Vizuál

Még egy táncot mindenkinek! – 15 legkedvesebb filmes táncjelenetünk

2023.07.06. 14:45
Ajánlom
Énekelve és táncolva elázni az esőben, miniszterelnökként ellazulni pár pillanatra, alkoholban keresni az élet iránti reményt, szórakoztatni a gengszterfőnök feleségét, vagy „aputestet” villantva vetkőzni a megélhetésért. Számtalan helyzetben kínálkozik ok egy táncra, és legalább annyiszor lepi meg a nézőt, amikor egy szereplő váratlanul táncmozdulatokba kezd. Az alábbiakban kedvenc filmes táncjeleneteinkből kínálunk egy válogatást.

Igazából szerelem (2003)

A visszaemlékezések szerint Hugh Grant gyűlölte a film talán legnépszerűbb, legendássá vált táncos jelenetét forgatni. Még a felvétel napján is azt remélte, a rendező lebetegszik, és a jelenet kikerül a filmből. Szerencsére nem ez történt, így bármikor visszanézhetjük szeretnivalóan esetlen mozgását. A brit színész azt is elárulta, a mozdulatok a mai napig kísértik, főleg azért, mert nem a zene ritmusára táncolt.

 

Ének az esőben (1952)

A boldogság megfoghatatlan érzéséről szól a filmtörténet egyik ikonikus jelenete, amiben Gene Kelly dúdolgat az esőben, esernyőjét pörgeti a feje fölött. Forog egy lámpaoszlop körül, majd úgy dönt, becsukja az ernyőt, és rázendít a dalra, ami bárhol csendül föl, mindenki folytatni tudja. Azt beszélik, a legendás jelenet felvételekor Kellynek magas láza volt, mégsem mondta le a forgatást. Könnyedén táncol és szteppel, esernyőjét hol táncpartnerévé teszi, hol gitározásra használja. Önfeledten ugrál a pocsolyában, mert semmi más nem számít, csak a mindent betöltő szerelem boldogsága. Szerintünk egy ilyen bőrig ázásra bárki szívesen „befizetne”.

 

Még egy kört mindenkinek (2020)

Ellenállunk a késztetésnek, és nem próbálunk meg szavakat keresni Mads Mikkelsen színészi tehetségére, mert minden elcsépelt kifejezés kevés volna hozzá. Ehelyett inkább megidézzük karrierjének egyik legutóbbi remekművét, Thomas Vinterberg drámáját, amelyben az alkoholfogyasztás lehetséges pozitív hatásaival kísérleteznek középkorú férfi főhőseink, akik belefásulva karrierjükbe, újra fiatalkori önmagukat kezdik keresni. Persze, az életet nem lehet holmi trükkökkel kicselezni. A film végére a főszereplőnek is meg kell tanulnia ezt, és elfogadni saját esendőségét. Vinterberg azonban szavak nélkül mutatja meg nekünk ezt a lelki folyamatot. Mikkelsen életigenlő tánca minden idők legjobb zárójeleneteinek listáján is előkelő helyet érdemelne.

 

A boldogító nem (1997)

Mit csináljon az ember, ha népszerű irodalomtanárként egykori diákja Oscar-díjat kap, és köszönőbeszédében név szerint őt említi meg a tévében, de mielőtt még elhatalmasodna rajta a büszkeség, volt tanítványa azt is hozzáteszi, hogy őróla mintázta a meleg katona szerepét, mert a volt tanára az... Nem csoda, ha az amerikai kisvárosban kitör a botrány. Három éve tartó jegyessége és Barbra Streisand iránti rajongása csak növeli a városlakók gyanúját Howard identitása iránt. Úgy kell hát viselkedni, mint az igazi férfiak, és ehhez nem árt, ha egy oktatókazetta is kéznél van. Kevin Kline imádnivaló jelenetét láthatjuk az alábbi videóban, amelyben az I Will Survive-ot meghallva nem tud ellenállni a tánc „démonának”.

