Vizuál

Még két hónap: San Franciscótól Woodstockig

2011.11.08. 14:22
Ajánlom
A zene vizuális megjelenítésének pszichedelikus plakátos hőskorszakából ad ízelítőt most a KOGART Ház. A szeptember vége óta látogatható kiállítást nem érdemes kihagyni.

Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Doors, Led Zeppelin. Egy olyan korszak plakátjait idézi fel a tárlat, amikor még nem volt minden telis-tele szórva képekkel, és a bandák még csak ismerkedtek a mozgókép nyújtotta lehetőségekkel. A kiállítás a 20. századi kultúrtörténet egy különleges epizódjának relikviáit mutatja be, elsősorban az 1965-1971 között a San Francisco-öböl környékén készült pszichedelikus rockplakátokra koncentrálva.

A szóban forgó néhány év az amúgy is forrongó időszaknak egy különösen intenzív szakaszát, egyben lezárását is jelentette, és világszerte alig túlbecsülhető hatást gyakorolt a populáris kultúra alakulására és generációk életmódjára. A plakátok nemcsak a rajtuk megjelenő zenei események és szereplők miatt érdekesek, hanem képzőművészeti szempontból nézve is önálló értéket képviselnek, meglepő és sajátos áthallásokkal a közép-európai hagyományok felé. Mellettük a korszak egyéb különleges tárgyi emlékei - eredeti albumborítók, kéziratok, hangszerek - is láthatók.

A KOGART Önkéntes Program keretében október 12-től minden szerdán 15 órakor és minden vasárnap 11 órakor ingyenes tárlatvezetéssel lehet megnézni a kiállítást.

Több más program kötődik még a plakátokhoz november és decemberben is, regisztrálni itt lehet.
November 15., kedd 19:00
Pódiumbeszélgetés Kéri László politológussal és Simonyi Andrással
November 22., kedd 19:00
Múzeumpedagógia felnőtteknek: plakáttörténet és szimbolika, elmélet-gyakorlat
December 6., kedd 19:00
Pódiumbeszélgetés Presser Gáborral

Múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak általános és középiskolásoknak, ahol a következő témakörökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők:
Rock mint életérzés (a képzőművészet és az alkalmazott művészet találkozása az ifjúsági szubkultúrával), A 60-as évek divatja és a retróhullám, A plakátművészet és tipográfia a 20. században, Reklám és tárgykultúra, Művészet - terápia - ifjúság: a zenétől a drogokig
középiskolai (14-18 év) csoportok számára kreatív foglalkozásokat is rendeznek október 7-től minden második pénteken 10:00-től 12:00 óráig és 12:30-tól 14:30-ig, témavezető múzeumpedagógus: Sinkó István.
Az egész családnak szóló programok is lesznek még felnőttek és fiatalok közös részvételével: betűépítés, plakát- és CD-borító tervezés, szitanyomás, látványtervezés, a hatvanas évek divattörténete, ismerkedés a kollázs-montázs technikával.
Időpontok:
November 12. (szombat) 15:00-17:00
November 26. (szombat) 15:00-17:00
December 10. (szombat) 15:00-17:00
Jelentkezés iskolai csoportok számára: Sinkó István (06 20) 353-7310
Jelentkezés a kreatív családi foglalkozásokra és további információ: +36 1 354 3839 vagy [email protected].

San Franciscótól Woodstockig - Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971
KOGART Ház - 2011. szeptember 24. - 2011.december 31.
Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 10:00-18:00

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Az emberek csodálatosak – kritika A bálnáról

A bálna nem a legjobb, de a legszebb filmje Darren Aronofskynak, aki végső soron hitet tesz az emberiség mellett. Nagyon nagy csodának kellene történnie, hogy Brendan Fraser ne kapja meg érte az Oscar-díjat.
Vizuál magazin

Így hülyültünk mi, avagy Stirlitz 95 évesen még mindig tudná

Február 8-án lenne 95 éves a szovjet színész, Vjacseszlav Vasziljevics Tyihonov, akit csak Stirlitzként ismer az a korosztály, akit mi korai X generációként tartunk számon. Annak igyekszünk utánajárni, hogy ebben a sajátos helyzetben voltaképpen ki mit tud.  
Vizuál ajánló

Az alkotás képessége mindenkiben ott van – művészetterápiás workshopra hív a Csokonai

Február 11-én és 18-án izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház: Terenyei Tímea grafikusművész művészetterápiás workshopjain mindenki kipróbálhatja, hogyan lehet átültetni a zenét a színek és formák világába.
Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.