Vizuál

Még két hónap: San Franciscótól Woodstockig

2011.11.08. 14:22
Ajánlom
A zene vizuális megjelenítésének pszichedelikus plakátos hőskorszakából ad ízelítőt most a KOGART Ház. A szeptember vége óta látogatható kiállítást nem érdemes kihagyni.

Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Doors, Led Zeppelin. Egy olyan korszak plakátjait idézi fel a tárlat, amikor még nem volt minden telis-tele szórva képekkel, és a bandák még csak ismerkedtek a mozgókép nyújtotta lehetőségekkel. A kiállítás a 20. századi kultúrtörténet egy különleges epizódjának relikviáit mutatja be, elsősorban az 1965-1971 között a San Francisco-öböl környékén készült pszichedelikus rockplakátokra koncentrálva.

A szóban forgó néhány év az amúgy is forrongó időszaknak egy különösen intenzív szakaszát, egyben lezárását is jelentette, és világszerte alig túlbecsülhető hatást gyakorolt a populáris kultúra alakulására és generációk életmódjára. A plakátok nemcsak a rajtuk megjelenő zenei események és szereplők miatt érdekesek, hanem képzőművészeti szempontból nézve is önálló értéket képviselnek, meglepő és sajátos áthallásokkal a közép-európai hagyományok felé. Mellettük a korszak egyéb különleges tárgyi emlékei - eredeti albumborítók, kéziratok, hangszerek - is láthatók.

A KOGART Önkéntes Program keretében október 12-től minden szerdán 15 órakor és minden vasárnap 11 órakor ingyenes tárlatvezetéssel lehet megnézni a kiállítást.

Több más program kötődik még a plakátokhoz november és decemberben is, regisztrálni itt lehet.
November 15., kedd 19:00
Pódiumbeszélgetés Kéri László politológussal és Simonyi Andrással
November 22., kedd 19:00
Múzeumpedagógia felnőtteknek: plakáttörténet és szimbolika, elmélet-gyakorlat
December 6., kedd 19:00
Pódiumbeszélgetés Presser Gáborral

Múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak általános és középiskolásoknak, ahol a következő témakörökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők:
Rock mint életérzés (a képzőművészet és az alkalmazott művészet találkozása az ifjúsági szubkultúrával), A 60-as évek divatja és a retróhullám, A plakátművészet és tipográfia a 20. században, Reklám és tárgykultúra, Művészet - terápia - ifjúság: a zenétől a drogokig
középiskolai (14-18 év) csoportok számára kreatív foglalkozásokat is rendeznek október 7-től minden második pénteken 10:00-től 12:00 óráig és 12:30-tól 14:30-ig, témavezető múzeumpedagógus: Sinkó István.
Az egész családnak szóló programok is lesznek még felnőttek és fiatalok közös részvételével: betűépítés, plakát- és CD-borító tervezés, szitanyomás, látványtervezés, a hatvanas évek divattörténete, ismerkedés a kollázs-montázs technikával.
Időpontok:
November 12. (szombat) 15:00-17:00
November 26. (szombat) 15:00-17:00
December 10. (szombat) 15:00-17:00
Jelentkezés iskolai csoportok számára: Sinkó István (06 20) 353-7310
Jelentkezés a kreatív családi foglalkozásokra és további információ: +36 1 354 3839 vagy maria.bukodi@kogart.hu.

San Franciscótól Woodstockig - Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971
KOGART Ház - 2011. szeptember 24. - 2011.december 31.
Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.
Vizuál hír

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Vizuál pályázat

Várják a jelentkezőket az Esterházy Art Award 2021 pályázatára

A 2021. június 11-ig beérkezett pályázatokból a nemzetközi zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek Short List 2021 – Esterházy Art Award Magyarország címmel 2021. december 3-án nyílik kiállítása a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál hír

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.