Vizuál

Megint kultúrára mozdul az ország - Tizenegyedszer is Múzeumok Éjszakája!

2013.06.13. 14:00
Ajánlom
A fővárosban idén tizenegyedik, vidéken pedig kilencedik alkalommal kerül sor a magyar kulturális élet legnagyobb, tömegeket megmozgató eseményére, a Múzeumok Éjszakájára. A több mint háromszázötven helyszínen zajló programsorozat változatos kínálatával és folyamatosan bővülő felhozatalával minden korosztály számára felejthetetlen kikapcsolódást nyújt. Hammerstein Judittal, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk. INTERJÚ

- Honnan jött a Múzeumok Éjszakájának ötlete?

- A Múzeumok Éjszakája eredendően francia kezdeményezés. A 2000-es évek fordulóján több ország is bevezette Nyugat-Európában a nyitott múzeumok programját arra reagálva, hogy jelentősen megváltoztak a múzeumokkal szembeni elvárások, a múzeumlátogatási szokások. Az, hogy egy múzeum műtárgyakat őriz, kiállításokon mutatja be azokat, kutatásokat végez velük kapcsolatban, katalógusokban teszi közzé, nem elegendő a 21. század megváltozott igényeinek kielégítésére. Kellő kreativitással és leleményességgel ugyanakkor sokkal több látogatót érhet el egy-egy múzeum. Ebből az igényből bontakozott ki ez a program, melyet tizenegy évvel ezelőtt Magyarország is átvett. Eleinte csak Budapesten rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját, de az egyre nagyobb népszerűség hatására szélesedett a paletta, és kilenc éve már országos szintű, tömegeket megmozgató eseményről beszélhetünk, amely a kultúráért felelős tárca legnépszerűbb programja lett. 

- Hány intézmény csatlakozott idén a Múzeumok Éjszakájához?

- Idén mintegy háromszáz intézmény csatlakozott a rendezvényhez, több mint száz fővárosi és közel kettőszáz vidéki, a jelentkezők között pedig egyaránt akad muzeális és nem muzeális jellegű intézmény. A jelentkezések sora még jelen pillanatban sem zárult le teljesen, így a lista bővülhet június 22-ig. Éppen ezért érdemes nemcsak a programfüzetet forgatni, hanem a http://muzej.hu honlapra is ellátogatni, mert lehetnek olyan programok, melyek még a napokban kerülnek be a kínálatba.

- Miben más az idei éjszaka programkínálata az eddigiekhez képest?

- Érdemi újdonság, hogy idén az intézmények jobban igazodtak az aktualitásokhoz. Két fontos évfordulót is ünneplünk ebben az évben: Gárdonyi Géza idén százötven éve, Weöres Sándor pedig száz éve született. Az ő munkásságuk köré számos intézmény csoportosította programjait. Példaként említeném a Mesemúzeumot, ahol Rongyszőnyeg címmel Weöres Sándor szellemében improvizatív játékban vehetnek részt a gyerekek: Weöres Sándor- szövegeket rögtönöznek. A Magyar Nemzeti Múzeum által kínált programok Gárdonyihoz kapcsolódva pedig a török hódoltság időszakát dolgozzák fel. A Magyar Nemzeti Levéltár is részt vesz az évfordulók megünneplésében: itt Gárdonyi Géza és történelmi regényei címmel nyílik kiállítás, melyben széles spektrumon veszik sorra, milyen levéltári dokumentumok lelhetőek fel Gárdonyi történelmi regényeivel kapcsolatban. A rendezvényhez tavaly csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz, amely idén is artistaprodukciókkal és zenés műsorokkal készül, de megemlíthetnénk még a Magyar Nemzeti Bankot és az esemény ideje alatt látogatható fürdőket is. A vidéki megyei jelentőségű intézmények mellett falumúzeumok, tájházak, klubkönyvtárak és nem muzeális intézmények is bekapcsolódtak a programokba. Javarészt azonban még mindig múzeumok nyújtják a fő kínálatot. Örvendünk ugyanakkor, hiszen azt tapasztaljuk, hogy más intézmények is látnak fantáziát a Múzeumok Éjszakájában.

