Vizuál

Megalapították a világ legdrágább művészeti díját

2019.03.26. 12:15
Ajánlom
Kereken 1 millió dollárt ajánlott fel a japán befektetési bank a kortárs képzőművészet támogatására. A prominens kurátorokból álló zsűri októberben jelenti be, hogy ki kapja első alkalommal a díjat.

A díjat alapító Nomura Holding, Japán legnagyobb befektetési bankja a sajtóközleményük szerint már az alapítása óta elkötelezett a művészetek iránt. Az alapító, II. Tokushichi Nomura állítólag nagy rajongója volt a NO színháznak és a teaszertartásnak.

A díjat egy elismert, komoly munkássággal rendelkező művész nyerheti el egy új kihívást jelentő, nagyszabású projekt megvalósításához, amelyhez nincsenek meg az anyagi forrásai - írják a hivatalos honlapon. Az összeget nem szükséges teljes egészében erre fordítania, a maradékot megkötések nélkül felhasználhatja. Ezen kívül két, egyenként 100 ezer dolláros díjat is kiosztanak a pályájuk elején álló, kivételes alkotóknak. A fődíjat októberben Sanghajban adják át, míg a fiatalokat támogató elismeréseket már május 21-én kiosztják Kiotóban. 

Sajnos a díjra nem fogadnak el pályázatokat, a zsűri maga választja ki a jelölteket.

A fiataloknak szóló díj jelöltjeire egy szakértőcsoport tesz javaslatot. Függetlenségük megőrzése érdekében a kilétüket nem árulják el. A fődíj héttagú zsűrije azonban nyilvános: a nemrég elhunyt kurátor, Okwui Enwezor, Doryun Chong, Hong Kong XX-XXI. századi múzeuma, az M+ igazgatóhelyettese és főkurátora, Kathy Halbreich, a Robert Rauschenberg Foundation igazgatója, Yuko Hasegawa, a tokiói Museum of Contemporary Art művészeti igazgatója, Max Hollein, a Metropolitan Museum of Art igazgatója, Nicholas Serota, az Arts Council England elnöke, a Tate múzeumok korábbi főnöke és Allan Schwartzman, a Sotheby’s képzőművészeti divíziójának elnöke. 

Nemzeti pavilonok a Velencei Biennalén

Nemzeti pavilonok a Velencei Biennalén (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

A díj összege jelenleg a világon a legnagyobb, kortárs művészetért elnyerhető összeg.

A képzőművészeti díjak összegével az egyes szervezetek egymásra licitálnak az utóbbi években a nagyobb sajtónyilvánosság és ezáltal a jobb reklám reményében

- világít rá az Artportal. Joan Jonas, aki 2018 júniusában nyerte el a Kyoto Prize 100 millió jent kapott az elismerés mellé, ami átszámítva 898 ezer dollárnak felelt meg. A tavaly alapított Suzanne Deal Booth/FLAG Art Foundation díjjal készpénz és kiállítások is járnak összesen 800 ezer dollár értékben. A MacArthur Zseni-ösztöndíjnak becézett programban 625 ezer dollárt adnak a nyertesnek, amelyet negyedévenként utalnak öt éven keresztül. 

A portál kitér az itthoni művészeti díjakra is. Ezek közül az állami Kossuth-díjjal és a magán alapítású Prima Primissima díjjal jár a legtöbb pénz. A Kossuth-díj összege az átlagkereset hatszorosa, ötvenezer, illetve százezer forintra való felkerekítéssel. A Nagydíjjal ennek az összegnek a kétszerese jár. A 2003-ban alapított Prima Primissima díj összege jelenleg minden kategóriában – amelyek egyike a képzőművészet – 15 millió forint. 

(via Artportal, Artsy.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.