Vizuál

Még egy hét EU-elnökség

2011.07.10. 11:32
Ajánlom
Egy hétig láthatóak a magyar EU-elnökség ajándéktárgyai a Nemzeti Múzeumban.

Többek között „hímes" pendrive-val, Zsolnay-medállal és Rubik-kockával, vagyis az elmúlt félévi magyar uniós elnökség hivatalos ajándéktárgyaival, berendezési elemeivel, mintegy 150 tárggyal bővült a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteménye. A soros uniós elnökségi félév zárultával felvethető a kérdés: mi marad utána? ‒ vetette fel az ajándéktárgyak pénteki budapesti átadási ünnepségén a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Győri Enikő emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökség nélkül nem sikerülhetett volna június végéig lezárni az EU-csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, más magyar vívmányok ‒ az uniós romastratégia vagy a régiós Duna-stratégia elfogadása ‒ pedig olyan kereteket jelentenek, amelyeket a jövőben lehet konkrét tartalommal megtölteni.

Mint Győri elmondta, tárgyi oldalon is számos emléke marad azonban a magyar EU-elnökségnek, és ezek nem kerülhetnének méltóbb helyre a Magyar Nemzeti Múzeumnál. Az államtitkár kiemelte a brüsszeli Justus Lipsius-ház elnökségi tárgyalója, illetve a fél évig ugyanott található olvasóliget a Nemzeti Múzeumnak átadott berendezését, hozzátéve: más bútordarabokat a kormány például Beregszászra vagy Csíkszeredára juttat el.

„Az elnökségi ajándéktárgyak egyik csoportjába a hagyományos magyar kincsek, termékek tartoznak, de bemutattuk az innovatív oldalunkat is." Az MNM tárlóiban így megtekinthetők a VIP vendégeknek szánt Herendi porceláncsészék, Zsolnay-medálok és egyéb ajándéktárgyak, a neves magyar találmányokat, valamint a jellegzetes finomságokat tartalmazó ajándékdobozok is, míg
egy pálinkáspohár egy új magyar találmányra, a pálinkaautomatára utal. A Külügyminisztérium által átadott tárgyak listáját Robák Ferenctől, a magyar EU-elnökség operatív biztosától vehette át Csorba László főigazgató, aki hangsúlyozta: a modern kor muzeológusa nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondol a gyűjteményezés során.

Újságírói kérdésre válaszolva Csorba László elmondta, a magyar uniós elnökség tárgyi emlékei az egyhetes kiállítás után a múzeum raktárába kerülnek, de közülük számos tárggyal a jövő kiállításain is találkozhatnak majd a látogatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Jazz/World

Megjelent a Nagy Emma Quintet új lemeze

A folyamatos változásról szól a Nagy Emma Quintet új, második lemeze. A Bartók Konzervatórium növendékeiből alakult formáció október 27-én mutatja be a Low Frequency Oscillator című anyagot a fővárosi Opus Jazz Clubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Vizuál magazin

Mi lapul a gyapotszedők mosolya mögött? – Lakner László festményének titka a Ludwig Múzeum kiállításán

A Ludwig Múzeum gyűjteményének több mint száz művét bemutató Időgép című kiállításon sokféle alkotással találkozhatunk, amelyek között számos festmény is helyet kapott. Lakner László képén mosolygó gyapotszedő munkások láthatók. Vajon mennyire őszinte ez a mosoly, és mi lapul mögötte?
Vizuál díj

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili szerelmesfilmje

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilmje kapta az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának Gold Hugó-fődíját.
Vizuál szfe

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.