Vizuál

Még egy hét EU-elnökség

2011.07.10. 11:32
Ajánlom
Egy hétig láthatóak a magyar EU-elnökség ajándéktárgyai a Nemzeti Múzeumban.

Többek között „hímes" pendrive-val, Zsolnay-medállal és Rubik-kockával, vagyis az elmúlt félévi magyar uniós elnökség hivatalos ajándéktárgyaival, berendezési elemeivel, mintegy 150 tárggyal bővült a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteménye. A soros uniós elnökségi félév zárultával felvethető a kérdés: mi marad utána? ‒ vetette fel az ajándéktárgyak pénteki budapesti átadási ünnepségén a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Győri Enikő emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökség nélkül nem sikerülhetett volna június végéig lezárni az EU-csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, más magyar vívmányok ‒ az uniós romastratégia vagy a régiós Duna-stratégia elfogadása ‒ pedig olyan kereteket jelentenek, amelyeket a jövőben lehet konkrét tartalommal megtölteni.

Mint Győri elmondta, tárgyi oldalon is számos emléke marad azonban a magyar EU-elnökségnek, és ezek nem kerülhetnének méltóbb helyre a Magyar Nemzeti Múzeumnál. Az államtitkár kiemelte a brüsszeli Justus Lipsius-ház elnökségi tárgyalója, illetve a fél évig ugyanott található olvasóliget a Nemzeti Múzeumnak átadott berendezését, hozzátéve: más bútordarabokat a kormány például Beregszászra vagy Csíkszeredára juttat el.

„Az elnökségi ajándéktárgyak egyik csoportjába a hagyományos magyar kincsek, termékek tartoznak, de bemutattuk az innovatív oldalunkat is." Az MNM tárlóiban így megtekinthetők a VIP vendégeknek szánt Herendi porceláncsészék, Zsolnay-medálok és egyéb ajándéktárgyak, a neves magyar találmányokat, valamint a jellegzetes finomságokat tartalmazó ajándékdobozok is, míg
egy pálinkáspohár egy új magyar találmányra, a pálinkaautomatára utal. A Külügyminisztérium által átadott tárgyak listáját Robák Ferenctől, a magyar EU-elnökség operatív biztosától vehette át Csorba László főigazgató, aki hangsúlyozta: a modern kor muzeológusa nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondol a gyűjteményezés során.

Újságírói kérdésre válaszolva Csorba László elmondta, a magyar uniós elnökség tárgyi emlékei az egyhetes kiállítás után a múzeum raktárába kerülnek, de közülük számos tárggyal a jövő kiállításain is találkozhatnak majd a látogatók.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál aukció

Rekordáron kelt el Vaszary János fényben lebegő városa

160 millió forintért kelt el Vaszary János San Remo című festménye a Virág Judit Galéria őszi aukcióján. A kimagasló érdeklődés mellett zajló hibrid árverésen Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, az Utcai zenészek 48 millió forintért cserélt gazdát.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.