Vizuál

Megalapították a világ legdrágább művészeti díját

2019.03.26. 12:15
Ajánlom
Kereken 1 millió dollárt ajánlott fel a japán befektetési bank a kortárs képzőművészet támogatására. A prominens kurátorokból álló zsűri októberben jelenti be, hogy ki kapja első alkalommal a díjat.

A díjat alapító Nomura Holding, Japán legnagyobb befektetési bankja a sajtóközleményük szerint már az alapítása óta elkötelezett a művészetek iránt. Az alapító, II. Tokushichi Nomura állítólag nagy rajongója volt a NO színháznak és a teaszertartásnak.

A díjat egy elismert, komoly munkássággal rendelkező művész nyerheti el egy új kihívást jelentő, nagyszabású projekt megvalósításához, amelyhez nincsenek meg az anyagi forrásai - írják a hivatalos honlapon. Az összeget nem szükséges teljes egészében erre fordítania, a maradékot megkötések nélkül felhasználhatja. Ezen kívül két, egyenként 100 ezer dolláros díjat is kiosztanak a pályájuk elején álló, kivételes alkotóknak. A fődíjat októberben Sanghajban adják át, míg a fiatalokat támogató elismeréseket már május 21-én kiosztják Kiotóban. 

Sajnos a díjra nem fogadnak el pályázatokat, a zsűri maga választja ki a jelölteket.

A fiataloknak szóló díj jelöltjeire egy szakértőcsoport tesz javaslatot. Függetlenségük megőrzése érdekében a kilétüket nem árulják el. A fődíj héttagú zsűrije azonban nyilvános: a nemrég elhunyt kurátor, Okwui Enwezor, Doryun Chong, Hong Kong XX-XXI. századi múzeuma, az M+ igazgatóhelyettese és főkurátora, Kathy Halbreich, a Robert Rauschenberg Foundation igazgatója, Yuko Hasegawa, a tokiói Museum of Contemporary Art művészeti igazgatója, Max Hollein, a Metropolitan Museum of Art igazgatója, Nicholas Serota, az Arts Council England elnöke, a Tate múzeumok korábbi főnöke és Allan Schwartzman, a Sotheby’s képzőművészeti divíziójának elnöke. 

Nemzeti pavilonok a Velencei Biennalén

Nemzeti pavilonok a Velencei Biennalén (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

A díj összege jelenleg a világon a legnagyobb, kortárs művészetért elnyerhető összeg.

A képzőművészeti díjak összegével az egyes szervezetek egymásra licitálnak az utóbbi években a nagyobb sajtónyilvánosság és ezáltal a jobb reklám reményében

- világít rá az Artportal. Joan Jonas, aki 2018 júniusában nyerte el a Kyoto Prize 100 millió jent kapott az elismerés mellé, ami átszámítva 898 ezer dollárnak felelt meg. A tavaly alapított Suzanne Deal Booth/FLAG Art Foundation díjjal készpénz és kiállítások is járnak összesen 800 ezer dollár értékben. A MacArthur Zseni-ösztöndíjnak becézett programban 625 ezer dollárt adnak a nyertesnek, amelyet negyedévenként utalnak öt éven keresztül. 

A portál kitér az itthoni művészeti díjakra is. Ezek közül az állami Kossuth-díjjal és a magán alapítású Prima Primissima díjjal jár a legtöbb pénz. A Kossuth-díj összege az átlagkereset hatszorosa, ötvenezer, illetve százezer forintra való felkerekítéssel. A Nagydíjjal ennek az összegnek a kétszerese jár. A 2003-ban alapított Prima Primissima díj összege jelenleg minden kategóriában – amelyek egyike a képzőművészet – 15 millió forint. 

(via Artportal, Artsy.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.