Vizuál

Még színesebb város

2014.05.30. 13:40
Ajánlom
A Budapest környéki látnivalókat népszerűsíti az a belvárosában, a VII. kerületi Kazinczy utcában található Mika Tivadar-házon megfestett tűzfal, amelyet május 30-án adott át a festést kivitelező Színes Város Csoport.

A festés ötletét az adta, hogy a romkocsmákat látogató külföldi turisták ne csak a fővárost ismerjék meg, hanem ötletet kapjanak ahhoz, hogy itt tartózkodásuk alatt milyen főváros közeli helyeket érdemes meglátogatni - mondta el a fal átadásakor Flór Péter, a Színes Város főtitkára. A Mika Tivadar-ház tűzfalára felkerült térkép különlegessége, hogy a festést foszforeszkáló csillagok díszítik, amire eddig még korábban tűzfal festéskor nem volt példa.

A csoport által indított falfestési akciók remek példái a társadalmi innovációnak. Egy kisebb csoport kezdeményezésében és a graffitis szubkultúra keveredésével indult el, majd a szabályozókörnyezet is felfigyelt rá és támogatni kezdte a ma már városszerte látható, leginkább tűzfalakon megjelenő alkotásokat - idézte fel Finta Sándor, Budapest főépítésze. Emlékeztetett arra, hogy az első kezdeményezést, a Károly körúti egykori Merlin tűzfalát a Fővárosi Önkormányzat támogatta, majd ezt a példát követte több önkormányzat is. Elmondta, hogy az alkotók munkájának eredményeként mára 20 ezer négyzetméternél is több, korábban szürke fal színesedett ki. "Ez a fajta társadalmi innováció rámutat a civil, a közszolgálati és a versenyszféra példaértékű együttműködésére" - jegyezte meg.

A projektekben részt vevő művészek szinte mindegyike aktív urban alkotó vagy graffitis gyökerekből táplálkozik, ezek hatásai megfigyelhetők munkásságukon. A felkért művészek közt jó pár olyan is van, aki már több neves külföldi projektben, fesztiválon bizonyíthatta tehetségét - mondta el Nádudvari Noémi esztéta.

A tűzfalra került kompozíció kiválasztását az is ösztönözte, hogy a magyaroknak és a külföldi turistáknak egyaránt kommunikáljuk: érdemes a városból kimerészkedve felkeresni a Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régióba tartozó vízpartokat, kirándulóhelyeket, látnivalókat - fejtette ki Horváth Gergely, a projektet támogató Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

Egy italgyártó jóvoltából a közeljövőben öt új fal is elkészül, amelyek témái választási helyzeteket jelenítenek meg. Így tűzfalakra kerül majd Budapest és más nagyvárosok összehasonlítása, Buda és Pest különbsége, az utcai művészet szemben a kiállítással, a nagyváros szemben a természettel és a napfelkelte a naplementével.

Flór Péter arról is beszámolt, hogy július 30. és augusztus 31. között megrendezik a főváros első, Budapest tematikájú zenei és művészeti eseményét a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivált, amelynek keretében több mint 100 zenei programot, kerekasztal-beszélgetést és kerületi tematikájú slam poetry előadásokat is szerveznek majd városszerte. A harminc napon át zajló nyári sorozatban a programok mellett augusztusban tíznél több kültéri falat is megfestenek majd képzőművészek, az alkotási folyamatról pedig ismert magyar reklámfilmrendezők és feltörekvő alkotók készítenek kisfilmeket.

A Színes Város ötlete 2008-ban született meg. Tűzfalakra azelőtt korábban senki nem festett Magyarországon szervezett formában, nem reklámcéllal. A legális köztérszínesítés gondolata Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) 1983-ban megjelent Színes város című könyvére épült, amelynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre és ne csak a galériákban találkozhassanak az emberek képzőművészeti alkotásokkal.

Színes falakról még többet olvashat ide kattintva.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Kávéba öntött művészet

A tavalyi Mizo Art Coffee népszerűségén felbuzdulva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ismét festők alkotásaival teszi élvezetesebbé a kávézást, a Mizo Coffee Selection új, limitált kollekciójában 30 festmény kapott helyet.
Vizuál magazin

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál ajánló

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.
Vizuál ajánló

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Vizuál hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.