Vizuál

Meghirdették az Esterházy Művészeti Díjat

2017.09.26. 12:25
Ajánlom
Az Esterházy Művészeti Díj célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és pályafutásuk elindítása. Az egyenként 5 ezer euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

Az Esterházy Magánalapítvány 2009-ben alapította meg a Díjat. A mű odaítélésével tehetséges magyar művészeket kíván felkarolni. Az egyenként 5.000 euróval jutalmazott díjat évente kettő, maximum három képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. A díjat 2009-benBorsos Lőrinc alkotópár, Horváth Dániel, Siegmund Ákos, 2011-ben Karácsonyi László Attila, Király András, Szabó Ábel, 2013-ban Csató József, Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia, míg 2015-ben Kaszás Tamás, Makai Mira Dalmaés Tibor Zsolt kapták meg.

A lisszaboni pingvin

Kapcsolódó

A lisszaboni pingvin

A lövészárok mellé cápát fest, a turistabuszon jegyet árul, és nagyon jól focizik. Az Esterházy Művészeti Díj egyik idei nyertesével, Kaliczka Patrícia festőművésszel beszélgettünk. INTERJÚ

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum (Fotó/Forrás: Glódi Balázs / Müpa)

Földrajzi helyzetének és közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Magánalapítvány kulturális összekötő szerepet tölt be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között. Kulturális tevékenységének egyik fontos láncszeme az Esterházy Művészeti Díj.

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal (fotóalapú festészet, kollázs, frotázs) lehet indulni.

A díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat 2017-ben ötödik alkalommal írja ki az Esterházy Magánalapítvány, a díjátadó ünnepség december 14-én este a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban lesz.

Fontos dátumok:

 • Október 31. – Online pályázás zárónapja
 • November 20. – Első forduló eredményének kihirdetése
 • December 5. – Eredeti művek beszolgáltatása
 • December 10. – Zsűrizés
 • December 14. – Díjátadó ünnepség
 • December 15. – 2018. január 7. – Kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum II. emeletén

A pályázaton való részvétel feltételei, díjazás

A pályázó magyar állampolgárságú vagy legalább már 5 éve bejelentett állandó magyarországi lakcímmelrendelkezik.

A pályázó a díjátadás időpontjában – 2017. december 14. – nem töltheti be 45. életévét.

A pályázó felsőfokú művészeti tanulmányokat végzett (főiskola, egyetem, akadémia) képzőművész.Autodidakták nem pályázhatnak.

Minden pályázat a jogi út kizárásával történik. A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését.

A leadott művek a pályázó tulajdonában maradnak. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása az EsterházyMűvészeti Díj Magyarország odaítélésével kapcsolatban bármikor díjazás nélkül fényképezhető és reprodukálható.

Pályázni kizárólag online lehet 2017. október 31-ig.

A pályázók kötelesek pontosan betartani a pályázati kiírás szabályait. A pályázati nyomtatványt az internetenmegadott útmutató értelmében magyarul, németül vagy angolul kell kitölteni.

A pályázat érvényességéhez a következő adatokra van szükség:

 • Rövid életrajz, szakmai életrajz, kiállítások és publikációk listája
 • Rövid nyilatkozat a művészi hitvallásról
 • Digitális fotók a pályázaton induló művekről
 • Fel kell tüntetni a festmény címét, készítési évét, méretét és technikáját, valamint a műbiztosítási értékét forintban kifejezve.
 • Az alkotások a leadás pillanatában nem lehetnek 24 hónapnál régebbiek.

Díjazás

Az Esterházy Magánalapítvány fenntartja magának a jogot, hogy az általa kiválasztott függetlenszakmai zsűri a pályázók közül maximum 3 díjazandó művészt választ ki.

Az Esterházy Művészeti Díj nyertesének jutalma egyenként 5.000 euró.

A díj alapítói fenntartják maguknak a jogot, hogy a díjazott művészek alkotásaiból vásároljanak.

Előzsűrizés

Az online úton beérkezett pályaművekből a független szakmai zsűri kiválasztja a második fordulóbatovábbjutó művészeket. A második fordulóba továbbjutó művészeket

2017. november 20-án értesítjük ki, és informáljuk őket az eredeti alkotások leadásának feltételeiről.

Végső zsűrizés: 2017. december 10. 

Az Esterházy Művészeti Díj zsűrizésére 2017. december 10-én kerül sor Budapesten. Az Esterházy Művészeti Díjnyertesét az ünnepélyes díjátadón, 2017. december 14-én hirdetik ki. A díjátadóval egyidejűleg a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik. A kiállítás december 15-től 2018. január 7-ig lesz megtekinthető a LudwigMúzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

C5F989E3-B94C-49A5-8AC8-1146831169C1

C5F989E3-B94C-49A5-8AC8-1146831169C1

Zsűritagok:

 • Sandro Droschl, a gráci Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója,
 • Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója,
 • Fenyvesi Áron kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője,
 • Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója,
 • Rieder Gábor, a Flash Art Hungary főszerkesztője,
 • Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadója,
 • Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.

Az eredeti művek leadása: 2017. december 5. 

Minden továbbjutott művész köteles az eredeti pályaművet a zsűrihez benyújtani. Az eredeti pályaműveket azok hátulján a kiíró által meghatározott és előzetesen megküldött jelöléssel kell ellátni. A résztvevők kötelesek a pályaműveket megfelelően becsomagolva 2017. december 5-én, a kiíró által későbbi időpontban meghatározásra kerülő helyszínen leadni. A szállítást a pályázó maga szervezi és annak költségei is kizárólag őt terhelik.

Díjátadás

Az ünnepélyes díjátadó és a díjazott művek kiállítása 2017. december 14-én 18 órakor lesz Budapesten, a Ludwig Múzeumban.

A művek visszaszolgáltatása: 2018. január 9-10.

A művészek munkáikat kizárólag 2018. január 9-én és 10-én hozhatják el onnan, ahol leadták. Az elszállítást a pályázó maga szervezi és annak költségei is kizárólag őt terhelik. A munkák január 10. utáni tárolására a szervezőknek nincs lehetőségük. A zsűrinek jogában áll egyes, vagy minden díj odaítélésétől elállni, ha a benyújtott munkák minősége nem megfelelő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Vizuál

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Elválasztanak és összekötnek

A Ludwig Múzeum új kiállításán a Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteményéből láthatunk válogatást, amely a kelet-európai régió művészeinek több mint hetven alkotását mutatja be. A kiállítótérben látható művek számos témát érintenek, műfajukat tekintve is sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy az egyensúly megtalálásáról, a hidak, kapcsolatok építéséről és a kommunikációról szólnak.
Vizuál galéria

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Vizuál online

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Vizuál hír

Kénytelen elárverezni több műtárgyát a Brooklyn Múzeum a pandémia okozta válság miatt

Gyűjteményének több darabját kénytelen elárverezni a New York-i Brooklyn Múzeum, hogy a járvány okozta válságos pénzügyi helyzetből talpra tudjon állni, és biztosítani tudja a múzeum fennmaradását.
Vizuál

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót Pompeji élére

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót a Pompeji Régészeti Park élére, miután Masssimo Osannát, a romvárost 2015 óta nagy sikerrel irányító kulturális menedzsert az olasz állami múzeumok főigazgatójává nevezték ki.