Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

2022.08.05. 09:15
Ajánlom
Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.

A napokban elindult Breier Ádám első egész estés filmjének, a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjában készülő Lefkovicsék gyászolnak forgatása – közölte az intézet. Mint írták, a rendezőt – akinek a neve a Krasznahorkai Lászlóról készült 2018-as portréfilm, A báró hazatér kapcsán lehet ismerős – saját családja identitásának konfliktusai inspirálták.

SzaboKimmelTamasKardosRobertBezerediZoltan-141259.jpg

Szabó Kimmel Tamás, Kardos Róbert és Bezerédi Zoltán a Lefkovicsék gyászolnak című filmben (Fotó/Forrás: ULab)

A történet szerint ugyanis a Bezerédi Zoltán által alakított Lefkovics Tamás egy nagyszívű, de konok bokszedző, akinek annyira megromlott a kapcsolata a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy már évek óta nem beszélnek egymással. Miután Tamás felesége (Máhr Ágnes) váratlanul meghal, az időközben Izraelben vallásossá vált Iván úgy dönt, hogy egy hétre beköltözik Tamás lakásába, és a zsidó hagyományoknak megfelelően egy hetes gyászt, shivát ül. Az együtt töltött hét rengeteg kalanddal és konfliktussal jár, ahol a hősök esélyt kapnak, hogy szembenézzenek hibáikkal, és kibéküljenek.

Az NFI szerint a film – amelyet keserédes hangulata miatt leginkább dramedynek lehetne nevezni – által a közönség egyszerre nyerhet betekintést a közösség hétköznapjaiba, különös rituáléiba, mindezt elkerülhetetlen vitákkal, szentimentalizmussal és sok-sok humorral vegyítve.

LefkovicsKornelSzaboKimmelTamasLeoGagel-141258.jpg

Jelenet a Lefkovicsék gyászolnak című filmből (Fotó/Forrás: ULab)

Breier Ádám korábban úgy nyilatkozott: „Számomra végtelenül fontos, hogy a családi ügyekről humorral és elfogadással beszéljünk, és ezzel is megmutassuk, hogy igenis van remény.

A környezetemben jó pár diszfunkcionális családot látok, és hiszek benne, hogy működésképtelenségük fő oka az őszinte kommunikáció hiánya.

A rendező filmjében realizmusra törekszik majd, a látvány azonban jóval elemeltebb lesz az NFI szerint. Az operatőr, Dévényi Zoltán (Szürke senkik, Déva) ugyanis a történet abszurditásának megfelelő képi világot álmodott meg.

A filmet várhatóan 2023 őszén mutatják be.

Fejléckép: Jelenet a Lefkovicsék gyászolnak című filmből (Fotó/Forrás: ULab)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.