjakat Cannes-ban, Chicagóban, Sorrentóban és Várnában és lett a Budapesti tizenkettő című válogatás része. 1956 előtt és után játszódik, a fekete-fehér film lenyűgöző képi világát a zseniális operatőr, Tóth János teremtette vászonra. Makk alkotásainak ereje a nagyszerű színészek kiváló játékában rejlik. A Szerelemben Darvas Lili, Törőcsik Mari, Darvas Iván játéka utolérhetetlen, meggyőződhetnek róla július 30-án.

​A júliusi filmkínálat különösen izgalmas!

16-án Mészáros Márta Örökbefogadás című, szociológiai érzékenységű filmje várja a mozgóképek barátait. A rendező az Örökbefogadással 1975-ben megnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját. Ezzel a magyar és az európai filmtörténet egyik viszonyítási pontjává vált mű és alkotója.

Apendragonlegenda-142853.jpg

A Pendragon legenda (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

Július 21-én ismét egy irodalmi fogantatású filmmel találkozhatnak. Szerb Antal A Pendragon legenda című filozofikus és bizonyos vonásaiban parodisztikus bűnügyi regényéből Révész György forgatott misztikus alkotást. Egy kis esti borzongás bizonyára jól esik majd a melegben.

Révész másik filmjét egy héttel később, 28-án nézhetik meg. Regény elevenedik meg ezúttal is, Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című írása. Valóságosan megtörtént eseményekről, személyes tapasztalatokról szól: saját agyműtétének körülményeit beszéli el az író a vásznon is. Karinthyt Latinovits Zoltán személyesíti meg.

A kosztümös filmek kedvelői augusztus 4-re váltsanak jegyet, Jókai Mór romantikus regényének: Egy magyar nábob filmváltozatához. A reformkorban játszódó történetből a mindig nagyléptékben gondolkodó Várkonyi Zoltán készített filmet.

ValaholEu_ban-142853.jpg

Valahol Európában (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

Két filmtörténeti klasszikus következik: az egyik Radványi Géza Valahol Európában című megrázóan humanista alkotása. Somlay Artúr, Gábor Miklós, Bánki Zsuzsa, Bárdy György, Rozsos István, Harkányi Endre páratlan alakításával augusztus 11-én.

Egy a párna, egy a részvény, egy lehelet, egy a részvény

– ki ne tudná Kabos Gyula frenetikus jelenetét felidézni az eredeti, 1934-es Meseautóból. Gaál Béla romantikus, helyenként bohózatba forduló munkáját bátran nevezhetjük örökbecsűnek, akárhányszor újranéznénk, legközelebb augusztus 13-án nyílik rá alkalom a Benczúr Kertben.

CsontvaryFilm-142853.jpg

Csontváry (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

Klasszikussá emelkedett Huszárik Zoltán Csontváry című 1980-ban bemutatott alkotása. Nem életrajzi film, bár nyomon kíséri Csontváry Kosztka Tivadar sorsának epizódjait, sokkal inkább szól a művészlét gyötrelmeiről, szorongásairól, a zseni társadalmi kivetettségéről. Augusztus 18-én ezt a témát, és Jankura Péter operatőr festői képet ismerheti meg az érdeklődő.

Bővebb információ ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Kapcsolódó

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.

Nyáresti programokkal vár a Benczúr Ház fákkal övezett kertje

Nyáresti programokkal vár a Benczúr Ház fákkal övezett kertje

A Benczúr Kerti Esték rendezvénysorozat idén is várja az érdeklődőket június 18-tól szeptember 9-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Vizuál

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).
Vizuál interjú

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Vizuál hír

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.