Vizuál

Még egy hét EU-elnökség

2011.07.10. 11:32
Ajánlom
Egy hétig láthatóak a magyar EU-elnökség ajándéktárgyai a Nemzeti Múzeumban.

Többek között „hímes" pendrive-val, Zsolnay-medállal és Rubik-kockával, vagyis az elmúlt félévi magyar uniós elnökség hivatalos ajándéktárgyaival, berendezési elemeivel, mintegy 150 tárggyal bővült a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteménye. A soros uniós elnökségi félév zárultával felvethető a kérdés: mi marad utána? ‒ vetette fel az ajándéktárgyak pénteki budapesti átadási ünnepségén a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Győri Enikő emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökség nélkül nem sikerülhetett volna június végéig lezárni az EU-csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, más magyar vívmányok ‒ az uniós romastratégia vagy a régiós Duna-stratégia elfogadása ‒ pedig olyan kereteket jelentenek, amelyeket a jövőben lehet konkrét tartalommal megtölteni.

Mint Győri elmondta, tárgyi oldalon is számos emléke marad azonban a magyar EU-elnökségnek, és ezek nem kerülhetnének méltóbb helyre a Magyar Nemzeti Múzeumnál. Az államtitkár kiemelte a brüsszeli Justus Lipsius-ház elnökségi tárgyalója, illetve a fél évig ugyanott található olvasóliget a Nemzeti Múzeumnak átadott berendezését, hozzátéve: más bútordarabokat a kormány például Beregszászra vagy Csíkszeredára juttat el.

„Az elnökségi ajándéktárgyak egyik csoportjába a hagyományos magyar kincsek, termékek tartoznak, de bemutattuk az innovatív oldalunkat is." Az MNM tárlóiban így megtekinthetők a VIP vendégeknek szánt Herendi porceláncsészék, Zsolnay-medálok és egyéb ajándéktárgyak, a neves magyar találmányokat, valamint a jellegzetes finomságokat tartalmazó ajándékdobozok is, míg
egy pálinkáspohár egy új magyar találmányra, a pálinkaautomatára utal. A Külügyminisztérium által átadott tárgyak listáját Robák Ferenctől, a magyar EU-elnökség operatív biztosától vehette át Csorba László főigazgató, aki hangsúlyozta: a modern kor muzeológusa nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondol a gyűjteményezés során.

Újságírói kérdésre válaszolva Csorba László elmondta, a magyar uniós elnökség tárgyi emlékei az egyhetes kiállítás után a múzeum raktárába kerülnek, de közülük számos tárggyal a jövő kiállításain is találkozhatnak majd a látogatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Vizuál

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Klasszikus

Ilyen érzés volt egyetlen európaiként hallgatni a Concerto Budapest koncertjét Kínában

Szürreális és tanulságos élmény volt, de emlékezetes volt az este Fucsouban a zenekar azon tagjai számára is, akik a koncert előtt egy vörös szőnyegen sétáltak Jackie Chan-nel.
Klasszikus

Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok.
Klasszikus

Íme a februári Beethoven-maraton teljes programja!

Forradalmi, látnoki, zseni – a klasszikus zene örök csillagát, Ludwig van Beethovent ünneplik a Müpa, a BFZ és a magyar zenei élet legmeghatározóbb muzsikusai 2020. február 2-án, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján. Az igazi fanatikusok 11 órán át hallgathatják a zeneszerző-óriás műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál józsefváros

A Vuk karakterei színesítik egy józsefvárosi ház tűzfalát

Elkészült kedden az óriás festmény a Józsefvárosban található Baross utca 109. szám alatti ház tűzfalán, a képen a Vuk című rajzfilm karakterei láthatók - közölte a Színes Város Csoport.
Vizuál hír

"Vidám munka volt" – Befejeződött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása

A feleségem története című filmet ötvenhét napig forgatták egy nemzetközi stábbal, és a több hónapos utómunka első fázisaként megkezdődött a vágás.
Vizuál Film

Tallinban is bemutatják a magyar komolyzenei #metoo-filmet

Az észak-európai A-kategóriás filmfesztiválon is bemutatják Nagy Zoltán első játékfimjét, a Szép csendbent, amely egy zaklató karmester és áldozatának története. A film hazai mozikban november 14-től látható.
Vizuál hír

Látványtervezői díj a Valannak

A Valan – Az angyalok völgye című film látványtervezője, Damokos Csaba az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a kategória megosztott második díját nyerte el.
Vizuál mti

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.