Vizuál

Másfél tucat emlékezetes magyar film a Benczúr Kertben

2020.07.07. 14:30
Ajánlom
A legrégebbi 1934-ből való a „legfiatalabb” 2001-ből. Az egyik lírai, a másik kifejezetten röhögtető, az egyik pörgős, a másik lassú, tűnődő, és nem is egy nosztalgikus. A sokszínű kínálat szűk egyharmada lefutott, de a másik kétharmad is remek estéket kínál.

Sára Sándor Tüske a köröm alatt című 1987-es filmje a Hortobágyon játszódik. A szakma intrikái, rágalmai elől Hódosi András festőművész kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet. Semmi sem új a nap alatt – sóhajthatjuk. A Karlovy Vary-ban 1988-ban fődíjat nyert filmet július 7-én vetítik.

egigerofu-143938.jpg

Égigérő fű (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Palásthy György tetemes életművében a gyermek és ifjúsági filmek nagy súllyal szerepelnek, közülük az Égigérő fű július 9-re ígér kellemes családi estét. A konfliktus itt is ismerős: gyerekek azért küzdenek, hogy udvarukon a kőkockák helyére gyeptéglák kerüljenek.

A Meztelen diplomata felnőtteknek készült 1963-ban Rejtő Jenő egyik legmulatságosabb és legizgalmasabb regénye a Vesztegzár a Grand Hotelban alapján. Manapság a kiskorúak is bátran megtekinthetik augusztus 6-án.

​A magyar filmsikerek egyik kulcsa a magas színvonalú irodalmi alapanyag.

Makk Károly három filmjét ajánlják a Benczúr Kert munkatársai. Július 14-én vetítik az Egy erkölcsös éjszakát, amely Hunyadi Sándor Vöröslámpás ház című regényéből készült és a „boldog békeidőkbe” viszi vissza a nézőt. Július 23-án a Macskajáték látható, a filmet megelőzően színmáként aratott hatalmas sikert Örkény István munkája. Idős, életük hajdani nívóját csak nehezen tartó nők és egy férfi kisvilága tárul fel, sok groteszk és sok drámai momentumban elbeszélve.

szerelem-143938.jpg

Szerelem (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Déry Tibor-novellák, a Szerelem és a Két asszony adják minden idők egyik legszebb magyar filmalkotásának témáját. Makk Károly munkája méltán nyert rangos díjakat Cannes-ban, Chicagóban, Sorrentóban és Várnában és lett a Budapesti tizenkettő című válogatás része. 1956 előtt és után játszódik, a fekete-fehér film lenyűgöző képi világát a zseniális operatőr, Tóth János teremtette vászonra. Makk alkotásainak ereje a nagyszerű színészek kiváló játékában rejlik. A Szerelemben Darvas Lili, Törőcsik Mari, Darvas Iván játéka utolérhetetlen, meggyőződhetnek róla július 30-án.

​A júliusi filmkínálat különösen izgalmas!

16-án Mészáros Márta Örökbefogadás című, szociológiai érzékenységű filmje várja a mozgóképek barátait. A rendező az Örökbefogadással 1975-ben megnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját. Ezzel a magyar és az európai filmtörténet egyik viszonyítási pontjává vált mű és alkotója.

Apendragonlegenda-142853.jpg

A Pendragon legenda (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

Július 21-én ismét egy irodalmi fogantatású filmmel találkozhatnak. Szerb Antal A Pendragon legenda című filozofikus és bizonyos vonásaiban parodisztikus bűnügyi regényéből Révész György forgatott misztikus alkotást. Egy kis esti borzongás bizonyára jól esik majd a melegben.

Révész másik filmjét egy héttel később, 28-án nézhetik meg. Regény elevenedik meg ezúttal is, Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című írása. Valóságosan megtörtént eseményekről, személyes tapasztalatokról szól: saját agyműtétének körülményeit beszéli el az író a vásznon is. Karinthyt Latinovits Zoltán személyesíti meg.

A kosztümös filmek kedvelői augusztus 4-re váltsanak jegyet, Jókai Mór romantikus regényének: Egy magyar nábob filmváltozatához. A reformkorban játszódó történetből a mindig nagyléptékben gondolkodó Várkonyi Zoltán készített filmet.

ValaholEu_ban-142853.jpg

Valahol Európában (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

Két filmtörténeti klasszikus következik: az egyik Radványi Géza Valahol Európában című megrázóan humanista alkotása. Somlay Artúr, Gábor Miklós, Bánki Zsuzsa, Bárdy György, Rozsos István, Harkányi Endre páratlan alakításával augusztus 11-én.

Egy a párna, egy a részvény, egy lehelet, egy a részvény

– ki ne tudná Kabos Gyula frenetikus jelenetét felidézni az eredeti, 1934-es Meseautóból. Gaál Béla romantikus, helyenként bohózatba forduló munkáját bátran nevezhetjük örökbecsűnek, akárhányszor újranéznénk, legközelebb augusztus 13-án nyílik rá alkalom a Benczúr Kertben.

CsontvaryFilm-142853.jpg

Csontváry (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

Klasszikussá emelkedett Huszárik Zoltán Csontváry című 1980-ban bemutatott alkotása. Nem életrajzi film, bár nyomon kíséri Csontváry Kosztka Tivadar sorsának epizódjait, sokkal inkább szól a művészlét gyötrelmeiről, szorongásairól, a zseni társadalmi kivetettségéről. Augusztus 18-én ezt a témát, és Jankura Péter operatőr festői képet ismerheti meg az érdeklődő.

Bővebb információ ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Kapcsolódó

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.

Nyáresti programokkal vár a Benczúr Ház fákkal övezett kertje

Nyáresti programokkal vár a Benczúr Ház fákkal övezett kertje

A Benczúr Kerti Esték rendezvénysorozat idén is várja az érdeklődőket június 18-tól szeptember 9-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Jazz/World

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Vizuál Film

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál hír

Régi magyar némafilmek zenei aláfestéséhez hirdettek pályázatot

Némafilmhez filmzenét! címmel indít pályázatot a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet. A jelentkezési határidő: 2021. március 31. éjfél.
Vizuál hír

A-kategóriás filmfesztiválon debütál a magyar elsőfilmes drámája

Az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjét. Az elsőfilmesek versenyében szereplő alkotás India után 2021 tavaszán Magyarországon is látható lesz a Budapest Film forgalmazásában.
Vizuál hír

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.