Vizuál

Még színesebb város

2014.05.30. 13:40
Ajánlom
A Budapest környéki látnivalókat népszerűsíti az a belvárosában, a VII. kerületi Kazinczy utcában található Mika Tivadar-házon megfestett tűzfal, amelyet május 30-án adott át a festést kivitelező Színes Város Csoport.

A festés ötletét az adta, hogy a romkocsmákat látogató külföldi turisták ne csak a fővárost ismerjék meg, hanem ötletet kapjanak ahhoz, hogy itt tartózkodásuk alatt milyen főváros közeli helyeket érdemes meglátogatni - mondta el a fal átadásakor Flór Péter, a Színes Város főtitkára. A Mika Tivadar-ház tűzfalára felkerült térkép különlegessége, hogy a festést foszforeszkáló csillagok díszítik, amire eddig még korábban tűzfal festéskor nem volt példa.

A csoport által indított falfestési akciók remek példái a társadalmi innovációnak. Egy kisebb csoport kezdeményezésében és a graffitis szubkultúra keveredésével indult el, majd a szabályozókörnyezet is felfigyelt rá és támogatni kezdte a ma már városszerte látható, leginkább tűzfalakon megjelenő alkotásokat - idézte fel Finta Sándor, Budapest főépítésze. Emlékeztetett arra, hogy az első kezdeményezést, a Károly körúti egykori Merlin tűzfalát a Fővárosi Önkormányzat támogatta, majd ezt a példát követte több önkormányzat is. Elmondta, hogy az alkotók munkájának eredményeként mára 20 ezer négyzetméternél is több, korábban szürke fal színesedett ki. "Ez a fajta társadalmi innováció rámutat a civil, a közszolgálati és a versenyszféra példaértékű együttműködésére" - jegyezte meg.

A projektekben részt vevő művészek szinte mindegyike aktív urban alkotó vagy graffitis gyökerekből táplálkozik, ezek hatásai megfigyelhetők munkásságukon. A felkért művészek közt jó pár olyan is van, aki már több neves külföldi projektben, fesztiválon bizonyíthatta tehetségét - mondta el Nádudvari Noémi esztéta.

A tűzfalra került kompozíció kiválasztását az is ösztönözte, hogy a magyaroknak és a külföldi turistáknak egyaránt kommunikáljuk: érdemes a városból kimerészkedve felkeresni a Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régióba tartozó vízpartokat, kirándulóhelyeket, látnivalókat - fejtette ki Horváth Gergely, a projektet támogató Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

Egy italgyártó jóvoltából a közeljövőben öt új fal is elkészül, amelyek témái választási helyzeteket jelenítenek meg. Így tűzfalakra kerül majd Budapest és más nagyvárosok összehasonlítása, Buda és Pest különbsége, az utcai művészet szemben a kiállítással, a nagyváros szemben a természettel és a napfelkelte a naplementével.

Flór Péter arról is beszámolt, hogy július 30. és augusztus 31. között megrendezik a főváros első, Budapest tematikájú zenei és művészeti eseményét a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivált, amelynek keretében több mint 100 zenei programot, kerekasztal-beszélgetést és kerületi tematikájú slam poetry előadásokat is szerveznek majd városszerte. A harminc napon át zajló nyári sorozatban a programok mellett augusztusban tíznél több kültéri falat is megfestenek majd képzőművészek, az alkotási folyamatról pedig ismert magyar reklámfilmrendezők és feltörekvő alkotók készítenek kisfilmeket.

A Színes Város ötlete 2008-ban született meg. Tűzfalakra azelőtt korábban senki nem festett Magyarországon szervezett formában, nem reklámcéllal. A legális köztérszínesítés gondolata Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) 1983-ban megjelent Színes város című könyvére épült, amelynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre és ne csak a galériákban találkozhassanak az emberek képzőművészeti alkotásokkal.

Színes falakról még többet olvashat ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.