Vizuál

Még színesebb város

2014.05.30. 13:40
Ajánlom
A Budapest környéki látnivalókat népszerűsíti az a belvárosában, a VII. kerületi Kazinczy utcában található Mika Tivadar-házon megfestett tűzfal, amelyet május 30-án adott át a festést kivitelező Színes Város Csoport.

A festés ötletét az adta, hogy a romkocsmákat látogató külföldi turisták ne csak a fővárost ismerjék meg, hanem ötletet kapjanak ahhoz, hogy itt tartózkodásuk alatt milyen főváros közeli helyeket érdemes meglátogatni - mondta el a fal átadásakor Flór Péter, a Színes Város főtitkára. A Mika Tivadar-ház tűzfalára felkerült térkép különlegessége, hogy a festést foszforeszkáló csillagok díszítik, amire eddig még korábban tűzfal festéskor nem volt példa.

A csoport által indított falfestési akciók remek példái a társadalmi innovációnak. Egy kisebb csoport kezdeményezésében és a graffitis szubkultúra keveredésével indult el, majd a szabályozókörnyezet is felfigyelt rá és támogatni kezdte a ma már városszerte látható, leginkább tűzfalakon megjelenő alkotásokat - idézte fel Finta Sándor, Budapest főépítésze. Emlékeztetett arra, hogy az első kezdeményezést, a Károly körúti egykori Merlin tűzfalát a Fővárosi Önkormányzat támogatta, majd ezt a példát követte több önkormányzat is. Elmondta, hogy az alkotók munkájának eredményeként mára 20 ezer négyzetméternél is több, korábban szürke fal színesedett ki. "Ez a fajta társadalmi innováció rámutat a civil, a közszolgálati és a versenyszféra példaértékű együttműködésére" - jegyezte meg.

A projektekben részt vevő művészek szinte mindegyike aktív urban alkotó vagy graffitis gyökerekből táplálkozik, ezek hatásai megfigyelhetők munkásságukon. A felkért művészek közt jó pár olyan is van, aki már több neves külföldi projektben, fesztiválon bizonyíthatta tehetségét - mondta el Nádudvari Noémi esztéta.

A tűzfalra került kompozíció kiválasztását az is ösztönözte, hogy a magyaroknak és a külföldi turistáknak egyaránt kommunikáljuk: érdemes a városból kimerészkedve felkeresni a Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régióba tartozó vízpartokat, kirándulóhelyeket, látnivalókat - fejtette ki Horváth Gergely, a projektet támogató Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

Egy italgyártó jóvoltából a közeljövőben öt új fal is elkészül, amelyek témái választási helyzeteket jelenítenek meg. Így tűzfalakra kerül majd Budapest és más nagyvárosok összehasonlítása, Buda és Pest különbsége, az utcai művészet szemben a kiállítással, a nagyváros szemben a természettel és a napfelkelte a naplementével.

Flór Péter arról is beszámolt, hogy július 30. és augusztus 31. között megrendezik a főváros első, Budapest tematikájú zenei és művészeti eseményét a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivált, amelynek keretében több mint 100 zenei programot, kerekasztal-beszélgetést és kerületi tematikájú slam poetry előadásokat is szerveznek majd városszerte. A harminc napon át zajló nyári sorozatban a programok mellett augusztusban tíznél több kültéri falat is megfestenek majd képzőművészek, az alkotási folyamatról pedig ismert magyar reklámfilmrendezők és feltörekvő alkotók készítenek kisfilmeket.

A Színes Város ötlete 2008-ban született meg. Tűzfalakra azelőtt korábban senki nem festett Magyarországon szervezett formában, nem reklámcéllal. A legális köztérszínesítés gondolata Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) 1983-ban megjelent Színes város című könyvére épült, amelynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre és ne csak a galériákban találkozhassanak az emberek képzőművészeti alkotásokkal.

Színes falakról még többet olvashat ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál morphoto

KÉP-regény: A zene meg a tévé

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Petőfi Csarnokra és az MTV Europe arankorára emlékezik.
Vizuál ajánló

Lelkendezések és siránkozások - Eszik Alajos kiállítása a Pesti Vigadóban

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben.
Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.