 

Alul semmi (1997)

A ’90-es évek Angliájába röpít bennünket ez a nagy sikert aratott, vicces, ugyanakkor elgondolkodtató mozi. A gyárbezárások miatt munka nélkül maradt férfiak, szám szerint hatan, összeállnak, hogy betanuljanak egy vetkőzős számot. A csöppet sem tökéletes testtel rendelkező hímek műsorának lényege, hogy a show végére ne maradjon rajtuk alul semmi.

 

Joker (2019)

Todd Philips alkotásáról sok jót és rosszat lehet mondani, abban azonban talán mind egyetérthetünk, hogy a lépcsősoron bemutatott táncjelenet a film legemlékezetesebb pillanata, amely már napokkal a bemutató után mémmé vált, emberek tucatjai keresték fel a helyszínt a valóságban, hogy reprodukálják a főszereplő mozdulatait. A jelenet azonban nem csak Joaquin Phoenix Oscar-díjas alakítása miatt hatásos – a forgatókönyvben is kitüntetett szerepe van. Ez az a pillanat ugyanis, amikor a főhős, Arthur Fleck felett végleg eluralkodik az őrület, és egy szerencsétlen kisemberből átalakul Jokerré.

 

Babylon (2023)

A 2023-as év eddigi egyik legemlékezetesebb mozija Damien Chazelle háromórás nagyeposza, amely magáról a filmiparról mesél, annak minden szépségével és borzalmával együtt. Aki látta, soha nem felejti el a hihetetlen nyitójelenetét, ahol egyfajta gigantikus őskáoszban ismerjük meg a 20-as évek Hollywoodjának meglehetősen dekadens életérzését. Chazell azonban nem öncélúan csinálja ezt: ebben a zűrzavarban mutatja be nekünk a film későbbi főhőseit. A varázslatos Margot Robbie karaktere a történet ezen a pontján még egy senki, de féktelen táncában már felismerhetjük világméretű ambícióit, amelyeknek köszönhetően rövidesen hatalmas sztár válik belőle.

 

Ponyvaregény (1994)

Minden bizonnyal a modern filmtörténet egyik legnépszerűbb jelenete, amikor John Travolta és Uma Thurman táncolni kezd Quentin Tarantino Arany Pálma-díjas filmjében. Túl azon, hogy hihetetlenül hangulatos és igéző a koreográfia, a rendező-író ezzel a jelenettel is észrevétlenül növeli a feszültséget, a két karakter között ugyanis félreérthetetlenül kialakult egyfajta vonzalom, ám a férfinak vissza kell fognia magát, a nő ugyanis kíméletlen gengszterfőnökének felesége – és volt már olyan, aki egy ártalmatlan talpmasszázs miatt kizuhant az ablakon.

 

A nagy Lebowski (1998)

Vajon létezik-e lazább és szerethetőbb ember a nagy Lebowskinál? Aki tulajdonképpen nem is Lebowski, hanem a Töki, „nagy” pedig még kevésbé… Az egykori hippi, akinek nincsenek ambíciói, még a pénz sem motiválja, egyetlen vágya, hogy fürdőköntösben és papucsban megigyon néha egy fehéroroszt, vagy barátaival bowlingozhasson. Amikor a történet egy pontján bedrogozzák, nézőként átélhetjük, hogyan is nézhet ki egy ilyen ember tudattalanja. Annyit elárulhatunk, van benne tánc és bowling is. Jeff Bridges természetesen brillírozik Töki szerepében.

 

Funny Girl (1968)

– Azt mondtad, tudsz görkorcsolyázni!
– Azt hittem, tudok! – vágja rá Fanny Brice, majd begurul a színpadra, hogy akaratlanul is szétverje a mulatóban fellépő táncoslányok görkorcsolyás számát. S miközben kolléganői közül jó párat feldönt, el is indul a sztárság felé vezető úton. Barbra Streisand élete első filmszerepével rögtön berobbant a köztudatba, és alakításáért elnyerte első és – színésznőként – egyetlen Oscar-díját. Az akkor 26 esztendős, azóta is sikert sikerre halmozó Barbra Streisandot a közönség örökre a szívébe zárta.

