Vizuál

Megalapították a világ legdrágább művészeti díját

2019.03.26. 12:15
Ajánlom
Kereken 1 millió dollárt ajánlott fel a japán befektetési bank a kortárs képzőművészet támogatására. A prominens kurátorokból álló zsűri októberben jelenti be, hogy ki kapja első alkalommal a díjat.

A díjat alapító Nomura Holding, Japán legnagyobb befektetési bankja a sajtóközleményük szerint már az alapítása óta elkötelezett a művészetek iránt. Az alapító, II. Tokushichi Nomura állítólag nagy rajongója volt a NO színháznak és a teaszertartásnak.

A díjat egy elismert, komoly munkássággal rendelkező művész nyerheti el egy új kihívást jelentő, nagyszabású projekt megvalósításához, amelyhez nincsenek meg az anyagi forrásai - írják a hivatalos honlapon. Az összeget nem szükséges teljes egészében erre fordítania, a maradékot megkötések nélkül felhasználhatja. Ezen kívül két, egyenként 100 ezer dolláros díjat is kiosztanak a pályájuk elején álló, kivételes alkotóknak. A fődíjat októberben Sanghajban adják át, míg a fiatalokat támogató elismeréseket már május 21-én kiosztják Kiotóban. 

Sajnos a díjra nem fogadnak el pályázatokat, a zsűri maga választja ki a jelölteket.

A fiataloknak szóló díj jelöltjeire egy szakértőcsoport tesz javaslatot. Függetlenségük megőrzése érdekében a kilétüket nem árulják el. A fődíj héttagú zsűrije azonban nyilvános: a nemrég elhunyt kurátor, Okwui Enwezor, Doryun Chong, Hong Kong XX-XXI. századi múzeuma, az M+ igazgatóhelyettese és főkurátora, Kathy Halbreich, a Robert Rauschenberg Foundation igazgatója, Yuko Hasegawa, a tokiói Museum of Contemporary Art művészeti igazgatója, Max Hollein, a Metropolitan Museum of Art igazgatója, Nicholas Serota, az Arts Council England elnöke, a Tate múzeumok korábbi főnöke és Allan Schwartzman, a Sotheby’s képzőművészeti divíziójának elnöke. 

Nemzeti pavilonok a Velencei Biennalén

Nemzeti pavilonok a Velencei Biennalén (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

A díj összege jelenleg a világon a legnagyobb, kortárs művészetért elnyerhető összeg.

A képzőművészeti díjak összegével az egyes szervezetek egymásra licitálnak az utóbbi években a nagyobb sajtónyilvánosság és ezáltal a jobb reklám reményében

- világít rá az Artportal. Joan Jonas, aki 2018 júniusában nyerte el a Kyoto Prize 100 millió jent kapott az elismerés mellé, ami átszámítva 898 ezer dollárnak felelt meg. A tavaly alapított Suzanne Deal Booth/FLAG Art Foundation díjjal készpénz és kiállítások is járnak összesen 800 ezer dollár értékben. A MacArthur Zseni-ösztöndíjnak becézett programban 625 ezer dollárt adnak a nyertesnek, amelyet negyedévenként utalnak öt éven keresztül. 

A portál kitér az itthoni művészeti díjakra is. Ezek közül az állami Kossuth-díjjal és a magán alapítású Prima Primissima díjjal jár a legtöbb pénz. A Kossuth-díj összege az átlagkereset hatszorosa, ötvenezer, illetve százezer forintra való felkerekítéssel. A Nagydíjjal ennek az összegnek a kétszerese jár. A 2003-ban alapított Prima Primissima díj összege jelenleg minden kategóriában – amelyek egyike a képzőművészet – 15 millió forint. 

(via Artportal, Artsy.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Pillants be Fábri Zoltán forgatására!

Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint a Körhinta,az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr, A Pál utcai fiúk vagy Az ötödik pecsét. 1994. augusztus 23-án hunyt el Fábri Zoltán filmrendező.
Vizuál ajánló

A ma textilművészete

A Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt korunk textilművészetét mutatja be a budapesti Vigadó Galériában.
Vizuál hír

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál hír

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Vizuál fényképTár

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.