Vizuál

Mednyánszky és Kádár

2012.02.04. 08:00
Ajánlom
A Virág Judit Galériában folytatódik a Mednyánszky-őrület egy még ismeretlen képeket bemutató kiállítással, és ezzel párhuzamosan egy amerikai magángyűjteményből hazalátogató Kádár Béla-válogatást is lehet most látni.

Mednyánszky
A festőről írott könyvének bevezetőjében Markója Csilla jelzi, nagyszámú korai Mednyánszky-mű előkerülésével lehet még a jövőben számolni. Az Egy ismeretlen Mednyánszky-gyűjtemény című kiállításon éppen egy ilyen kollekció kerül bemutatásra. A gyűjteményben szereplő 25 kép örökségként kerülhetett az utolsó ismert tulajdonosok, Derider Heumann Schwartz és Alicia Samek Bauer birtokába, de hogy kettejük közül kinek a családi hozományaként, azt ma már (vagy még) nem tudni. A pár 1945-ben házasodott össze Csehszlovákiában, majd két év elteltével Ecuadorba emigráltak, ahonnan 1956-ban költöztek Chilébe. A férfi 1965-ben, felesége 2010-ben hunyt el, gyermektelenül. Hagyatékukat egy barátjuk örökölte, az örökség feltételei között szerepelt, hogy a képeket haza kell hozni Magyarországra és itt értékesíteni.

A Dél-Amerikából hazakerült kis gyűjtemény valamikor 1875 és 1895 között jöhetett létre a történelmi Felvidéken. Erre vall a képek látásmódja, az ábrázoltak személye, az anyag egységes volta, melyek egytől-egyig Mednyánszky korai korszakából származnak. Időben a legelső egy férfiportré (Szakállas öreg férfi), Mednyánszky müncheni tanulmányainak éveire, vagyis 1873-74 körülre tehető, míg a kollekció időben legutolsó darabjai - portrék, tájképek és egy kivételesen szép csavargó-kép - az 1890-es évek közepén készültek. A festményeken végigvonul Mednyánszky stúdiumainak minden stációja: a müncheni tanulóévek, Corot és Barbizon hatása, valamint a bécsi stimmungimpresszionizmus hangulatfestészete. Talán épp ez a sajátosság az, ami a kollekció egyik legnagyobb erénye: egységben láttatja a festő indulásának, korai próbálkozásainak idáig meglehetősen töredékes összképét.

Kádár
Nem sokkal a művész halála után a kaliforniai San Diegóban nagyszabású egyéni kiállítást rendeztek képeiből és rajzaiból. Az 1962 januárjában nyílt tárlathoz készült katalógus bevezetőjét Stephan Deák (szül. Deák István) írta, aki személyes hangú visszaemlékezéssel méltatta a művészt. Ő és fivére, Imre is zenészek, még a tízes években ismerkedtek meg az ugyancsak muzikális érdeklődésű Kádár Béla festővel. A Deák-fivérek az első világháború után hagyták el Magyarországot. Svájci kitérővel a húszas évek elején az Amerikai Egyesült Államokban telepedtek le, de mindvégig kapcsolatot tartottak magyarországi barátaikkal, köztük Kádár Bélával is. A festő csupán egy alkalommal járt Amerikában a New York-i Brooklyn Museum igazgatójának felkérésére, hogy egy kisebb kollekcióval vegyen részt egy 1928-as kollektív tárlaton. Kádár majd egy éves amerikai tartózkodása alatt rendszeresen találkozott ott élő magyar barátaival. Különösen jó kapcsolatot ápolt Deák Imre első feleségével, aki számos képén modellként is szerepelt. Mary Elizabeth a lehetőségéhez mérten képvásárlással támogatta a nélkülöző festőt, portrémegrendeléseket szerzett számára. Rövid időn belül egy jelentős kis kollekciót gyűjtött össze Kádár Béla képeiből és grafikai lapjaiból.

A most látható válogatás a két Deák-fivér leszármazottainak gyűjteményéből való, átfogja a művész pályájának szinte összes periódusát. A korai tusrajzok és szénvázlatok mellett megtalálhatók a húszas évek kubisztikus, konstruktív kompozíciói és a harmincas évek dekoratív figurális zsánerjelenetei közül is néhány kiváló darab. Az elmúlt ötven évben megismerte a világ Kádár Béla nevét, a legjelentősebb külföldi és hazai galériák és aukciós házak sikerrel forgalmazzák alkotásait. Ugyanakkor számos remekműve továbbra is lappang Európában és Amerikában. A művészettörténész kutató vagy a képeiért rajongó lelkes gyűjtő bízvást reménykedhet, hogy a jövőben még sok kiváló Kádár Béla-mű kerülhet elő.

Egy ismeretlen Mednyánszky gyűjtemény
Kádár Béla kiállítása - Válogatás egy amerikai magángyűjteményből

Virág Judit Galéria - 2012. február 2. - március 3.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.
Vizuál morgan freeman

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.