- Észrevehető, hogy megnő a népszerűsége egy-egy résztvevő intézménynek a Múzeumok Éjszakáját követően?

- A visszajelzések alapján igen. A múzeumok - megmutatva, hogy élő, szórakoztató és kreatív közösségi térként is képesek működni -, olyan élményben igyekeznek részesíteni az odalátogatókat, mely a későbbiekben arra sarkallja őket, hogy szívesen térjenek vissza akár egy kiállítás kedvéért is.

- Milyen nehézségekkel néztek szembe a szervezés során?

- Különösebb nehézségek nélkül vagyunk túl a szervezés java részén, mivel az elmúlt években kialakult az ehhez szükséges rutin: Budapesten tizenegyedik alkalommal, vidéken kilencedik alkalommal kerül rá sor. Kisebb-nagyobb nehézségek mindig akadnak, de ezeken sikerült úrrá lennünk, és láthatóan minden intézmény lelkesen készül idén is erre a nem mindennapi éjszakára.

- Mekkora az esemény népszerűsége?

- Az elmúlt években 350 ezer fő körül alakult a látogatószám,és  nem számítunk arra, hogy ez a továbbiakban radikálisan nőni fog. Úgy véljük, ez már így is nagyon szép eredmény. Arra biztosan számítani lehet, hogy tovább szélesedik és színesedik majd a paletta, és új intézmények is bekapcsolódnak a programsorozatba. Reméljük, hogy az időjárás sem szól közbe. 

- Hogyan lehet tematikusan összeállítani a legjobb éjszakát?

- Többféle taktika van arra, hogy ebből a jó hangulatú kavalkádból minél többet élhessenek át az érdeklődők. Ebben segít a programfüzet és a honlap, amelyen meg is tervezhetjük útvonalunkat. Mindenki a maga ízlése szerint szervezi az éjszakáját: vannak, akik egy helyen töltenek el sok időt, ugyanott több programon is részt vesznek, és vannak, akik több múzeumot is végiglátogatnak. A programválasztás függ attól is, hogy kivel megyünk: a családosok például valószínűleg a gyerekprogramokkal összekötött eseményeket látogatják inkább. Budapesten sokan igénybe veszik a speciálisan erre az estére indított múzeumi buszokat, amelyek a rendezvény helyszínei között járnak, és kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy spontán döntsük el, merre tovább. Az este folyamán ingyenesen vehetőek igénybe a BKK menetrend szerinti járatai délután 6 óra és 23-án hajnali 2 óra között azok számára, akik karszalagot váltottak a Múzeumok Éjszakájára. Az árak felnőtteknek 1500 Ft, 6 éves kortól 18 éves korig 600 Ft, míg 6 éves kor alatt ingyenesen látogathatók a rendezvény programjai.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Jazz/World

A dal a miénk! – LGT-slágerek a Csík Zenekar előadásában

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az ötvenéves LGT dalait augusztus 6-án a Margitszigeti Színházban.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Magyar vizsgafilm kapott meghívást Karlovy Varyba

Farkas Marcell Szeurum című vizsgafilmje a tíz ígéretes, ifjú rendezőt bemutató Future Frames válogatásban mutatkozhat be az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál magazin

Fáy Miklós: Ennyire nehéz dolog a festészet? – Gerhard Richter a mozikban

A nyár végére is izgalmas kulturális csemegéket ajánlj Fáy Miklós zenekritikus, állandó rovatában.
Vizuál hír

A miskolci CineFesten lesz Enyedi Ildikó új filmjének hazai premierje

Szeptember 18-án A feleségem történetével zárul a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A négy ország koprodukciójában készült alkotást szeptember 23-ától vetítik a hazai mozik.
Vizuál hír

Portugáliában díjazták Szász Attila filmjét

Az Apró mesék a legjobb forgatókönyv díját és elismerő oklevelet nyert a portugáliai Avanca Filmfesztiválon.
Vizuál gyász

Elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió alapítója

A stúdióvezető 91 éves volt, az általa igazgatott intézményből olyan animációs filmek kerültek ki, mint a Vuk, a János vitéz vagy a Lúdas Matyi.