Vizuál

Mégis felújítják a Colosseumot

2011.01.10. 10:21
Ajánlom
A cipőgyáros Della Valle támogatja a Colosseum megmentését.

Az olasz kulturális minisztérium nyilvános pályázatot hirdetett a világhírű aréna megmentésére, a pályáztatás azonban eredménytelenül végződött októberben. Bár japán és észak-olasz cégek is jelezték érdeklődésüket, ajánlataikat elfogadhatatlannak értékelték. Della Valle ezután benyújtotta pályázatát, amit nemrég felülvizsgáltak és elfogadtak a hatóságok. Diego Della Valle, a neves olasz cipőgyár, a Tod's alapítója 25 millió euróval (6,9 milliárd forint) finanszírozza a Colosseum restaurálását.

A Róma jelképének számító Colosseumot három év alatt teljesen felújítják. Nagyvonalú felajánlásáért cserébe Della Valle reklámozásra szeretné használni az épületet. Ugyanakkor biztosította a minisztériumot, hogy betartja a szigorú szabályokat és nem fogja az egész világ számára nagyon fontos monumentális épületet hatalmas reklámplakátokkal elfedni. A Colosseum restaurálását a tervek szerint még idén megkezdik. Az arénát megtisztítják és a körülötte lévő területet is szanálják. Az épületet a szmog és a csapadék is erőteljesen megrongálta már, különösen a felső szinteket fenyegeti veszély; a csöpögő, szivárgó víz miatt bizonyos területek meglátogatásakor esernyőre van szükség.

A Colosseumot Kr. u. 80-ban,Titus császár uralkodása alatt emelték mint az akkori világ legnagyobb amfiteátrumát. A gladiátor- és állatviadalokkal kísért ünnepségek száz napon át tartottak. Napjainkban a római amfiteátrum a világ egyik legnépszerűbb műemléke. Évente 3,5 millió látogató keresi fel, a belépőjegyek tavaly 32,2 millió euróval (csaknem 8,5 milliárd forinttal) gazdagították az olasz államkasszát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Vizuál

A magyar festőnő Bernstein-képei, amik bejárták a világot

Miközben fest, a zenész felvételeit hallgatja, kompozícióinak hátterét pedig a muzsika inspirálja. Zászkalicky Ágnes festményei szeptember 26-ig láthatók a Forrás Galériában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..
Vizuál ajánló

Lesznai Anna élete talákozik Zoób Kati nagymamájával

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.
Vizuál Film

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?