Vizuál

Megindokolták Czoma László leváltását

2011.06.03. 09:13
Ajánlom
A múzeum pazarló gazdálkodásával indokolják Czoma László leváltását.

Június másodikával Pálinkás Róbertet nevezte ki a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), a megbízatás egy évre szól. A Zala Megyei Közgyűlés elnöke zavarosnak és pazarlónak nevezte a kastélymúzeum gazdálkodását, likviditási helyzetét pedig válságosnak, amivel Czoma László, a múzeum korábbi igazgatója nem ért egyet. A vezetőváltást az MNV kommunikációs osztálya szerda délután közleményben tudatta az MTI-vel. Czoma László, a múzeum eddigi igazgatója előzőleg arról tájékoztatta az MTI-t, hogy munkaszerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. indoklás nélkül, azonnali hatállyal szüntette meg.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében zavarosnak és pazarlónak nevezte a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. gazdálkodását, likviditási helyzetét pedig válságosnak. Utalt rá, hogy az elmúlt két évben a veszteség meghaladta a 65 millió forintot, a pénzeszközök elfogytak. Problémát okozott a márciusi bérek kifizetése, az adó- és vámhivataltól pedig haladékot kellett kérni az intézmény köztartozásainak megfizetésére. A közlemény szerint 40-50 százalékkal csökkent a kiállítások látogatottsága. A folyamatosan csökkenő bevételek és a tulajdonos szorgalmazása ellenére sem készült érdemi marketing terv, és nem tudták kihasználni a várossal és a balatoni régió idegenforgalmi szervezeteivel való turisztikai együttműködésben rejlő lehetőségeket sem.

Czoma László távozó igazgató az MTI kérdésére elismerte, hogy idén valóban késve készült el az üzleti terv. Ennek azonban az volt az oka, hogy a minisztérium először 72 millió forintban állapította meg a támogatás összegét, majd ezt követően egy hónap múlva takarékossági okok miatt 10 millió forinttal csökkentette az összeget. Új üzleti tervet kellett kidolgozni, amit a felügyelőbizottság és az MNV Zrt. csak később tudott elfogadni.
Czoma azzal a megállapítással is egyetértett, hogy a társaságnak anyagi gondjai vannak. Ennek okát azonban abban látja, hogy az elmúlt 10 év alatt 70 millió forinttal csökkent az állami támogatás. A korábban a hiányzó összeget a bevételekkel pótolták. A kastélymúzeumban azonban novembertől kezdve egészen március végéig minimális a bevétel, hiszen ekkor még előszezon sincs. Ennek ellenére ebben az időszakban is nyitva tartották a kastélyt. A kasszát év végére mindig „feltöltötték", hogy a következő év első negyedében ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Mint mondta, az idén később kapták meg a támogatást, „a minisztérium jelenleg is tartozik 15 millió forinttal, ami megoldaná a nehéz anyagi helyzetet". Hozzátette, hogy ennek ellenére a béreket minimális csúszással, de kifizették. A múzeumnak köztartozása nincs, a kifizetendő részt az adóhatóságnak befizették, a fennmaradó összegre pedig haladékot kaptak. A volt igazgató szólt arról is, hogy az elmúlt évben csökkent ugyan a látogatók száma, de nem olyan mértékben, mint az ország többi múzeumában. Főleg a külföldi turisták maradtak el, ami a Balaton idegenforgalmában is tapasztalható.

A MNV Zrt. közleményében azt írta, hogy elismerik Czoma László 27 éves munkáját és a Festetics-kastély színvonalas működtetése érdekében tanúsított elhivatottságát. Kitértek arra, hogy eddigi tevékenységét címzetes kastélyigazgatói címmel kívánták honorálni, és felajánlották, hogy meghatározott költségtérítés ellenében a kastély kulturális nagyköveteként tevékenykedjen. „Czoma László ezeket a lehetőségeket visszautasította."

Czoma László döntését az MTI-nek azzal indokolta, hogy ha „nem vagyok jó igazgatónak és vezetőnek, akkor mitől lennék jó másodhegedűsnek?" Hozzáfűzte azt is, hogy drukkol az új igazgatónak, és mindent elkövet, hogy a kastélymúzeum jól működjön, hiszen 27 év munkájáról van szó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.