Vizuál

Meghalt Bernardo Bertolucci olasz filmrendező

2018.11.26. 11:50
Ajánlom
77 éves korában, rák következtében elhunyt Bernardo Bertolucci Oscar-díjas olasz filmes, többek között az Utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár és az Álmodozók című film rendezője.

Az olasz újhullám kulcsfigurája régóta küzdött a rákkal,

több mint egy évtizede pedig tolószékbe kényszerült, miután 2003-ban sikertelenül műtötték porckorongsérvvel.

Bertolucci 1940-ben Parmaban született egy költő és egy tanár fiaként, így irodalmi, művészeti közegben nőtt fel. Apja, Attilio Pier-Paolo Pasolini jóbarája volt, ezáltal a húsz éves Bertolucci 1961-ben asszisztensként debütálhatott Pasolini Accattone / A csóró című filmjében. Ez nagy áttörésnek bizonyult Bartolucci számára: Pasolini később forgatókönyvíróként segített neki A kaszás című filmben, ami Bertolucci rendezői debütje volt. Ezután forgatókönyvíróként vállalt szerepet Sergio Leone Volt egyszer egy Vadnyugat (1968) című, ma már klasszikusnak számító westernjében. Rövidesen saját rendezéseivel is sikerült betörnie a világpiacra. Alberto Moravia magyarul is megjelent kisregénye alapján készült A megalkuvó (1970), amely a fasizmus polgári gyökereit, lelki eredőit kutatja. Ebben a főbb szerepeket Jean-Louis Trintignant, Dominique Sanda játszották, akikkel annyira elégedett volt Bertolucci, hogy újabb alkotása, az Utolsó tangó Párizsban (1972) főszerepeire is őket kérte fel, de a túl sok meztelen jelenet miatt mindketten visszautasították.

GettyImages-3162961-114325.jpg

Marlon Brando és Maria Schneider az Utolsó tangó Párizsban forgatásán (Fotó/Forrás: Getty Images)

Végül Marlon Brando és Maria Schneider vállalták a feladatot. Utóbbi évekkel később naivitásnak minősítette akkori viselkedését, s úgy ítélte meg, hogy Brando és Bertolucci valójában manipulálták őt.

2016-ban ennek a filmnek az apropóján robbant ki az egyik első #MeToo botrány, amikor Schneider kitálalt: a hírhedt „vajas” jelenetet, ahol szexuális erőszak történik, a beleegyezése nélkül vették fel. Ezt Bertolucci be is ismerte egy interjúban.

A rendező legnagyobb sikerét 1987-ben Az utolsó császár című filmjével aratta, ami kilenc Oscart nyert, többek között a legjobb rendezésért és a legjobb filmért járó díjat.

Színészi szerepek, amelyek valódi szenvedéssel jártak

Kapcsolódó

Színészi szerepek, amelyek valódi szenvedéssel jártak

Hollywood és az egész világ felháborodott, amikor egy csaknem három éves nyilatkozat nyomán kiderült: az Utolsó tangó Párizsban című film botrányos szexjelenete valódi nemi erőszak volt. Azonban nem Maria Schneider az egyetlen, aki nem csak megjátszotta a kínokat felvételek során.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

A híres egyfejű, hableány és bajvívók

Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottait; a legjobb munkákból április 16-án nyílik kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.
Vizuál Film

Claude Lanzmann monumentális Shoah filmje is látható a holokauszt nemzetközi emléknapján

75 éve, 1945. január 27-én szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az Izraeli Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház vetítéssorozataiból ajánlunk.
Vizuál BIDF

„Nincs izgalmasabb, mint ott lenni és látni"

Müller Péter Sziámi, a BIDF zsűritagjaként a valóságéhség és a filmezés összefüggéseiről, a dokumentumfilm fontosságáról beszél, a K polgártárs, a Bukjon minden! és Az underground kórház című filmek kapcsán. 
Vizuál vincent van gogh

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Vizuál buszmegálló

Kortárs festményekkel találkozhat a buszmegállókban

Az irodalom már meghódította a tömegközlekedést a megállókban olvasható novellákkal és a könyvautomatákkal, most a képzőművészeten a sor!