Vizuál

Megfejtették a Sikoly foltjának rejtélyét

2016.09.01. 15:18
Ajánlom
Sokáig azt gondolták, hogy madárürülék, most viszont a kutatók röntgensugaras vizsgálatnak vetették alá a művész 1893-ban megfestett Sikolyát, és valami egészen mást találtak - adta hírül a theguardian.com.

A Norvég Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő festmény sokat foglalkoztatta a kutatókat; sokáig nem jöttek rá, mi lehet az a halvány folt, amely a festményen látható alak jobb válla alatt látszik. Az évek óta tartó találgatásoknak most az antwerpeni egyetem kutatói vetettek véget. A megfejtés: gyertyából származó viasz.

Munch: Sikoly, 1893

Munch: Sikoly, 1893 (Fotó/Forrás: en.wikipedia.org)

Munch az 1890-es években négy változatban festette meg a sikoltó alakot, de az 1893-ban készült művön valami foltot hagyott. A festmény egyik változatáért 119,922,500 dollárt fizettek, és a New York-i Museum of Modern Artba került, két másik verzió a Munch Múzeum tulajdona, a negyedik, melyen a folt van, a norvégok nemzeti múzeumát gyarapítja. Az egyik változatot régebben el is lopták Munch több más művével együtt, de aztán szerencsésen megkerültek.

De nézzük az elméleteket arról, hogy kerülhetett a festményre a paca; az antwerpeni egyetem szóvivője szerint Munch nagyon szeretett a szabadban festeni, és az egyik ilyen szabadtéri alkotómunka alkalmával tisztelte meg a festményt egy madár – így keletkezett a folt a festményen.

Tine Frøysaker, az oslói egyetem professzora, aki a Nemzeti Múzeum restaurátoraként is dolgozik, nem volt meggyőződve a következtetés helyességéről; a professzor többször vizsgált már madárürülékkel szennyezett alkotásokat, de a festményt mikroszkóp alatt megfigyelve arra jutott, hogy ez a folt különbözik az addig látottaktól. Ezen kívül az is közismert, hogy a madárürülék az idők során komoly károkat okoz a felületeken; maró és korrodáló hatással rendelkezik, viszont a festményen ennek nyomát sem találták. A madárürülékes verzió utolsó technikai cáfolataként pedig a szakember megjegyezte, hogy Munch vékony kartonréteget használt a Sikoly festésekor, ez az anyag viszont rendkívül sérülékeny és nedvszívó, vagyis nehezen képzelhető el, hogy a szabadban dolgozott vele a művész.

A Last May nevű, kutatókból álló csapat, amely röntgensugaras vizsgálatokkal foglalkozik, megvizsgálta a szóban forgó művet. Mintát vettek az anyagból, és röntgensugár alá helyezték.

„Rögtön felismertem a viasz fénytörési mintázatát, miután több festmény vizsgálatánál is találkoztam már vele” – mondta Frederik Vanmeert, a csapat egyik tagja.

Dr Geert van der Snickt többfajta ürüléket is összegyűjtött, hogy a vizsgálatukkal megcáfolja a madárszar-teóriát. „Hozzá kell tennem, hogy egy kissé kínosan éreztem magam az experimentumok gyűjtése közben, amikor épp egy turistacsoport haladt el előttem.”

A röntgensugaras vizsgálatok pedig alátámasztották a feltevést; viasszal megegyező fénytörést diagnosztizáltak a festmény esetében.

Ebben a hónapban több „festményrejtély” is megoldódott; Peter Doig festőművész nemrég nyert meg egy bírósági ügyet, ahol bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem ő festette a tájképet, melyet „Peter Doige”-ként írtak alá. Egy másik – röntgensugaras – vizsgálat pedig kiderítette, hogy Edgar Degas egyik, Emma Dobigny-t, a francia impresszionisták körében közkedvelt modellt ábrázoló portréja alatt van egy másik arc is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.