Vizuál

Megdőlt a rekord Párizsban

2014.12.19. 09:18
Ajánlom
Több látogatottsági rekordot is megdöntött a párizsi Pompidou-központban Jeff Koons amerikai képzőművész retrospektív kiállítása.

A kortárs művészet legemblematikusabb alakjának november 26-án megnyílt tárlata 112 844 látogatót vonzott az első 17 napban, többet, mint bármely más kiállítás, beleértve a korábbi rekordert, a tavalyi Salvador Dalí-retrospektívet, amely 111 028 látogatót vonzott ugyanennyi idő alatt. Koons megdöntötte az egynapi látogatottsági rekordot is a Centre Pompidou-ban: novemberben 29-án 9143 látogató tolongott monumentális szobrai között, több, mint bármikor korábban ezen a kiállítóhelyen.

A kulturális központ előzetesen napi 4500 látogatóra számított, s a vártnál nagyobb érdeklődésre - a napi 6638 látogatóra - tekintettel meghosszabbították a nyitva tartást este 11 óráig, és fontolgatják azt is, hogy a Dalí-tárlathoz hasonlóan néhány napon át nonstop tartanak nyitva. A múzeumban nem tartják kizártnak, hogy az április 27-ig nyitva tartó tárlat megdönti az eddigi összlátogatottsági rekordot is, amelyet jelenleg ugyancsak a Dalí-kiállítás tart 840 ezer fővel. A látogatottsági rekordot december 19-én jelentette be Alain Seban, a Pompidou-központ elnöke, aki hangsúlyozta, hogy egy vitatott művészről van szó, és az emberek saját szemükkel akarják látni műveit, hogy önálló véleményt alkothassanak.

Ez az 59 éves amerikai neopopart művész eddigi legátfogóbb kiállítása egész Európában. A tárlat a látogatottsági rekordok mellett jogi problémákat is hozott napjaink talán legsikeresebb képzőművészének: egy francia reklámügynökség plágiummal vádolja Jeff Koonst. A napokban egy bírósági végrehajtó járt a Pompidou-központban, hogy a legkülönbözőbb nézőpontból fotókat készítsen a vitatott műről, és dokumentumokat foglaljon le.

Az 1988-as keltezésű porcelánszobor egy disznót ábrázol, amint egy hóban fekvő nő segítségére siet, és sok hasonlóságot mutat egy reklámmal, amelyet a Naf-Naf divatmárka részére 1985-ban készített a reklámügynökség egy embere. A plágiumvádra egyelőre sem a művész, sem a kulturális központ nem reagált. A szoborkompozíciót 2007-ben hárommillió euróért árverezték el, és a jelenleg a Prada cég tulajdonában van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.
Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.
Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.