 

Egy asszony illata (1992)

Ki gondolta volna, hogy Al Pacino eredetileg nem is akarta eljátszani Frank Slade alezredes szerepét, amit előtte Harrison Ford, Dustin Hoffman, Jack Nicholson és Joe Pesci is visszautasított? Szerencsére Pacinót sikerült rábeszélni élete egyik ikonikussá vált filmszerepére, amiért Oscar-szobrot is nyert. A színész állítólag a forgatások szünetében is karakterben maradt, mindenhova jellegzetes botjával ment, és nem nézett a szemébe senkinek sem, akivel találkozott. Az alábbi videóban a filmtörténet egyik legszebb tangóját láthatjuk, amiben a vak alezredes vezeti táncpartnerét (Gabriella Anwar), a világhírű Por Una Cabeza című muzsikára.

 

Kaliforniai álom (2016)

Valódi orgazmus a szemnek, fülnek és léleknek Damien Chazelle másik nagyszerű filmjének csodálatos felütése. A jelenetet a filmstúdió parkolójában próbálták el, és a rendező mobiltelefonjával maga csinálta a próbafelvételeket, hogy a kameramozgás tervét elkészíthesse azért, hogy majd az egészet egy részben, vágások, leállások nélkül rögzítsék. A jelenet felvétele az év legmelegebb napján, majdnem negyvenfokos melegben történt, a városba vezető egyik gyorsforgalmi út ereszkedő szakaszán. A lenyűgöző kameramozgással készített képsorokba belefeledkezve arra gondol az ember, ha legközelebb egy szép nyári napon dugóba kerül, a legjobb, amit tehet, hogy az autójából kiszállva énekbe és önfeledt táncba kezd.

 

Eksztázis (2018)

Gaspar Noé horrorfilmjében fiatal táncosok gyűlnek össze egy házban, hogy hódoljanak közös szenvedélyüknek. A történet egy hipnotikus erejű közös koreográfiával indul, amelyen keresztül valamennyien megélhetik szabadságukat, és kifejezhetik egyéniségüket. A cselekmény azonban egy ponton rémálomba fordul át, amely során valamennyi szereplő más és más módon tapasztalja meg saját egyedi poklát, ahol a szabadság fojtogatóvá, a tánc pedig önsanyargatóvá, kényszeressé, fájdalmassá válik.

 

Hair (1968)

A nemrégiben elhunyt Treat Williams nevéhez fűződik a Miloš Forman rendezte film egyik legikonikusabb táncjelenete, amiben Berger az asztalra pattanva táncol, és okoz botrányt a konzervatív vendégseregben. Nemzedékek sorára hatott a hosszú hajú, a vietnámi háború ellen így tiltakozó hippik lázadása a társadalmi igazságtalanság ellen, és a film mindmáig megkerülhetetlen maradt.

 

Carmen (1983)

Carlos Saura filmrendező Antonio Gades koreográfus közreműködésével készítette el ezt a nagyszerű mozit. Filmjük története szerint egy koreográfus, készülő Carmen-előadásához keresi a megfelelő táncosnőt. Annak rendje-módja szerint bele is szeret választottjába, ettől fogva pedig az eredeti történet és a balett-teremben zajló szenvedélyes akciók elválaszthatatlanul egymásba fonódnak. Táncok és dráma mesterfokon, flamencostílusban elbeszélve. A táncjelenet 1:44-től indul:

Fejléckép: John Travolta és Uma Thurman a Ponyvaregény című filmben (Fotó/Forrás: Port.hu)

Minden idők legjobb táncjelenetei egy videóban

Kapcsolódó

Minden idők legjobb táncjelenetei egy videóban

100 film 5 percben: már ötmillióan látták a videót, ami egybegyúrta Hollywood táncos lábú sztárjait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.