Vizuál

Meghirdették az Esterházy Művészeti Díjat

2017.09.26. 12:25
Ajánlom
Az Esterházy Művészeti Díj célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és pályafutásuk elindítása. Az egyenként 5 ezer euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

Az Esterházy Magánalapítvány 2009-ben alapította meg a Díjat. A mű odaítélésével tehetséges magyar művészeket kíván felkarolni. Az egyenként 5.000 euróval jutalmazott díjat évente kettő, maximum három képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. A díjat 2009-benBorsos Lőrinc alkotópár, Horváth Dániel, Siegmund Ákos, 2011-ben Karácsonyi László Attila, Király András, Szabó Ábel, 2013-ban Csató József, Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia, míg 2015-ben Kaszás Tamás, Makai Mira Dalmaés Tibor Zsolt kapták meg.

A lisszaboni pingvin

Kapcsolódó

A lisszaboni pingvin

A lövészárok mellé cápát fest, a turistabuszon jegyet árul, és nagyon jól focizik. Az Esterházy Művészeti Díj egyik idei nyertesével, Kaliczka Patrícia festőművésszel beszélgettünk. INTERJÚ

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum (Fotó/Forrás: Glódi Balázs / Müpa)

Földrajzi helyzetének és közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Magánalapítvány kulturális összekötő szerepet tölt be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között. Kulturális tevékenységének egyik fontos láncszeme az Esterházy Művészeti Díj.

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal (fotóalapú festészet, kollázs, frotázs) lehet indulni.

A díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat 2017-ben ötödik alkalommal írja ki az Esterházy Magánalapítvány, a díjátadó ünnepség december 14-én este a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban lesz.

Fontos dátumok:

 • Október 31. – Online pályázás zárónapja
 • November 20. – Első forduló eredményének kihirdetése
 • December 5. – Eredeti művek beszolgáltatása
 • December 10. – Zsűrizés
 • December 14. – Díjátadó ünnepség
 • December 15. – 2018. január 7. – Kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum II. emeletén

A pályázaton való részvétel feltételei, díjazás

A pályázó magyar állampolgárságú vagy legalább már 5 éve bejelentett állandó magyarországi lakcímmelrendelkezik.

A pályázó a díjátadás időpontjában – 2017. december 14. – nem töltheti be 45. életévét.

A pályázó felsőfokú művészeti tanulmányokat végzett (főiskola, egyetem, akadémia) képzőművész.Autodidakták nem pályázhatnak.

Minden pályázat a jogi út kizárásával történik. A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését.

A leadott művek a pályázó tulajdonában maradnak. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása az EsterházyMűvészeti Díj Magyarország odaítélésével kapcsolatban bármikor díjazás nélkül fényképezhető és reprodukálható.

Pályázni kizárólag online lehet 2017. október 31-ig.

A pályázók kötelesek pontosan betartani a pályázati kiírás szabályait. A pályázati nyomtatványt az internetenmegadott útmutató értelmében magyarul, németül vagy angolul kell kitölteni.

A pályázat érvényességéhez a következő adatokra van szükség:

 • Rövid életrajz, szakmai életrajz, kiállítások és publikációk listája
 • Rövid nyilatkozat a művészi hitvallásról
 • Digitális fotók a pályázaton induló művekről
 • Fel kell tüntetni a festmény címét, készítési évét, méretét és technikáját, valamint a műbiztosítási értékét forintban kifejezve.
 • Az alkotások a leadás pillanatában nem lehetnek 24 hónapnál régebbiek.

Díjazás

Az Esterházy Magánalapítvány fenntartja magának a jogot, hogy az általa kiválasztott függetlenszakmai zsűri a pályázók közül maximum 3 díjazandó művészt választ ki.

Az Esterházy Művészeti Díj nyertesének jutalma egyenként 5.000 euró.

A díj alapítói fenntartják maguknak a jogot, hogy a díjazott művészek alkotásaiból vásároljanak.

Előzsűrizés

Az online úton beérkezett pályaművekből a független szakmai zsűri kiválasztja a második fordulóbatovábbjutó művészeket. A második fordulóba továbbjutó művészeket

2017. november 20-án értesítjük ki, és informáljuk őket az eredeti alkotások leadásának feltételeiről.

Végső zsűrizés: 2017. december 10. 

Az Esterházy Művészeti Díj zsűrizésére 2017. december 10-én kerül sor Budapesten. Az Esterházy Művészeti Díjnyertesét az ünnepélyes díjátadón, 2017. december 14-én hirdetik ki. A díjátadóval egyidejűleg a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik. A kiállítás december 15-től 2018. január 7-ig lesz megtekinthető a LudwigMúzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

C5F989E3-B94C-49A5-8AC8-1146831169C1

C5F989E3-B94C-49A5-8AC8-1146831169C1

Zsűritagok:

 • Sandro Droschl, a gráci Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója,
 • Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója,
 • Fenyvesi Áron kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője,
 • Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója,
 • Rieder Gábor, a Flash Art Hungary főszerkesztője,
 • Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadója,
 • Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.

Az eredeti művek leadása: 2017. december 5. 

Minden továbbjutott művész köteles az eredeti pályaművet a zsűrihez benyújtani. Az eredeti pályaműveket azok hátulján a kiíró által meghatározott és előzetesen megküldött jelöléssel kell ellátni. A résztvevők kötelesek a pályaműveket megfelelően becsomagolva 2017. december 5-én, a kiíró által későbbi időpontban meghatározásra kerülő helyszínen leadni. A szállítást a pályázó maga szervezi és annak költségei is kizárólag őt terhelik.

Díjátadás

Az ünnepélyes díjátadó és a díjazott művek kiállítása 2017. december 14-én 18 órakor lesz Budapesten, a Ludwig Múzeumban.

A művek visszaszolgáltatása: 2018. január 9-10.

A művészek munkáikat kizárólag 2018. január 9-én és 10-én hozhatják el onnan, ahol leadták. Az elszállítást a pályázó maga szervezi és annak költségei is kizárólag őt terhelik. A munkák január 10. utáni tárolására a szervezőknek nincs lehetőségük. A zsűrinek jogában áll egyes, vagy minden díj odaítélésétől elállni, ha a benyújtott munkák minősége nem megfelelő.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Dante, a kiapadhatatlan forrás

A Dante emlékév nem zárult le a naptári év befejeztével. A Dante univerzuma című kiállítás a szegedi Reök-palotában folytatja útját, március 16-án pedig a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában Sárkány Győző Végtelen színjáték című tárlata tiszteleg Dante Alighieri munkássága előtt.
Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.