Vizuál

Másfél tucat emlékezetes magyar film a Benczúr Kertben

2020.07.07. 14:30
Ajánlom
A legrégebbi 1934-ből való a „legfiatalabb” 2001-ből. Az egyik lírai, a másik kifejezetten röhögtető, az egyik pörgős, a másik lassú, tűnődő, és nem is egy nosztalgikus. A sokszínű kínálat szűk egyharmada lefutott, de a másik kétharmad is remek estéket kínál.

Sára Sándor Tüske a köröm alatt című 1987-es filmje a Hortobágyon játszódik. A szakma intrikái, rágalmai elől Hódosi András festőművész kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet. Semmi sem új a nap alatt – sóhajthatjuk. A Karlovy Vary-ban 1988-ban fődíjat nyert filmet július 7-én vetítik.

egigerofu-143938.jpg

Égigérő fű (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Palásthy György tetemes életművében a gyermek és ifjúsági filmek nagy súllyal szerepelnek, közülük az Égigérő fű július 9-re ígér kellemes családi estét. A konfliktus itt is ismerős: gyerekek azért küzdenek, hogy udvarukon a kőkockák helyére gyeptéglák kerüljenek.

A Meztelen diplomata felnőtteknek készült 1963-ban Rejtő Jenő egyik legmulatságosabb és legizgalmasabb regénye a Vesztegzár a Grand Hotelban alapján. Manapság a kiskorúak is bátran megtekinthetik augusztus 6-án.

​A magyar filmsikerek egyik kulcsa a magas színvonalú irodalmi alapanyag.

Makk Károly három filmjét ajánlják a Benczúr Kert munkatársai. Július 14-én vetítik az Egy erkölcsös éjszakát, amely Hunyadi Sándor Vöröslámpás ház című regényéből készült és a „boldog békeidőkbe” viszi vissza a nézőt. Július 23-án a Macskajáték látható, a filmet megelőzően színmáként aratott hatalmas sikert Örkény István munkája. Idős, életük hajdani nívóját csak nehezen tartó nők és egy férfi kisvilága tárul fel, sok groteszk és sok drámai momentumban elbeszélve.

szerelem-143938.jpg

Szerelem (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Déry Tibor-novellák, a Szerelem és a Két asszony adják minden idők egyik legszebb magyar filmalkotásának témáját. Makk Károly munkája méltán nyert rangos díjakat Cannes-ban, Chicagóban, Sorrentóban és Várnában és lett a Budapesti tizenkettő című válogatás része. 1956 előtt és után játszódik, a fekete-fehér film lenyűgöző képi világát a zseniális operatőr, Tóth János teremtette vászonra. Makk alkotásainak ereje a nagyszerű színészek kiváló játékában rejlik. A Szerelemben Darvas Lili, Törőcsik Mari, Darvas Iván játéka utolérhetetlen, meggyőződhetnek róla július 30-án.

​A júliusi filmkínálat különösen izgalmas!

16-án Mészáros Márta Örökbefogadás című, szociológiai érzékenységű filmje várja a mozgóképek barátait. A rendező az Örökbefogadással 1975-ben megnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját. Ezzel a magyar és az európai filmtörténet egyik viszonyítási pontjává vált mű és alkotója.

Apendragonlegenda-142853.jpg

A Pendragon legenda (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

Július 21-én ismét egy irodalmi fogantatású filmmel találkozhatnak. Szerb Antal A Pendragon legenda című filozofikus és bizonyos vonásaiban parodisztikus bűnügyi regényéből Révész György forgatott misztikus alkotást. Egy kis esti borzongás bizonyára jól esik majd a melegben.

Révész másik filmjét egy héttel később, 28-án nézhetik meg. Regény elevenedik meg ezúttal is, Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című írása. Valóságosan megtörtént eseményekről, személyes tapasztalatokról szól: saját agyműtétének körülményeit beszéli el az író a vásznon is. Karinthyt Latinovits Zoltán személyesíti meg.

A kosztümös filmek kedvelői augusztus 4-re váltsanak jegyet, Jókai Mór romantikus regényének: Egy magyar nábob filmváltozatához. A reformkorban játszódó történetből a mindig nagyléptékben gondolkodó Várkonyi Zoltán készített filmet.

ValaholEu_ban-142853.jpg

Valahol Európában (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

Két filmtörténeti klasszikus következik: az egyik Radványi Géza Valahol Európában című megrázóan humanista alkotása. Somlay Artúr, Gábor Miklós, Bánki Zsuzsa, Bárdy György, Rozsos István, Harkányi Endre páratlan alakításával augusztus 11-én.

Egy a párna, egy a részvény, egy lehelet, egy a részvény

– ki ne tudná Kabos Gyula frenetikus jelenetét felidézni az eredeti, 1934-es Meseautóból. Gaál Béla romantikus, helyenként bohózatba forduló munkáját bátran nevezhetjük örökbecsűnek, akárhányszor újranéznénk, legközelebb augusztus 13-án nyílik rá alkalom a Benczúr Kertben.

CsontvaryFilm-142853.jpg

Csontváry (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

Klasszikussá emelkedett Huszárik Zoltán Csontváry című 1980-ban bemutatott alkotása. Nem életrajzi film, bár nyomon kíséri Csontváry Kosztka Tivadar sorsának epizódjait, sokkal inkább szól a művészlét gyötrelmeiről, szorongásairól, a zseni társadalmi kivetettségéről. Augusztus 18-én ezt a témát, és Jankura Péter operatőr festői képet ismerheti meg az érdeklődő.

Bővebb információ ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Kapcsolódó

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.

Nyáresti programokkal vár a Benczúr Ház fákkal övezett kertje

Nyáresti programokkal vár a Benczúr Ház fákkal övezett kertje

A Benczúr Kerti Esték rendezvénysorozat idén is várja az érdeklődőket június 18-tól szeptember 9-ig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában.