Vizuál

Megindult a visszaszámlálás!

2012.09.09. 14:20
Ajánlom
Szeptember 15-én és 16-án kerül megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai. Küldjön levelet a jövőnek, nézzen be a kulisszák mögé, lépjen be olyan terekbe, ahová amúgy nem tudna!

Vannak olyan helyszínek, melyek csak ezen a hétvégén látogathatóak. Budapesten ilyen például a Sándor Palota vagy a Brit Nagykövetség, Pécsett az egykori Líceum Söröző (melyet nemsokára átalakítanak), Szegeden az Öreg hölgynek is becézett víztorony, Iszkaszentgyörgyön az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély vagy Kőszegen a Rajnis utca 12. szám alatti magántulajdonú lakóház. Az általában is a látogatók fogadására szakosodott intézményekben, például a múzeumokban, a könyvtárakban, vagy a színházakban ilyenkor olyan helyekre is beengedik az érdeklődőt, melyek általában zárva vannak a közönség előtt. Raktárakba, műhelyekbe lehet benézni és a helyszíneken különleges kiállításokkal, tárlatvezetésekkel készülnek. A szombathelyi Weöres Sándor Színház a kulisszák mögé enged bepillantást, majd az éppen folyó próbákat lehet megnézni. A tájházak különleges, anekdotázó tárlatvezetésekkel a tájra jellemző ételek kóstoltatásával várnak mindenkit.

Gyerekkel is érdemes elindulni, szinte valamennyi helyszín gondoskodik róluk például játszóházakkal, kézműves foglalkozásokkal, vagy bábelőadással. Kifejezetten a 7-12 éves korosztálynak való a Vadlesen a Terézvárosban séta, ahol az Andrássy út körüli épületek homlokzatait lehet megnézni távcsövekkel felszerelve. A gyerekek megtudhatják, mit szimbolizálnak a homlokzatok állatfigurái, hogyan kerültek oda, közben várostörténetet és építészetet tanulhatnak sok-sok játékon keresztül. A kicsit nagyobbak a Pál utcai fiúk nyomába eredhetnek. A sétán kiderül, hol volt a grund, honnan gyűjtötték a gittet, hol az a medence, amiben Nemecseknek el kellett bújnia. Aki Pécsett a Király utcában sétál, a 19-20. század fordulójának hangulatát szívhatja magába, amit nemcsak az épületek közvetítenek, hanem korhű ruhába öltözött járókelők is, akik a forgatagból néha előtűnnek. Lelkes hely- és várostörténészek településeket, településrészleteket mutatnak be, de lesz kerékpáros régészeti családi túra is Kunszálláson, amely a Templomhalomhoz indul.

A KÖN idei témája az Örökölt üzenet. Az Országgyűlési Könyvtárból üzenni lehet a jövőnek egy erre a célra megnyitott vendégkönyvben, vagy egy az Országgyűlési Könyvtárhoz kötődő tárgyat lehet ládába helyezni, amit aztán lezárnak és félretesznek a jövő könyvtárosainak. Emellett az érdeklődők megnézhetik, milyen volt egy könyvtári munkahely a régi időkben, szabadon vizsgálhatóak régi dokumentumok, az egykori beszerzési napló vagy a panaszkönyv is. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. szeptember 15-én indítja útjára a Kerekedj fel közös örökségkommunikációs projektjét, melyben húsz töltőállomáson húsz műemlék látogatására buzdítja az arra járókat, játékkal, matricagyűjtő mappával és még sok minden mással. A hétvégén ezek a helyszínek is látogathatóak lesznek. Aki még érez magában erőt, este kiváló templomi koncerteken, előadásokon vehet részt a Templomok éjszakája keretében, vagy művelődési házak programjaihoz csatlakozhat a kultúrházak.hu keretében.

A 700 helyszínen futó programok közül a KÖN oldalán vagy a Fidelio különszámából válogathat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.
Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.