Vizuál

Megdőlt a rekord Párizsban

2014.12.19. 09:18
Ajánlom
Több látogatottsági rekordot is megdöntött a párizsi Pompidou-központban Jeff Koons amerikai képzőművész retrospektív kiállítása.

A kortárs művészet legemblematikusabb alakjának november 26-án megnyílt tárlata 112 844 látogatót vonzott az első 17 napban, többet, mint bármely más kiállítás, beleértve a korábbi rekordert, a tavalyi Salvador Dalí-retrospektívet, amely 111 028 látogatót vonzott ugyanennyi idő alatt. Koons megdöntötte az egynapi látogatottsági rekordot is a Centre Pompidou-ban: novemberben 29-án 9143 látogató tolongott monumentális szobrai között, több, mint bármikor korábban ezen a kiállítóhelyen.

A kulturális központ előzetesen napi 4500 látogatóra számított, s a vártnál nagyobb érdeklődésre - a napi 6638 látogatóra - tekintettel meghosszabbították a nyitva tartást este 11 óráig, és fontolgatják azt is, hogy a Dalí-tárlathoz hasonlóan néhány napon át nonstop tartanak nyitva. A múzeumban nem tartják kizártnak, hogy az április 27-ig nyitva tartó tárlat megdönti az eddigi összlátogatottsági rekordot is, amelyet jelenleg ugyancsak a Dalí-kiállítás tart 840 ezer fővel. A látogatottsági rekordot december 19-én jelentette be Alain Seban, a Pompidou-központ elnöke, aki hangsúlyozta, hogy egy vitatott művészről van szó, és az emberek saját szemükkel akarják látni műveit, hogy önálló véleményt alkothassanak.

Ez az 59 éves amerikai neopopart művész eddigi legátfogóbb kiállítása egész Európában. A tárlat a látogatottsági rekordok mellett jogi problémákat is hozott napjaink talán legsikeresebb képzőművészének: egy francia reklámügynökség plágiummal vádolja Jeff Koonst. A napokban egy bírósági végrehajtó járt a Pompidou-központban, hogy a legkülönbözőbb nézőpontból fotókat készítsen a vitatott műről, és dokumentumokat foglaljon le.

Az 1988-as keltezésű porcelánszobor egy disznót ábrázol, amint egy hóban fekvő nő segítségére siet, és sok hasonlóságot mutat egy reklámmal, amelyet a Naf-Naf divatmárka részére 1985-ban készített a reklámügynökség egy embere. A plágiumvádra egyelőre sem a művész, sem a kulturális központ nem reagált. A szoborkompozíciót 2007-ben hárommillió euróért árverezték el, és a jelenleg a Prada cég tulajdonában van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.