Vizuál

Megindult a visszaszámlálás!

2012.09.09. 14:20
Ajánlom
Szeptember 15-én és 16-án kerül megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai. Küldjön levelet a jövőnek, nézzen be a kulisszák mögé, lépjen be olyan terekbe, ahová amúgy nem tudna!

Vannak olyan helyszínek, melyek csak ezen a hétvégén látogathatóak. Budapesten ilyen például a Sándor Palota vagy a Brit Nagykövetség, Pécsett az egykori Líceum Söröző (melyet nemsokára átalakítanak), Szegeden az Öreg hölgynek is becézett víztorony, Iszkaszentgyörgyön az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély vagy Kőszegen a Rajnis utca 12. szám alatti magántulajdonú lakóház. Az általában is a látogatók fogadására szakosodott intézményekben, például a múzeumokban, a könyvtárakban, vagy a színházakban ilyenkor olyan helyekre is beengedik az érdeklődőt, melyek általában zárva vannak a közönség előtt. Raktárakba, műhelyekbe lehet benézni és a helyszíneken különleges kiállításokkal, tárlatvezetésekkel készülnek. A szombathelyi Weöres Sándor Színház a kulisszák mögé enged bepillantást, majd az éppen folyó próbákat lehet megnézni. A tájházak különleges, anekdotázó tárlatvezetésekkel a tájra jellemző ételek kóstoltatásával várnak mindenkit.

Gyerekkel is érdemes elindulni, szinte valamennyi helyszín gondoskodik róluk például játszóházakkal, kézműves foglalkozásokkal, vagy bábelőadással. Kifejezetten a 7-12 éves korosztálynak való a Vadlesen a Terézvárosban séta, ahol az Andrássy út körüli épületek homlokzatait lehet megnézni távcsövekkel felszerelve. A gyerekek megtudhatják, mit szimbolizálnak a homlokzatok állatfigurái, hogyan kerültek oda, közben várostörténetet és építészetet tanulhatnak sok-sok játékon keresztül. A kicsit nagyobbak a Pál utcai fiúk nyomába eredhetnek. A sétán kiderül, hol volt a grund, honnan gyűjtötték a gittet, hol az a medence, amiben Nemecseknek el kellett bújnia. Aki Pécsett a Király utcában sétál, a 19-20. század fordulójának hangulatát szívhatja magába, amit nemcsak az épületek közvetítenek, hanem korhű ruhába öltözött járókelők is, akik a forgatagból néha előtűnnek. Lelkes hely- és várostörténészek településeket, településrészleteket mutatnak be, de lesz kerékpáros régészeti családi túra is Kunszálláson, amely a Templomhalomhoz indul.

A KÖN idei témája az Örökölt üzenet. Az Országgyűlési Könyvtárból üzenni lehet a jövőnek egy erre a célra megnyitott vendégkönyvben, vagy egy az Országgyűlési Könyvtárhoz kötődő tárgyat lehet ládába helyezni, amit aztán lezárnak és félretesznek a jövő könyvtárosainak. Emellett az érdeklődők megnézhetik, milyen volt egy könyvtári munkahely a régi időkben, szabadon vizsgálhatóak régi dokumentumok, az egykori beszerzési napló vagy a panaszkönyv is. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. szeptember 15-én indítja útjára a Kerekedj fel közös örökségkommunikációs projektjét, melyben húsz töltőállomáson húsz műemlék látogatására buzdítja az arra járókat, játékkal, matricagyűjtő mappával és még sok minden mással. A hétvégén ezek a helyszínek is látogathatóak lesznek. Aki még érez magában erőt, este kiváló templomi koncerteken, előadásokon vehet részt a Templomok éjszakája keretében, vagy művelődési házak programjaihoz csatlakozhat a kultúrházak.hu keretében.

A 700 helyszínen futó programok közül a KÖN oldalán vagy a Fidelio különszámából válogathat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Johnny Depp érkezése megmozgatta a berlinieket

Félidőnél jár a jubileumi Berlinale, bár még nem láttuk a teljes versenyprogramot, az már most elmondható, hogy gazdag és szép a válogatás, komoly, nagy filmekkel. Helyszíni beszámolónk Berlinből.
Vizuál interjú

Már a kamera is csak illúzió

Egy fotóra pillantva mindenki tudja, hogy a nagyobb alakok közelebb álltak a fotóshoz, az oválisnak látszó asztal a valóságban kerek – ez a tudás azonban tanult, a kultúránk része, ahogy az egyiptomiaké a legjellemzőbb nézet ábrázolása volt. Waliczky Tamás azt mutatja meg, hogy a kép és a valóság milyen távol állhatnak egymástól egy fotón is.
Vizuál ajánló

Láthatóvá teszik a fiatal művészeket

Huszonhat fiatal képzőművész pályaműveit sorakoztatja fel a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj idei nyerteseinek bemutatkozó kiállítása a Műcsarnokban.
Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.