Vizuál

Még két hónap: San Franciscótól Woodstockig

2011.11.08. 14:22
Ajánlom
A zene vizuális megjelenítésének pszichedelikus plakátos hőskorszakából ad ízelítőt most a KOGART Ház. A szeptember vége óta látogatható kiállítást nem érdemes kihagyni.

Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Doors, Led Zeppelin. Egy olyan korszak plakátjait idézi fel a tárlat, amikor még nem volt minden telis-tele szórva képekkel, és a bandák még csak ismerkedtek a mozgókép nyújtotta lehetőségekkel. A kiállítás a 20. századi kultúrtörténet egy különleges epizódjának relikviáit mutatja be, elsősorban az 1965-1971 között a San Francisco-öböl környékén készült pszichedelikus rockplakátokra koncentrálva.

A szóban forgó néhány év az amúgy is forrongó időszaknak egy különösen intenzív szakaszát, egyben lezárását is jelentette, és világszerte alig túlbecsülhető hatást gyakorolt a populáris kultúra alakulására és generációk életmódjára. A plakátok nemcsak a rajtuk megjelenő zenei események és szereplők miatt érdekesek, hanem képzőművészeti szempontból nézve is önálló értéket képviselnek, meglepő és sajátos áthallásokkal a közép-európai hagyományok felé. Mellettük a korszak egyéb különleges tárgyi emlékei - eredeti albumborítók, kéziratok, hangszerek - is láthatók.

A KOGART Önkéntes Program keretében október 12-től minden szerdán 15 órakor és minden vasárnap 11 órakor ingyenes tárlatvezetéssel lehet megnézni a kiállítást.

Több más program kötődik még a plakátokhoz november és decemberben is, regisztrálni itt lehet.
November 15., kedd 19:00
Pódiumbeszélgetés Kéri László politológussal és Simonyi Andrással
November 22., kedd 19:00
Múzeumpedagógia felnőtteknek: plakáttörténet és szimbolika, elmélet-gyakorlat
December 6., kedd 19:00
Pódiumbeszélgetés Presser Gáborral

Múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak általános és középiskolásoknak, ahol a következő témakörökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők:
Rock mint életérzés (a képzőművészet és az alkalmazott művészet találkozása az ifjúsági szubkultúrával), A 60-as évek divatja és a retróhullám, A plakátművészet és tipográfia a 20. században, Reklám és tárgykultúra, Művészet - terápia - ifjúság: a zenétől a drogokig
középiskolai (14-18 év) csoportok számára kreatív foglalkozásokat is rendeznek október 7-től minden második pénteken 10:00-től 12:00 óráig és 12:30-tól 14:30-ig, témavezető múzeumpedagógus: Sinkó István.
Az egész családnak szóló programok is lesznek még felnőttek és fiatalok közös részvételével: betűépítés, plakát- és CD-borító tervezés, szitanyomás, látványtervezés, a hatvanas évek divattörténete, ismerkedés a kollázs-montázs technikával.
Időpontok:
November 12. (szombat) 15:00-17:00
November 26. (szombat) 15:00-17:00
December 10. (szombat) 15:00-17:00
Jelentkezés iskolai csoportok számára: Sinkó István (06 20) 353-7310
Jelentkezés a kreatív családi foglalkozásokra és további információ: +36 1 354 3839 vagy maria.bukodi@kogart.hu.

San Franciscótól Woodstockig - Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971
KOGART Ház - 2011. szeptember 24. - 2011.december 31.
Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Öt kisfilm Európáról – Így látják a fiatalok az EU-t

Online elérhetőek az Európai Bizottság EUandME kampányának díjnyertes alkotásai, köztük Galambos Levente Rejtett értékek című filmje, amely a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a tárgyak és az emberi kapcsolatok megújíthatóságáról beszél.
Vizuál galéria

Hulladékból készült Gigacsiga a Művészetek Völgyébe

A vigántpetendi Cirque du Tókertben felállított alkotás a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben a művész olyan mintákat követ az alkotás során, mint Giacometti, vagy éppen Picasso. Galériánkban az alkotói folyamatot is végigkövethetik.
Vizuál fényképTár

Einstand a Múzeumkertben

Az Esti Hírlap forgatási fotói az újságban végül nem jelentek meg. Most a Fidelio FényképTár sorozatát olvasóival pedig még az internetes bázisba kerülés előtt megosztják a felvételeket múzeum munkatársai.
Vizuál ajánló

„A lassú idő a sivatag felől jön" - mozikban a Yao utazása

Szívhez szóló alakítással tér vissza a filmvászonra az Életrevalók francia szupersztárja, Omar Sy. Mától vetítik a mozik a francia-szenegáli road-moviet, a Yao utazását. 
Vizuál galéria

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.