Vizuál

Megépült Párizs új jelképe

2014.10.18. 14:00
Ajánlom
Imbolygó vitorlás hajóra, hatalmas jéghegyre vagy egy lebegő üvegfelhőre emlékezteti a szemlélődőt Párizs új extravagáns épülete, a Louis Vuitton Alapítvány székháza, amelyet Frank Gehry kanadai születésű amerikai sztárépítész tervezett Franciaország leggazdagabb embere, Bernard Arnauld iparmágnás számára a Bois de Boulogne park szélére.

A különleges épületet október 17-én mutatta meg a világsajtó képviselőinek a büszke megrendelő, a világ legnagyobb luxusipari konszernje, a Louis Vuitton divatházat is magába foglaló francia LVHM csoport alapítója és elnök-vezérigazgatója, Bernard Arnauld. A 65 éves üzletember 20. századi és kortárs alkotásokból álló műgyűjteménye számára emeltette az űrtechnológiai megoldásokat is alkalmazó, formabontóan könnyed, csupa üveg múzeumot, amelynek tulajdonjoga 50 év múlva átszáll Párizs városára.

A tervező üvegfelhőként írta le az égbolt, a felhők, a levegő, a víz és a fény motívumait kombináló épületét, amely szerinte "lebeg", és "olyan könnyű, mint a szél". A szerkezet másokat egy jéghegyre vagy egy négyszögletes medencében imbolygó vitorlás hajóra emlékeztet.

A bizonyára hamarosan Párizs egyik jelképévé váló 12 ezer négyzetméteres épület ad otthont Bernard Arnauld műgyűjteményének, de művészeti galériaként időszaki kiállításokra is lehetőséget nyújt 11 különböző méretű kiállítótermével. Az alapítvány meghirdetett fő célja ösztönözni és támogatni a kortárs művészeket és művészeteket. Gehry szerint a csupasz, befejezetlennek látszó üvegátriumokat úgy tervezték meg, hogy "üres vászonként" hassanak, az üres terek betöltésére ösztönözzék a kortárs alkotókat.

A 13 év alatt elkészült épületen 100 mérnök és 3000 munkás dolgozott. A beruházás költségét eredetileg 100 millió euróra becsülték, de Arnauld pénteken az újságírók kérdésére sem árulta el, hogy mennyibe került is végül az épület. "Egy megvalósult álomra nem teszünk árcédulát" - tért ki a milliárdos a válaszadás elől. A francia sajtó tudni véli, hogy a költségek jócskán felülmúlták a tervezettet.

A 85 éves sztárépítész, akinek nevéhez egyebek közt a bilbaói Guggenheim Múzeum és a Los Angeles-i Walt Disney Koncertterem fűződik, jelenleg a Washingtonban létesítendő Dwight D. Eisenhower Nemzeti Emlékhely tervein dolgozik. Párizs új építészeti csodája október 27-én nyílik meg a nagyközönség előtt egy Frank Gehry életművének szentelt kiállítással, az épületet Francois Hollande francia köztársasági elnök avatja fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.