Vizuál

Megint kultúrára mozdul az ország - Tizenegyedszer is Múzeumok Éjszakája!

2013.06.13. 14:00
Ajánlom
A fővárosban idén tizenegyedik, vidéken pedig kilencedik alkalommal kerül sor a magyar kulturális élet legnagyobb, tömegeket megmozgató eseményére, a Múzeumok Éjszakájára. A több mint háromszázötven helyszínen zajló programsorozat változatos kínálatával és folyamatosan bővülő felhozatalával minden korosztály számára felejthetetlen kikapcsolódást nyújt. Hammerstein Judittal, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk. INTERJÚ

- Honnan jött a Múzeumok Éjszakájának ötlete?

- A Múzeumok Éjszakája eredendően francia kezdeményezés. A 2000-es évek fordulóján több ország is bevezette Nyugat-Európában a nyitott múzeumok programját arra reagálva, hogy jelentősen megváltoztak a múzeumokkal szembeni elvárások, a múzeumlátogatási szokások. Az, hogy egy múzeum műtárgyakat őriz, kiállításokon mutatja be azokat, kutatásokat végez velük kapcsolatban, katalógusokban teszi közzé, nem elegendő a 21. század megváltozott igényeinek kielégítésére. Kellő kreativitással és leleményességgel ugyanakkor sokkal több látogatót érhet el egy-egy múzeum. Ebből az igényből bontakozott ki ez a program, melyet tizenegy évvel ezelőtt Magyarország is átvett. Eleinte csak Budapesten rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját, de az egyre nagyobb népszerűség hatására szélesedett a paletta, és kilenc éve már országos szintű, tömegeket megmozgató eseményről beszélhetünk, amely a kultúráért felelős tárca legnépszerűbb programja lett. 

- Hány intézmény csatlakozott idén a Múzeumok Éjszakájához?

- Idén mintegy háromszáz intézmény csatlakozott a rendezvényhez, több mint száz fővárosi és közel kettőszáz vidéki, a jelentkezők között pedig egyaránt akad muzeális és nem muzeális jellegű intézmény. A jelentkezések sora még jelen pillanatban sem zárult le teljesen, így a lista bővülhet június 22-ig. Éppen ezért érdemes nemcsak a programfüzetet forgatni, hanem a http://muzej.hu honlapra is ellátogatni, mert lehetnek olyan programok, melyek még a napokban kerülnek be a kínálatba.

- Miben más az idei éjszaka programkínálata az eddigiekhez képest?

- Érdemi újdonság, hogy idén az intézmények jobban igazodtak az aktualitásokhoz. Két fontos évfordulót is ünneplünk ebben az évben: Gárdonyi Géza idén százötven éve, Weöres Sándor pedig száz éve született. Az ő munkásságuk köré számos intézmény csoportosította programjait. Példaként említeném a Mesemúzeumot, ahol Rongyszőnyeg címmel Weöres Sándor szellemében improvizatív játékban vehetnek részt a gyerekek: Weöres Sándor- szövegeket rögtönöznek. A Magyar Nemzeti Múzeum által kínált programok Gárdonyihoz kapcsolódva pedig a török hódoltság időszakát dolgozzák fel. A Magyar Nemzeti Levéltár is részt vesz az évfordulók megünneplésében: itt Gárdonyi Géza és történelmi regényei címmel nyílik kiállítás, melyben széles spektrumon veszik sorra, milyen levéltári dokumentumok lelhetőek fel Gárdonyi történelmi regényeivel kapcsolatban. A rendezvényhez tavaly csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz, amely idén is artistaprodukciókkal és zenés műsorokkal készül, de megemlíthetnénk még a Magyar Nemzeti Bankot és az esemény ideje alatt látogatható fürdőket is. A vidéki megyei jelentőségű intézmények mellett falumúzeumok, tájházak, klubkönyvtárak és nem muzeális intézmények is bekapcsolódtak a programokba. Javarészt azonban még mindig múzeumok nyújtják a fő kínálatot. Örvendünk ugyanakkor, hiszen azt tapasztaljuk, hogy más intézmények is látnak fantáziát a Múzeumok Éjszakájában.

- Észrevehető, hogy megnő a népszerűsége egy-egy résztvevő intézménynek a Múzeumok Éjszakáját követően?

- A visszajelzések alapján igen. A múzeumok - megmutatva, hogy élő, szórakoztató és kreatív közösségi térként is képesek működni -, olyan élményben igyekeznek részesíteni az odalátogatókat, mely a későbbiekben arra sarkallja őket, hogy szívesen térjenek vissza akár egy kiállítás kedvéért is.

- Milyen nehézségekkel néztek szembe a szervezés során?

- Különösebb nehézségek nélkül vagyunk túl a szervezés java részén, mivel az elmúlt években kialakult az ehhez szükséges rutin: Budapesten tizenegyedik alkalommal, vidéken kilencedik alkalommal kerül rá sor. Kisebb-nagyobb nehézségek mindig akadnak, de ezeken sikerült úrrá lennünk, és láthatóan minden intézmény lelkesen készül idén is erre a nem mindennapi éjszakára.

- Mekkora az esemény népszerűsége?

- Az elmúlt években 350 ezer fő körül alakult a látogatószám,és  nem számítunk arra, hogy ez a továbbiakban radikálisan nőni fog. Úgy véljük, ez már így is nagyon szép eredmény. Arra biztosan számítani lehet, hogy tovább szélesedik és színesedik majd a paletta, és új intézmények is bekapcsolódnak a programsorozatba. Reméljük, hogy az időjárás sem szól közbe. 

- Hogyan lehet tematikusan összeállítani a legjobb éjszakát?

- Többféle taktika van arra, hogy ebből a jó hangulatú kavalkádból minél többet élhessenek át az érdeklődők. Ebben segít a programfüzet és a honlap, amelyen meg is tervezhetjük útvonalunkat. Mindenki a maga ízlése szerint szervezi az éjszakáját: vannak, akik egy helyen töltenek el sok időt, ugyanott több programon is részt vesznek, és vannak, akik több múzeumot is végiglátogatnak. A programválasztás függ attól is, hogy kivel megyünk: a családosok például valószínűleg a gyerekprogramokkal összekötött eseményeket látogatják inkább. Budapesten sokan igénybe veszik a speciálisan erre az estére indított múzeumi buszokat, amelyek a rendezvény helyszínei között járnak, és kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy spontán döntsük el, merre tovább. Az este folyamán ingyenesen vehetőek igénybe a BKK menetrend szerinti járatai délután 6 óra és 23-án hajnali 2 óra között azok számára, akik karszalagot váltottak a Múzeumok Éjszakájára. Az árak felnőtteknek 1500 Ft, 6 éves kortól 18 éves korig 600 Ft, míg 6 éves kor alatt ingyenesen látogathatók a rendezvény programjai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.