Vizuál

Megérteni Hieronymus Boscht

2022.06.30. 07:45
Ajánlom
A dokumentumfilm segítségével közvetlen közelről, részleteiben ismerhetjük meg Hieronymus Bosch világát. A 87 perces alkotás rávilágít arra is, hogy a németalföldi mester műveinek lényege egy olyan középkori tudásban és világképben gyökerezik, amivel a mai ember elveszítette a kapcsolatát.  

Rózsaszín, belsőszervnek látszó épületek, tivornyázó társaság egy leviatán rettenetes pofájában, repülő halon utazó házaspár, lángoló városok, embereket elevenen felfaló madarak, szárnyas démonok, kínzóeszközként használt hangszerek, fára felakasztott medvék, és persze a távolból tágra nyílt szemmel figyelő, rémísztő baglyok – enyhe merítés, hogy mi mindenre kell számítania annak, aki bemerészkedik Hieronymus Bosch meghökkentő, zavarba ejtő, ám annál varázslatosabb világába.

A németalföldi mester több mint ötszáz éve foglalkoztatja a szakértőket és laikusokat egyaránt, festményei ugyanis minél gazdagabbak, minél többek próbálnak megmutatni, annál nehezebb rájönni, hogyan is kellene viszonyulnunk hozzájuk. Páratlanul gazdag, moralizáló képein a vászon szinte minden egyes pontján külön kis történetek, különböző tanítások és figyelmeztetések jelennek meg. Leghíresebb alkotásain például a földi létezés káosza bontakozik ki előttünk azáltal, hogy Bosch mintegy kiteríti előttünk az emberiség teljes történetét, a paradicsomtól a bűnbeesésen át egészen az utolsó ítéletig.

Jheronimus_Bosch_023-150145.jpg

Bosch A gyönyörök kertje című festményének részlete (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Boscht joggal nevezhetjük korszakos zseninek, akinek művészettörténeti recepcióját tovább nehezíti, hogy életéről meglehetősen keveset tudunk, és mindösszesen 44 műve maradt fent, amelyeket a világ különböző múzeumaiban őriznek, ezért csak ritkán lehet az egyes darabokat egyszerre, egy kiállításon látni. Ezért is kivételes a Szépművészeti Múzeum július 17-ig még látogatható tárlata, és ezért is volt világszenzáció, amikor hat évvel ezelőtt a művész halálának ötszázadik évfordulóján szülővárosában, Den Boschban sikerült majdnem a teljes életművet egyszerre megmutatni. A Het Noordbrabants Múzeumban 2016. február 13. és május 8. között volt látható a Hieronymus Bosch – Egy géniusz látomásai című kiállítás, amely a valaha megvalósult legnagyobb retrospektív tárlat a festő képeiből: 44 fennmaradt művéből 36-ot sikerült bemutatnia az intézménynek.

Ezt az egyedülálló gyűjteményt most mi is láthatjuk: a brit Seventh Art Productions Exhibition on Screen sorozatának Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa című dokumentumfilmje által újraélhetjük a nagyszabású kiállítás élményét, és szakértők segítségével közelebb kerülhetünk Bosch képeinek titkaihoz.

A 87 perces film rögtön az elején választ ad arra a kérdésre, hogyan sikerült a hollandiai múzeumnak megszereznie a kiállításra Bosch 36 eredeti alkotását: a szakértelmüket és a rendelkezésükre álló technológiát ajánlották fel. A festő életútját bemutatva a film aztán végigtekint a legfontosabb festményeken: a közeli kamerabeállításoknak köszönhetően a néző a legapróbb részleteket is felfedezheti, miközben a narrátor röviden elmondja, mi a művészettörténeti jelentősége Bosch újító megoldásainak. A filmben megszólal mások mellett Peter Greenaway filmrendező és Charles de Mooij, a múzeum igazgatója is.

A film egyik nagy érdeme például, hogy életre kelti Bosch triptichonjait, egyben jeleníti meg azok különálló darabjait, amelyeket különböző múzeumok őriznek – ezzel e műveknek teljesen új értelmezési horizontja nyílik meg.

De a holland múzeum röntgenes vizsgálatainak köszönhetően azt is megismerhetjük például, hogyan tűntette el Bosch egyik oltárképéről a festmény megrendelőit, akik eredetileg a szárnyakon voltak láthatók.

Visions-of-the-Hereafter-a-Museo-di-Palazzo-Grimani-Venice_1-144655.png

Bosch A mennybemenetel című festményének részlete (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

A szakértők egyúttal arra is felhívják a figyelmet – és ez a film egyik kulcsfontosságú megállapítása –, hogy Bosch, habár rendkívüli képzelőerővel rendelkezett, festményein valójában nem csupán saját vízióira támaszkodott, hanem az akkoriban megjelent népszerű könyvekre, korának hiedelmeire. A képein látható démonok, különleges lények és a mai ember számára értelmezhetetlennek tűnő jelenetek valójában korának hitvilágából és kultúrájából származnak.

Mindaz, amit művein láthatunk, az akkori emberek számára a hétköznapi valóság eleven része volt.

E tudás híján a mai ember már, értelemszerűen, nehezen boldogul a művek befogadásával.

A film Bosch moralizáló hajlamát bizonyítandó, nagy hangsúlyt fektet a vallásosságára is, a festő ugyanis tagja volt a Miasszonyunk Testvéri Gyülekezetnek. A szakértők valószínűsítik, hogy egy rendkívül visszafogott, aszketikus életet élő ember volt, aki rossz szemmel nézte a köznép Istennek nem tetsző életmódját. A szakértők így azzal érvelnek, hogy festményeit érdemes e szempontból értékelni, s azokat egyfajta intő figyelmeztetésként interpretálni.

Hogy közelebb jutottunk-e valójában Bosch titkaihoz a kiállítás és a dokumentumfilm által? Különös módon a tárlat és ekként a film is mintha azt bizonyítaná, hogy hiába gyűjtötték egybe szinte az összes művet, hiába állt rendelkezésre csaknem minden ahhoz, hogy a lehető részletesebben vizsgálhassák át a festményeket, azok lényegéről sokkal többet nem sikerült megtudnunk. Bosch műveinek titka – már ha beszélhetünk egy ilyen, feltárható, feltárandó titokról egyáltalán – nem tárult fel. És talán nem is merész azt feltételezni, hogy nem is fog soha.  

Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa

Angol dokumentumfilm
Rendező: David Bickerstaff

Forgalmazó: Pannonia Entertainment
Bemutató: Június 30. 

Fejléckép: Hieronymus Bosch A gyönyörök kertje című festménye (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Vizuál gyász

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál ajánló

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.
Vizuál ajánló

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.