Vizuál

„Megmutatni a láthatatlan, elmerülni a csendben” - elkészült Tolvaly Ferenc új zarándokfilmje

2021.08.18. 13:10
Ajánlom
Spirituális és vizuális utazásra invitál a Szent Ignác útja - Camino Ignaciano című zarándokfilm, amely a jezsuita rend alapítója, Szent Ignác nyomába ered. A filmet szeptember 4-én, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előestéjén, az Urániában mutatják be.

Ha egyszer a szívünk megváltozik, nem csoda, hogy utána általunk a világ is megváltozik!” (Loyolai Szent Ignác)

„Aki kifelé néz, álmodik, aki befelé pillant, felébred” – vallja Tolvaly Ferenc, aki számos zarándokúton vett részt, és ezen útjait mind kötet, mind film változatban dokumentálta. Számára ezek az utazások önismereti utak: keresi a csendet, a nyugvópontokat és az életváltoztató benső élményeket. Az ezredfordulón megjárta az El Caminót, a Szent Jakab utat. Erről a spirituális élményéről is forgatott filmet és írt regényt. Most A Szent Ignác útján szinte ugyanott folytatja Spanyolországban, ahol egykor abbahagyta. 

Új filmjével gondolatébresztő külső és belső utazásra invitál, mely az élet igazi kalandját, az útkeresést és önmagunk megtalálásának lehetőségét kínálja. A spanyolországi történelmi helyszíneken forgatott 90 perces alkotás közelről, személyes hangvételű elbeszéléssel, érzékenyen mutatja be, hogyan válik egy zarándoklat életváltoztató úttá. A filmben szereplő négy fiatal zarándok lelkigyakorlatát az úton egy spanyol jezsuita lelki vezető – José Luis Iriberri SJ – kíséri, aki egyben a nézők lélek-útikalauzává is válik.

A zarándokok Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának nyomában járnak, aki népszerűséget hajszoló katonából vált lelki vezetővé, és aki 500 évvel ezelőtt először tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, 640 km-es életváltoztató útját.

el_camino_151-163816.jpg

Szent Ignác útja (Fotó/Forrás: Cameofilm Stúdió)

A zarándok olyan, mint a hegymászó. Küzd a természet erőivel testben, és lélekben saját természetével. Már az ókori görögöknél és rómaiaknál is léteztek zarándokutak. Évezredek óta ösztönösen keressük azokat a távoli és közeli helyeket, ahol megújhodást remélhetünk” 

- mondja Tolvaly Ferenc rendező, akinek filmje elsőként mutatja be az út spirituális és vizuális szépségeit, mégsem kizárólag a vallásos nézőkhöz szól: az önismeret, az önfejlesztés minden tudatos ember sajátja, és napjainkban – különösen a pandémia idején – nagyobb jelentősége van, mint valaha.

Balázs Zsuzsa újságíróval közösen írt forgatókönyv Tolvaly Ferenc El Camino 20 év múlva – Szent Ignác útja című regénytervezete alapján készült. A regény, melyben a szerző feldolgozza a forgatás alatt gyűjtött tapasztalatait a filmmel egy időben, szeptember 2-án kerül a könyvesboltokba, a Kortárs Kiadó gondozásában.

A film egyaránt hordoz üzenetet az önmagukat keresőknek, a pszichológia iránt érdeklődőknek, a mély lelkiséget vágyóknak és mindazoknak, akik változtatni szeretnének életükön kortól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül, miközben a spanyol kultúra, és a természet szerelmeseinek is egyedülálló élményt ígér.

el_camino_1371-163828.jpg

Szent Ignác útja (Fotó/Forrás: Cameofilm Stúdió)

Szent Ignácról

Egyetlen ritka és kiváló cselekedet sokkal többet ér ezer közönségesnél.” (Loyolai Szent Ignác)

Iñigo López de Loyola, azaz Loyolai Ignác 1491-ben született Loyolában. A baszk-navarrai Foix Germána aragóniai királyné apródjaként, majd tisztjeként dicsőségről álmodozott. Bátor volt „a játékban, a nők körüli forgolódásban, a verekedésben és a hadakozásban.” 1521 pünkösd vasárnapján Pamplona város védelme közepette egy ágyúgolyó eltalálta a lábát. Ez az élmény indította Isten keresésére, és ez szolgált indítékul ahhoz, hogy „a spanyol király szolgálatát fölcserélje Krisztusnak, az ég és föld Urának szolgálatával". Ezt követően tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, 640 km-es zarándolatot. A Manresában töltött közel egy év alatt élte át élete legnagyobb kegyelmét: „Csak úgy lehet összefoglalni, hogy értelmében nagy világosság támadt.” és itt írta meg Lelkigyakorlatok című könyvét, amely segítségére volt „a lelkek megkülönböztetésében és az emberek szolgálatában”. Elment Rómán és Velencén át a Szentföldre, majd hosszú éveken keresztül tanulmányokat folytatott Barcelonában, Alcalában, Salamancában és Párizsban – de közben mindvégig segített az embereket életük megváltoztatásában. Ténykedése magára vonta az inkvizíció figyelmét is, de mindannyiszor felmentették a vádak alól. Már korábban „fölébredt benne a vágy, hogy néhány embert közösségbe gyűjtsön, akikből aztán Jézus Krisztus harsonái lehettek volna”, végül az akkor már pappá szentelt Szent Ignác 1540. szeptember 27-én megalapította Jézus Társasága néven a jezsuita szerzetesrendet. Fáradhatatlanul dolgozott a közösség építésén, mely 1556. július 31-én bekövetkezett halálakor, már több mint ezer tagot számlált. Ma már a világ 112 országában 16 000 jezsuita él.

A forgatásról

A zarándokút spanyolországi, 2020 augusztusi forgatását nehezítette, helyenként szinte ellehetetlenítette a pandémia következtében kialakult helyzet. A kijárási korlátozások – például Zaragoza városában – azonban a rendező koncepcióját nagyban segítette, hisz Tolvaly Ferenc az út összes helyszínén csak a zarándokokat és a lelki vezetőt szerette volna láttatni, mindezzel szemléltetve az ötszáz évvel ezelőtti környezetet, a néptelen tájakat, üres „skanzeneket”. Felgyorsult és globalizált világunk és társadalmunk szimbólumai, az autók, a tömeg, a közlekedési táblák, az antennánk a film képi világában nem jelennek meg. Ennek köszönhetően az út, mint egy spirituális híd, „összeköti ”a múltat és a jelent. A mű filmtörténeti szempontból az eredeti meghatározása értelmében úti fim, amely azonban a lelkigyakorlatos zarándoklat által egyedülálló, új dimenziót nyit a műfaj számára.

A Szent Ignác útja - Camino Ignaciano a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a Cameofilm Stúdió Csáky Attila producer vezetésével gyártotta, és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya patronálta.

Szent Ignác útja - Camino Ignaciano

Bemutató: 2021 szeptember 4.
Uránia Nemzeti Filmszínház

Fejléckép: jelenet A szent Ignác útja c. filmből / Fotó: Cameofilm Stúdió

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.