Vizuál

Megnőtt Churchill festményeinek értéke a Korona című sorozatnak köszönhetően

2021.01.05. 11:00
Ajánlom
Barátságos és ragyogó elméjű öregember lett Winston Churchill karaktere a Korona című netflixes sorozatban. John Lithgow alakítása nem várt változást hozott: többszörösére emelte a Churchill-festmények értékét.

Meredeken emelkedik a Churchill-festmények értéke, miután a népszerű Netflix-drámában feltűnt az egykori brit miniszterelnök alakja - írja a Daily Mail.

Hobbiját többnyire pihenésképpen, egzotikus helyeken űző Churchill több mint 500 festmény ajándékozott el barátainak és családtagjainak élete során. A Sotheby's aukciósház szakértője, Simon Hucker szerint ezek a festmények most akár hat- vagy hétszámjegyű összegekért is elkelhetnek angol fontban.

Szerinte ez annak köszönhető, hogy a Netflix-sorozat szimpatikus figuraként ábrázolja az államférfit.

„John Lithgow megformálásában Churchill melegszívű, közvetlen öregember, aki legjobb képességei szerint vezeti a fiatal Erzsébet királynét, miközben saját egészsége hanyatlik. Valószínűleg Churchillnek eme arca köszön vissza a festményeken” – nyilatkozta Hucker.

churchillwhiskey-102144.jpg

Churchill kedvenc whiskyjét ábrázoló festménye (Fotó/Forrás: Sotheby's)

Igaz, a politikus képei korábban is gyakran meglepték a becsüsöket.

2014-ben 1,8 millió euróért kelt el Churchill legdrágább festménye (The Goldfish Pool at Chartwell) és egymilliót ért a Tapestries at Blenheim című alkotás. Egy, a marrákesi Koutoubia mecsetről készült festmény állítólag 3 millió dollárért kelt el 2011-ben (a vételt nem erősítették meg). Ez volt az az alkotás, ami Harry Truman amerikai elnök számára készült.

Churchill munkáira Paul Cézanne, Claude Monet és John Singer Sargent stílusa hatott leginkább. Tavaly a becsült értéke ötszöröséért, 983 ezer fontért kelt el kedvenc whiskyjéről készült festménye.

A Korona című sorozat 2016 óta fut a Netflixen, idén mutatkozik be ötödik évada. A történelmi drámát sok kritika érte, nevezték „kamu-történelemnek” és „antimonarchistának” is, miután a kívántnál jobban eltértek a történelmi hűségtől Diana hercegnő, Károly herceg vagy Margaret Thatcher alakjának ábrázolásában. (Daily Mail, Telex)

Churchill valóban rasszista volt, de ha ledöntjük a szobrát, mit oldunk meg vele?

Kapcsolódó

Churchill valóban rasszista volt, de ha ledöntjük a szobrát, mit oldunk meg vele?

Ha ledöntjük Churchill szobrát, az azt jelentené, hogy létezik egy mérce, amely alapján a történelem állandóan újraírható. Ha ez így van, akkor nekünk is van miért tartanunk. Vélemény.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Vizuál beszámoló

Szelíd mondatok, megsemmisítő ítéletek

Nádas Péter gondolataiba nyerhetünk betekintést Kárpáti György Mór dokumentumfilmjében, amely szemet gyönyörködtető módon tárja elénk az író gombosszegi házát és a környező természet élővilágát.
Vizuál ajánló

Sokáig titokban dolgozott pincéjében a cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest FotóFesztivál a kortárs cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek kiállításával nyitja meg rendezvénysorozatát a Műcsarnokban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: E-vel kezdtem el

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi Tankcsapda fotó kapcsán az E-klubbal kapcsolatos személyes élményeiről olvashatunk.
Vizuál ajánló

„Legalább még itt vagyunk” – az it's fine mozgalom kiállítása a Bunker Galériában + KÉPEK

A kiállítás alkotóinak célja, hogy közösséget teremtsenek azokkal, akik a kilátástalanság, a folyamatos rossz hírek és a világbizonytalanság korában úgy érzik, egyedül maradtak apátiájukkal.