Vizuál

Megindult a visszaszámlálás!

2012.09.09. 14:20
Ajánlom
Szeptember 15-én és 16-án kerül megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai. Küldjön levelet a jövőnek, nézzen be a kulisszák mögé, lépjen be olyan terekbe, ahová amúgy nem tudna!

Vannak olyan helyszínek, melyek csak ezen a hétvégén látogathatóak. Budapesten ilyen például a Sándor Palota vagy a Brit Nagykövetség, Pécsett az egykori Líceum Söröző (melyet nemsokára átalakítanak), Szegeden az Öreg hölgynek is becézett víztorony, Iszkaszentgyörgyön az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély vagy Kőszegen a Rajnis utca 12. szám alatti magántulajdonú lakóház. Az általában is a látogatók fogadására szakosodott intézményekben, például a múzeumokban, a könyvtárakban, vagy a színházakban ilyenkor olyan helyekre is beengedik az érdeklődőt, melyek általában zárva vannak a közönség előtt. Raktárakba, műhelyekbe lehet benézni és a helyszíneken különleges kiállításokkal, tárlatvezetésekkel készülnek. A szombathelyi Weöres Sándor Színház a kulisszák mögé enged bepillantást, majd az éppen folyó próbákat lehet megnézni. A tájházak különleges, anekdotázó tárlatvezetésekkel a tájra jellemző ételek kóstoltatásával várnak mindenkit.

Gyerekkel is érdemes elindulni, szinte valamennyi helyszín gondoskodik róluk például játszóházakkal, kézműves foglalkozásokkal, vagy bábelőadással. Kifejezetten a 7-12 éves korosztálynak való a Vadlesen a Terézvárosban séta, ahol az Andrássy út körüli épületek homlokzatait lehet megnézni távcsövekkel felszerelve. A gyerekek megtudhatják, mit szimbolizálnak a homlokzatok állatfigurái, hogyan kerültek oda, közben várostörténetet és építészetet tanulhatnak sok-sok játékon keresztül. A kicsit nagyobbak a Pál utcai fiúk nyomába eredhetnek. A sétán kiderül, hol volt a grund, honnan gyűjtötték a gittet, hol az a medence, amiben Nemecseknek el kellett bújnia. Aki Pécsett a Király utcában sétál, a 19-20. század fordulójának hangulatát szívhatja magába, amit nemcsak az épületek közvetítenek, hanem korhű ruhába öltözött járókelők is, akik a forgatagból néha előtűnnek. Lelkes hely- és várostörténészek településeket, településrészleteket mutatnak be, de lesz kerékpáros régészeti családi túra is Kunszálláson, amely a Templomhalomhoz indul.

A KÖN idei témája az Örökölt üzenet. Az Országgyűlési Könyvtárból üzenni lehet a jövőnek egy erre a célra megnyitott vendégkönyvben, vagy egy az Országgyűlési Könyvtárhoz kötődő tárgyat lehet ládába helyezni, amit aztán lezárnak és félretesznek a jövő könyvtárosainak. Emellett az érdeklődők megnézhetik, milyen volt egy könyvtári munkahely a régi időkben, szabadon vizsgálhatóak régi dokumentumok, az egykori beszerzési napló vagy a panaszkönyv is. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. szeptember 15-én indítja útjára a Kerekedj fel közös örökségkommunikációs projektjét, melyben húsz töltőállomáson húsz műemlék látogatására buzdítja az arra járókat, játékkal, matricagyűjtő mappával és még sok minden mással. A hétvégén ezek a helyszínek is látogathatóak lesznek. Aki még érez magában erőt, este kiváló templomi koncerteken, előadásokon vehet részt a Templomok éjszakája keretében, vagy művelődési házak programjaihoz csatlakozhat a kultúrházak.hu keretében.

A 700 helyszínen futó programok közül a KÖN oldalán vagy a Fidelio különszámából válogathat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.